Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Rytui buvau suplanavusi trijų valandų trukmės jėgos aitvaro valdymo pamoką. Nors laisvadienis, ryte kėliausi anksti, kaip kariuomenėj.
Pusryčiams trys bananai. Bananai – tikras išsigelbėjimas. Gaminami nulį minučių, nulį sekundžių. Virškinami ir paverčiami energija – apie pusvalandį.

Tie, kas girdėjo apie jėgos aitvarus, žino, kad šioje sporto šakoje vienu metu dirba kelios raumenų grupės, tai ne bėgiojimas.

Po sporto atrodė – dramblį suvalgysiu, priešingai, nei po bėgiojimo. Pagelbėjo trys bananai. Jų nepakako, todėl suraičiau dar keturis apelsinus. Raumenys suminkštėjo, jiems skubiai reikėjo energijos, atrodė, nugriūsiu iš nuovargio.

Visa tai rašau ne tam, kad pasirodyčiau, kokia sportiška ir ištverminga esu. Rašau tiems, kas galvoja, kad žaliavalgiai nuolat jaučia baltymų, energijos trūkumą ir apskritai yra pamišėliai laisvėje. Mitai, mitai, mitai...

Praėjo tik savaitė, bet man nereikia daugiau įrodymų, žaliavalgystė – tobulas mitybos būdas, tiksliau – gyvenimo būdas. Esmė – mūsų įpročiai, klausimas, norime juos keisti ar ne.

Suvalgiusi apelsinų, išgėriau apelsinų sulčių, truputį vėliau suvalgiau morkų sriubos su alyvuogėmis (receptas jau buvo).

Puiki diena. Atrodo, visiškai pamiršau termiškai apdorotą maistą. Veikiausiai pasitarnavo žalios daržovės. Virto maisto pasaulis liovėsi egzistavęs. Beje, pabrėšiu 30 dienų eksperimento efektyvumą – ši mintis padeda susiimti sunkiomis akimirkomis, kai užplūsta mintys apie gamintą maistą, nes smegenys gauna signalų, kad tai laikina, ir nusiramina.
Baigiantis dienai suvalgiau salotų ir saują anakardžių. Pastarąsias dvi dienas įsiberdavau į salotas daigintų grūdų.

Daiginti kviečiai, ankštiniai ir sojos pupelės kur kas maistingesni, nei perdirbti produktai iš jų, nes daugiausiai naudingųjų medžiagų yra grūdo daige – vitaminų, organizmui reikalingų riebalų rūgščių. Sumalus grūdus, iškepus duonos gaminius, didžioji dalis tiek minėtų medžiagų, tiek esančių grūdo apvalkale (mineralai, vitaminai E) prarandama, nes lieka sėlenose. Tai dar viena priežastis atsisakyti miltinių gaminių.

Kasdien suvalgant po pusę stiklinės daigintų grūdų, dėl didelio kiekio antioksidantų (A, C, E grupės vitaminų), organizmas valosi, atjaunėja, didėja hemoglobino kiekis, mažėja spaudimas, normalizuojasi širdies veikla, dingsta antsvoris, gerėja regėjimas, tvirtėja dantys, plaukai ir t. t. Daiginti grūdai – puiki profilaktika nuo daugelio ligų, netgi nuo vėžinių susirgimų.

Migdolų pienas

Stiklinė migdolų
3-4 stiklinės vandens
Vanilės ekstrakto
Medaus arba datulių, mėgstantiems saldžiai

Riešutus tol plakti trintuvu, kol vanduo nepasidarys baltas kaip pienas. Paskui persunkti per marlę, įdėti vanilės, medaus, datulių ir išplakti.
Pieną galima naudoti vaisiniams kokteiliams ir šokoladiniams – įberkite kakavos miltelių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją