Jei valgote per mažai vaisių, riebalų kiekis gali pasiekti 80 proc., nes organizmas sieks kompensuoti energijos trūkumą. Jei valgome per mažai vaisių, o daržovės nekaloringos, prisikemšame riešutų, saulėgrąžų, avokadų, t. y. riebalų.

Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Kad žaliavalgiai valgo, kiek nori, ir nestorėja – mitas. Nepatariu kimšti save riešutais tarsi kalėdinę žąsį, valgyti daug saulėgrąžų, avokadų. Padauginus riebalų, jaučiamas nuovargis, sunku susikoncentruoti, oda būna riebi, didėja svoris. Pasiūlymas – atidžiai per žiūrėti meniu. Noriu sumažinti riebalų kiekį iki 10 – 20 proc. (200 – 400 kalorijų) per dieną ir gauti energijos daugiau valgant vaisių, ypač bananų. 20 proc. riebalų – maždaug vienas avokadas, sauja riešutų arba 2 – 3 šaukštai riešutų aliejaus.

Pusryčiai

Vaisių kokteilis – šviežios obuolių ir kriaušių sultys su bananais. Neperdedu – dieviškas skonis.

Praėjus dviem valandoms – du mandarinai ir greipfrutas.

Savijauta puiku, energija trykšta fontanu, norisi skraidyti. Nedarysiu skubotų išvadų, bet žaliavalgystė pradeda duoti rezultatų. Galiausiai supratau ir ėmiau taisyti klaidas. Mano klaida – per mažai valgiau, per mažai valgiau žalumynų ir žalių daržovių (špinatų, salierų, salotų ir kt.), be to, neteisingai maišiau produktus.

Pietūs

Salotos. Kaip visada – špinatai, salotų lapai, petražolės, pusė paprikos, pomidorų ir pusė avokado, citrinos sulčių. Du bananai. Beje, išplakus avokadą su citrinų sultimis, išeis žaliavalgiška grietinė.

Nors vaisiai – puikus energijos ir vitaminų šaltinis, juose nėra reikiamo kiekio mineralų, kaip antai, kalcio, magnio, natrio. Būtina valgyti kuo daugiau žalumynų ir žalių daržovių. Siūlau žalius koktelius, sultis ir sriubas – juos lengviau įsisavina. Tiesa, žmonės individualūs. Man asmeniškai skaniau išgerti daržovių sulčių, negu kramtyti brokolius, be to, ne visiems patiks salierų ir špinatų kokteilis.

Pavakariams – bananas ir obuolys. Nuotaika gera, jau tikiu, kad perpratau žaliavalgystės paslaptį, o viskas ne taip sudėtinga, kaip atrodo.

Apie 18 val. suvalgiau antrus pavakarius, nes žinojau, kad vėlai grįšiu namo. Taigi du neplanuoti bananai.

Puiki savijauta, puikiai pabėgiojau. Kaip ir vakar, nejaučiau nuovargio ir nebuvo jausmo, kad neišbėgsiu viso atstumo. Vakarienei – kol kas mano mėgstamiausias patiekalas, jį sugalvojau bėgiodama. Seniai ieškojau morkų sriubos recepto, bet visi, kuriuos rasdavau, buvo sudėtingi, jiems reikėjo ingredientų, kurių ne visada turi. Taigi pagalvojau, ko turiu šaldytuve, ir štai koks receptas išėjo.

Morkų ir špinatų sriuba

250 ml morkų sulčių
50 g špinatų
Pusė avokado
6 alyvuogės
Petražolių, druskos

Visus ingredientus, išskyrus alyvuoges, sumalti trintuvu, alyvuogės ir petražolės – papuošimui. Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją