Osteoporozė. Siekiant apsisaugoti nuo trapių kaulų ateityje, būtina jau šiandien atkreipti dėmesį į kalcio kiekį racione. Stenkitės reguliariai vartoti jogurtus, pieną, sūrį ir pan. Kalcio gausu ir žaliose lapinėse daržovėse, špinatuose, kopūstuose.

Cistitas. Nuo cistito apsisaugoti padeda serbentai arba šviežios uogų sultys, kadangi serbentai mažina uždegiminį procesą. Tą patį galima pasakyti ir apie mėlynes, vaivorus, obuolius ir kriaušes. Todėl jei jūsų organizmui kyla cistito pavojus, atkreipkite dėmesį į šiuos produktus.

Aukštas cholesterolio lygis. Jei nerūkote, nevalgote riebaus maisto ir neturite antsvorio, tai dar nereiškia, kad jūsų cholesterolio kiekis normalus. Jei cholesterolio lygis kraujyje daugiau nei 5,2, metas užsiimti savo mityba.

Pirma, apribokite sočiųjų riebalų vartojimą. Antra, atkreipkite dėmesį į obuolius, kurių ląsteliena padeda pašalinti iš organizmo cholesterino perteklių. Tuomet galite racioną papildyti specialiai sukurtais produktais, kurie padeda sumažinti cholesterolio lygį.

Skrandžio sutrikimai. Gali pasireikšti dviem būdais: vidurių užkietėjimais arba viduriavimais. Būtina atsisakyti kavos, kuri gali pabloginti jūsų būseną. Jei viduriuojate, derėtų sumažinti ląstelienos suvartojimą, jei viduriai užkietėję – atvirkščiai.

Vėžys. Verta atkreipti dėmesį į pomidorus, kadangi juose esantis likopenas pasižymi savybėmis, apsaugančiomis nuo vėžinių ląstelių susidarymo. Likopenas nesunaikinamas ir termiškai apdorojant pomidorus. Be pomidorų, dietologai rekomenduoja įtraukti į racioną daugiau geltonų ir oranžinių atspalvių vaisių ir daržovių.

Peršalimas. Žinoma, iškart prisiminsime vitamino C šaltinį – apelsinus. Kad šviežiai spaustos apelsinų sultys būtų dar naudingesnės, galima jas papildyti po 85 g braškių, aviečių ir serbentų, 0,5 l sojų pieno ir šaukšteliu sezamo sėklų. Jei toks imunitetą stimuliuojantis kokteilis jums ne pagal kišenę, galima atkreipti dėmesį į senus gerus česnaką ir svogūną ir vartoti juos įvairiose salotose. Taip pat daug vitamino C yra kopūstuose, net ir raugintuose.

Depresija. Gali kilti dėl mažo cinko kiekio organizme. Cinko daug jūros gėrybėse, raudonoje mėsoje, duonoje, kruopose. Jei užklupo žiemos depresija, nevartokite alkoholio.

Anemija. Rizikos grupėje atsiduria moterys, besilaikančios vegetariškos dietos. Geležies, kaip žinia, yra mėsoje, paukštienoje ir žuvyje. Geri augaliniai geležies šaltiniai – jūros kopūstai, riešutai, sėklos, salotų lapai ir kitos žalios lapinės daržovės.

Be to, moterims reikia atkreipti dėmesį į pakankamą folio rūgšties kiekį, kadangi tai būtina normaliam kūdikio vystymuisi. Folio rūgšties yra žaliose lapinėse daržovėse, Briuselio kopūstuose ir burokėliuose.

Norint visuomet atrodyti žvaliai ir gerai, būtina vartoti vaisius ir daržoves, beje, ne tik žalius. Pavyzdžiui, beta karotinas geriau pasisavinamas apdorojus termiškai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją