Iš pradžių susitarkime, kuo reikia skalauti gerklę, mat receptų yra labai daug. Jei peršti gerklę, padės tirpalas, pagamintas iš stiklinės vandens, 1 arbatinio šaukštelio sodos ir kelių lašelių jodo. Kartais rekomenduojama ten įberti šiek tiek druskos (ketvirtadalį arbatinio šaukštelio). Tiesa, skonis ne itin malonus, todėl vaikai tokio gydymo metodo nemėgsta. O kad padėtų, skalauti reikia iki dešimties kartų per dieną.

Galima stiklinėje vandens išmaišyti arbatinį šaukštelį citrinos sulčių. Tai naudinga gleivinei, be to, rūgštis naikina bakterijas. Tokį pat poveikį turi valgomasis šaukštas trijų procentų vandenilio peroksido, išmaišytas stiklinėje vandens.

Norint sušvelninti sudirgusios gerklės skausmus, galima pasigaminti tokį mišinį: po šaukštelį imbiero miltelių ir medaus ištirpinti pusėje stiklinės karšto vandens, įpilti pusės citrinos sulčių.

Labai efektyvūs skalavimai burokėlių tirpalu. Tam reikia smulkia trintuve sutarkuoti burokėlį, išspausti stiklinę sulčių ir įpilti vieną valgomąjį šaukštą acto. Šiuo tirpalu reikia skalauti gerklę penkis ar šešis kartus per dieną.

Sergant angina ir laringitu, gerklę galima skalauti svogūnų tirpalu: tris arbatinius šaukštelius sausų svogūnų lukštų užpilkite 0,5 l vandens, užvirinkite, palikite pastovėti keturias valandas, tuomet nukoškite.

Vaistinėse parduodama įvairių tinktūrų, kurias galima naudoti gerklei skalauti, pavyzdžiui, ramunėlių, propolio, jonažolių, medetkų. Paprastai vienas arbatinis šaukštelis tinktūros išmaišomas stiklinėje karšto vandens, gerklė skalaujama kelis kartus per dieną. Vis dėlto kur kas didesnis efektas bus naudojant žolių mišinius.

Pavyzdžiui, sumaišykite lygiomis proporcijomis ramunėles, eukaliptą, medetkų ar jonažolių žiedus, linų sėmenis, tuomet šaukštelį šio mišinio užpilkite stikline verdančio vandens. Palaukite, kol pritrauks, nukoškite ir skalaukite.

Galite išbandyti ir tokį receptą: sumaišykite vieną arbatinį šaukštelį šalavijo, ketvirtadalį stiklinės rudojo cukraus, pusę arbatinio šaukštelio alūno, 3/8 stiklinės stalo acto ir ištirpinkite 1/8 stiklinės vandens.

Esant problemoms su gerkle, neretai dingsta balsas, o tai sukelia žmogui išties didelių nepatogumų, bet ir šiam atvejui liaudies medicina turi savo receptų.

Pavyzdžiui, skalavimai su medumi: 1 arbatinį šaukštelį reikia ištirpinti stiklinėje verdančio vandens, virti dar minutę, tada atvėsinti ir skalauti.

O štai ir dar vienas skalavimo būdas. Jis buvo naudojamas senovės Indijoje. Imamas šaukštas aliejaus (pavyzdžiui, saulėgrąžų ar alyvų), dedamas į burną ir skalaujama 15-20 minučių. Tuomet išspjaunama. Aliejus padeda išvalyti burną nuo bakterijų.

1. Skalauti reikia tik šviežiais nuovirais. Likučius verčiau išpilkite, kadangi ten gali būti patekusių bakterijų.

2. Jei recepte nėra specialių nurodymų, vanduo skalavimui turi būti pakankamai karštas (bet, žinoma, ne verdantis).

3. Stenkitės nuoviro nepraryti – jo sudėtis naudinga gerklei, bet gali pakenkti, pavyzdžiui, skrandžiui.

4. Gerklę skalauti reikia po valgio. Baigus procedūrą, nereikėtų kurį laiką nieko kramsnoti.

Nepamirškite skalauti gerklę bent tris kartus per dieną, o geriau dar dažniau – kitaip teigiamo poveikio nepajusite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją