Atsako "Northway" medicinos centro gydytoja-ginekologė Lina Rudaitienė:

Pirmiausia likite namuose – taip išvengsite peršalimo komplikacijų, o ir kitų žmonių neužkrėsite. Kuo daugiau gulėkite lovoje, ilsėkitės. Kambarį gerai išvėdinkite mažiausiai kartą per dieną. Stebėkite, kad marškiniai, kuriais vilkite, būtų sausi (sudrėkusius nuo prakaito pakeiskite sausais). Maistas turi būti švelnus, o jei labai skauda gerklę ar ryklę – minkštesnis (košės, tyrės, trintas maistas).

Ginekologė Lina Rudaitienė
Vartokite kuo daugiau šiltų skysčių, tai gali būti: šiltas pienas su medumi, uogų ar vaisių arbatos (tinka aviečių, erškėtuogių, svarainių, juodųjų serbentų, spanguolių). Jei labiau mėgstate arbatžolių arbatas – gerkite silpnas ar vidutinio stiprumo, ne daugiau nei penkis puodelius per dieną (dėl jose esančio kofeino).

N.B. Natūralu – nebūtinai saugu. Daugelio vaistažolių, dėl jose esančių biologiškai aktyvių medžiagų, nėštumo metu vartoti nerekomenduojama.

Kitos priemonės, kurios taikomos peršalimo gydymui, priklauso nuo vyraujančių skundų. Dėkite šiltą kompresą ant kaklo ar ausies, šiltai laikykite kojas (vilnonės kojinės – nepakeičiamos). Jei esate labai užkimusi – kalbėkite tyliai ir kuo mažiau. Nosiaryklei plauti, gerklei skalauti tinka jūros druskos tirpalai.

Slogai, nosies gleivinės paburkimui mažinti – purškalai į nosį su ksilometazolinu.

Gerklės, nosiaryklės skausmui, uždegimui mažinti tinka gydomosios čiulpiamos pastilės 4 kartus per dieną.

Kosuliui malšinti, atsikosėjimą gerinti – inhaliacijos su eukaliptu, patepkite padus, krūtinę tam skirtais eteriniais balzamais (tik nepersistenkite).

Vaistiniai augalai, kurių savybėmis galite pasinaudoti nėštumo metu, yra ežiuolė, česnakas, imbieras, įvairūs vaisiai ir uogos. Vitaminu C nepiktnaudžiaukite, nevartokite didelių dozių (jis priklauso C nėštumo kategorijai). Daugumą homeopatinių priemonių nėštumo metu vartoti galima, tačiau būtinai tai pasitikslinkite informaciniame lapelyje.

Temperatūrą mažinkite nuo 38 oC. Jei aukšta temperatūra laikosi ilgiau nei 3 dienas, o peršalimo simptomai nepraeina per savaitę – skubiai kreipkitės šeimos gydytoją.

Norite sužinoti, kaip apsisaugoti nuo virusų bei ligų ir kaip jas įveikti? Klauskite gydytojo patarimo, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją