Antroje vietoje būtų nosies korekcijos, o trečioje - įvairios veido srities operacijos.

Anot chirurgo, ekonominis nuosmukis paveikė plastinių operacijų skaičių bei kainas: „Kainos labiausiai sumažėjo populiariausioms operacijoms - tai krūtų padidinimo. Iš dalies jos sumažėjo dėl implantų kainų sumažėjimo, žinoma, ir plastikos chirurgai sumažino savo įkainius“.

Pasaulyje populiarėja operacijos, kuomet krūtims padidinti naudojami paties paciento riebalai. Anot S. Vikšraičio, tokios operacijos atliekamos ir Lietuvoje: „Jos atliekamos ir klinikoje, kurioje aš dirbu, Kauno Plastinės chirurgijos centre. Nuo šių metų pradžios patobulinome šią operaciją, pirmieji Lietuvoje taikome specialią riebalų filtravimo sistemą, kuri kokybiškai paruošia riebalus persodinimui. Tačiau taip krūtinę padidinti galima nežymiai, maždaug vienu dydžiu“.

Saulius Vikšraitis
Pasak chirurgo, kiek per vieną operaciją galima padidinti krūtis, priklauso nuo krūtinės apimties ir krūtinės matmenų: jei moteris smulki, galima padidinti iki C dydžio, jeigu ji stambesnė, krūtis galima padidinti iki D dydžio.

S.Vikšraičio teigimu, Lietuvoje vis daugiau atliekama ir sėdmenų pakėlimo operacijų, kurios vadinamos "brazilišku sėdmenų pakėlimu". Skaitytojai domėjosi, ar šios operacijos populiarios, ar saugios ir ar nesukelia pacientams nepatogumų sėdint...

„Principas šios operacijos yra toks, kad nusiurbiami pertekliniai riebalai, dalis jų išplaunami ir suleidžiami aplink sėdmenis. Tuomet sėdmenys tampa gražesnės formos. Tai labai saugi ir natūrali operacija ir čia komplikacijų labai nedidelis kiekis. Visgi sėdmenų implantų operacijos iš tiesų yra retos, nes gijimo laikotarpis labai sunkus“.

DELFI skaitytojai taip pat domėjosi, dėl kokių kitų priežasčių dažniausiai kreipiamasi į plastikos chirurgus.

„Kartais ateina žmonės, kurie yra sveiki, bet pažiūri į save veidrodyje ir jaučiasi pavargę. Arba tie, kurie jau yra pasiekę savo gerbūvį, bet iš veido matyti, kad jie suvargę ir nori pakoreguoti savo išvaizdą.

Lietuvoje 80 proc. grožio plastikos chirurgų pacientų sudaro moterys. Standartinė procedūra vyrams - nosies korekcijos, tačiau daugėja norinčių sumažinti raukšles. Be to, vyrų ir fiziologija kitokia - jie sunkiau sveiksta, kraujosruvos po operacijos jiems būna didesnės“.

S.Vikšraitis teigė, jog pats nėra pasinaudojęs plastikos chirurgų paslaugomis: „Mūsų principas: kad žmogaus vidus sutaptų su išore. Tad aš, tarkime, stengiuosi nepriaugti svorio, sportuoju ir man to pakanka“.

Kova su gamta

Anot S. Vikšraičio, operacijos gali būti skirstomos į kelias rūšis: dėl įgimtų defektų ir įgytų senstant: „Jeigu operuojame nosį dėl įgimtų defektų, tai operuojame vieną kartą gyvenime ir paprastai visą gyvenimą žmogus su ta koreguota nosimi gyvena. Bet jei tai įgyti pokyčiai: raukšlės, užkritę akių vokai, ir pacientas nori, kad vokai ir veidas visą laiką labai gerai atrodytų, tuomet šios sritys koreguojamos kas 8-10 metų.

Dėl funkcijų: jeigu operuojame nosį, visada turime įvertinti, kad kvėpavimas per nosį po operacijos nesutriktų, o po potrauminių nosių korekcijų turime net pagerinti kvėpavimą.

Svarbiausia visada pacientui išaiškinti ir su juo aptarti, kokios yra rizikos dėl funkcijos sutrikimo, atliekant vieną ar kitą operaciją. Tarkime, padidinus krūtis implantais, tikrai 90 proc. jau gimdžiusių moterų galės maitinti kūdikį, nes krūtinės liaukinis audinys operacijos metu yra nepažeidžiamas“.

S. Vikšraičio teigimu, operacijų komplikacijos gali būti skirstomos į smulkias ir didesnes: „Komplikacijų, kaip ir po visų operacijų, gali būti 5-7 proc. Matote, mūsų sritis yra sunkiai apibrėžiama, nes visi grožį suvokia kitaip, tad grožio rezultato neišeitų vadinti komplikacija. Komplikacija reikėtų laikyti randus, blogą gijimą, supūliavimus“.

Apytiksliai kas dešimtam pacientui po metų ar vėliau reikia dar kartą patobulinti operuotą vietą, kad galutinis rezultatas būtų puikus. Anot chirurgo, siekiama, kad pacientai atvyktų po 2 mėn, po pusmečio ir po metų, kad būtų galima stebėti, ar viskas padaryta be priekaištų.

Chirurgo teigimu, reikia atsižvelgti ir į psichologinį faktorių, mat psichologiškai vienos operacijos yra lengvos, o kitos sunkios. Pavyzdžiui, kai žmogui atliekama nedidelė korekcija, dažniausiai po operacijos jis džiaugiasi ir švyti, tačiau "po sudėtingų veido srities operacijų, kai po jų žmogus pamato kitą save, kitą savo išraišką, būna sunkiau".

„Jauni žmonės lengviau pripranta prie kitokio savęs, o vyresni žmonės (apie pusę sudėtingas veido operacijas patyrusių pacientų) būna depresijoje ir tik po kokių trijų mėnesių, kai pripranta, įvertina operacijos rezultatą“, - teigė chirurgas.

Anot jo, pooperacinis periodas nėra trumpas, bet jis „tikrai praeina, ir po trijų – šešių mėnesių žmonės jau gali išvysti rezultatą“.

Kainos svyruoja

Anot chirurgo, operacijų kainos priklauso nuo jų sudėtingumo ir kitų faktorių: „Tarkime mūsų klinikoje krūtų didinimo operacija kainuoja nuo 8500 iki 10000 Lt, įskaitant gulėjimą klinikoje, implantus ir tyrimus. Operacijos suma priklauso nuo to, kokie implantai naudojami: ar apvalūs, ar anatominiai“.

Kaklo operacijos atliekamos vyresniame amžiuje, tačiau jos gali būti atliekamos dvejopai: „Pirma, jei yra kaklo deformacija ties centrine dalimi (t.y. liaudiškai tariant "atsipalaidavęs pagurklis"), tai galima tiesiogiai išpjauti odos perteklių ir susiūti. Šioje vietoje liks randas. Toks būdas tinka jau tikrai brandaus amžiaus žmonėms, kurių oda yra gležna, ji sugyja ir to rando beveik nesimato.

Tačiau daugeliu atvejų kaklo patempimo operacijos apimtis ir sunkumas atitinka veido patempimo operaciją - tai ilga ir kruopšti procedūra, kurios kaina svyruoja nuo 7000 iki 10 000 Lt“.

Kas atauga, o kas ne?

Skaitytojai teiravosi, ar tiesa, kad „po nusiurbimo riebalai atauga“?

„Pagal mano stebėjimą – ne, tačiau jeigu žmogus priauga svorio, tuomet riebalų padaugėja aplink tą vietą, nuo kurios jie buvo nusiurbti.

Su svorio metimu riebalų nusiurbimo operacijos yra mažai susijusios. Sąryšis tik toks: jei žmogus turi nemažai riebalų ir jų atsikratyti nebeįmanoma ar sportuojant reikia daug valios pastangų, tuomet dalį riebalų galima nusiurbti chirurginiu būdu, o kitą dalį galima sumažinti sportuojant. Tačiau tokie atvejai reti.

Tiesiog esu pastebėjęs tendenciją, kad po riebalų nusiurbimo operacijų žmonės tampa aktyvesni, jie pradeda daugiau judėti, keliauja, eina į koncertus. Gal tai ir padeda jiems sulieknėti“.

Skaitytojai taip pat domėjosi, ar pašalinus maišelius po akimis bei riebalines išvaržas, ilgainiui jos atsinaujina. Anot gydytojo, apatinių vokų maišelių riebalinės išvaržos paskutiniu metu nėra šalinamos: „Nes jeigu pašaliname riebalų išvaržas, tai maišelių nelieka, bet paakiai po kurio laiko įdumba ir žmogus ima atrodyti senesnis.

Šiuo metu atliekamos apatinių vokų operacijos išvaržos principu, kada riebalų maišeliai paliekami, tačiau sustandinama poakinė raumens dalis specialiomis siūlėmis. Šiuo atveju riebalų maišeliai gali atsinaujinti po 6 metų, tačiau kitu atveju, pašalinus riebalus, po kurio laiko akys įdubs. Riebalų maišeliai gali būti šalinami tik labai nežymiai ir jauname amžiuje“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)