aA
Liaudies medicinoje kepenėlių rekomenduojama valgyti gripo ir peršalimo ligų profilaktikai. Patiekalai iš kepenėlių gaminami labai greitai. Tai itin vertinama dabar, kai žmonėms taip trūksta laiko. Kepenėles galima kepti, troškinti, virti. Ypač skanūs kepenėlių ir grybų patiekalai. Be to, jos “draugauja” beveik su visomis daržovėmis, ryžiais, riešutais, slyvomis, citrinomis.
Kepenėlės
© Corbis/Scanpix

Jaučio kepenys - labiausiai paplitusios ir visiems prieinamos, iš visos kepenėlių šeimos išsiskiria ganėtinai švelniu skoniu.

Veršiuko kepenėlės pagal skonį primena jaučio, bet yra gerokai švelnesnės ir brangesnės.

Ėriuko kepenėlės - labai švelnus ir subtilus produktas, o gaminamos panašiai kaip ir veršiuko, tai yra, kepamos pagardintos įvairiais prieskoniais ir patiekiamos su daržovėmis ir padažais.

Vištos kepenėlės - labiausiai paplitęs delikatesinis produktas iš visų kepenėlių rūšių. Jas reikia gerai apžiūrėti, išpjaustyti plėveles ir gyslas, ir tuomet kelias valandas mirkyti piene.

Ančių ir žąsų kepenėlių galima nusipirkti kaip fua gra itin brangiose parduotuvėse arba turguose - paprasčiausių ančių ir žąsų. Antrojo varianto kepenėlės ne tokios riebios ir brangios, bet vis tiek labai skanios ir švelnios. Ančių ir žąsų kepenėlių nereikėtų ruošti grietinės padaže, nes jos yra labai riebios.

Kad ir kokias kepenėles pirktumėte, jos turi blizgėti, paviršius turi būti glotnus, vientisos faktūros. Jaunų gyvulių kepenėlės būna šviesiai raudonos spalvos. Kuo raudona spalva intensyvesnė, tuo senesnis buvo gyvulys.

Kalorijų 100 g produkto:
- konservuotos menkių kepenėlės - 613 kcal,
- vištų kepenėlės - 140 kcal,
- jaučių kepenys - 100 kcal.

Nauda sveikatai

Kepenėlėse gausu visaverčių baltymų. Jose yra gyvybiškai svarbių organizmui mineralų (geležies, vario, kalcio, natrio ir ypač cinko), vitaminų (A, B1, B2, B6, B12, C, E), nepamainomų aminorūgščių. Kepenėlių sudėtyje esantis heparinas reguliuoja kraujo krešumą, todėl jų rekomenduojama valgyti norint išvengti infarkto ir aterosklerozės.

Šis produktas ypač naudingas mažakraujyste sergantiems vaikams, nėščiosioms, rūkaliams, taip pat tiems, kurie reguliariai vartoja alkoholio. Tiesa, kepenėlių daug valgyti nerekomenduojama pagyvenusiems žmonėms.

Kepenėlės su obuoliais

Reikės:
- 500 g jaučio kepenų,
- 3 saldžiarūgščių obuolių,
- 2 svogūnų,
- 50 g sviesto,
- 2 šaukštų aliejaus,
- šaukštelio cukraus,
- druskos, pipirų, maltų kmynų, kalendros.

Kepenėles supjaustykite 1,5-2 cm storio gabalėliais. Obuoliams išpjaukite šerdis ir supjaustykite juos skiltelėmis. Keptuvėje ištirpinkite pusę kiekio sviesto ir aliejų, apkepkite obuolius iš abiejų pusių iki auksinio atspalvio. Obuolio skilteles išimkite ir sudėkite į lėkštę, toje pačioje keptuvėje apkepkite griežinėliais supjaustytą svogūną. Išimkite. Po to sudėkite likusį sviestą ir ant stiprios ugnies 3-4 minutes apkepkite prieskoniais pagardintas kepenėles. Sluoksniuokite obuolius ir kepenėles bei svogūną.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Atsiskleidė paveikslas, ko iš tikrųjų lietuviai su Šakalienės pagalba mokėsi už norvegų pinigus (810)

Vaiko teisių atėmimo istorijų fone parlamentarė Dovilė Šakalienė sulaukė kaltinimų, kad ji,...

Arūnas Milašius: Kada pigs butai ir ar teks brangiai gyventi naujoje realybėje (74)

Nekilnojamojo turto rinkoje vis daugiau prieštaringų ženklų į kuriuos vystytojai žvelgia su...

Teroru paženklinti įvykiai tęsėsi net ketverius metus: prievartines santuokos, žaginimai ir masinės žudynės (10)

Kambodžoje penktadienį įtakingi raudonųjų khmerų lyderiai Nuon Chea ir Khieu Samphanas buvo...

Karininko papirkimu įtariamas buvęs Šiaulių oro uosto vadovas Mikšys (2)

BNS žiniomis, teisėsauga bandymu papirkti Lietuvos karininką įtaria buvusį ilgametį Šiaulių...

Feisbuke nuskambėjusio skandalo finalas: keturių vaikų motina areštinės išvengė (76)

Ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle ėmė plisti tiesioginė vaizdo transliacija, kurioje...

Pasieniečių kameros užfiksavo, ką vilkų gauja išdarinėja miške (19)

Vieni iš grėsmingiausių miško plėšrūnų yra vilkai . Todėl žmonės, sutikę šį keturkojį,...

Gautas raštas įskaudino ilgametį ugniagesį: ar taip norima pasityčioti?

Į DELFI redakciją kreipėsi nusivylęs ugniagesys , kuris jau ilgus metus dirba tokį darbą. Jį...

Skvernelis iškrito iš geriausiai vertinamų politikų dešimtuko: kokį sprendimą dabar priims premjeras? (230)

Visuomenė premjerą Saulių Skvernelį yra linkusi vertinti labiau neigiamai nei teigiamai, rodo...

Privačių miškų savininkai prakalbo apie mitingus ir kompensacijas (5)

Kaune, Aleksandro Stulginskio universitete vyko tarptautinė konferencija „Lietuvos miško ūkio...

100 vaikų jau ruošiasi kelionei į Laplandiją: kartu su jais vyks ir Grybauskaitė (13)

„Vykstu su Lietuvos vaikais į Laplandiją pas Kalėdų Senelį ir tikrai nuvešime Jūsų laiškus...