Tiriame formą ir reljefą

Pirmiausia spalva: sveiki nagai pasižymi maloniu rožiniu atspalviu. O štai nenatūralus geltonis išduoda nesveikas kepenis arba net geltligę. Ryškiai raudona spalva primena, kad laikas pasitikrinti kraują, veikiausiai jame per daug raudonųjų kraujo kūnelių. Švelni žydra gama, deja, liudija ne apie kilmę, o apie širdies problemas. Jei nagų spalva tapo balta, gali būti, kad prasidėjo anemija.

Beje, gelsvas atspalvis – įprastas toms, kurios taip ir nesugebėjo atsisveikinti su cigarete. Dažniausiai tai tiesioginis žalingo įpročio padarinys. Panašią staigmeną gali iškrėsti nekokybiškas nagų lakas ir net vaistai (pavyzdžiui, tetraciklinas).

Grioveliai: nurodo prastą mitybą arba chroniškas ligas. Visai galimas daiktas, kad nagams trūksta vitamino PP (niacino), nuo kurio priklauso virškinimo trakto ir nervinės sistemos veikla. Šio mikroelemento trūkumą papildyti galima valgant grūdėtą duoną, garuose virtą mėsą, ankštinius, grikių kruopas. Esant skrandžio ir virškinimo trakto ligoms vitaminas PP gali būti prastai pasisavinamas. Tuomet be papildomos gydytojų pagalbos apsieiti negalima.

Balti taškai: gali byloti apie kalcio trūkumą. Papildykite meniu pieno produktais, abrikosais, krevetėmis, agurkais, jūros kopūstais. Kalcį padeda pasisavinti vitaminas D. Apsilankykite pas ginekologą: balti taškai gali žymėti ir hormoninius sutrikimus.

Lėtas augimas: gali būti chroniško streso pasekmė. Nervingumas kenkia – jis sukelia kraujagyslių spazmus, sumažina (arba padidina) apetitą. Stresą patiria visas organizmas, taigi į jį reaguoja ir nagai. Papildomai pasirūpinkite jais: darykite kaukes, dažniau tepkite maitinamaisiais kremais, naudokite priemones nagų augimui pastiprinti. Į šių priemonių sudėtį įeina dirbtiniai baltymai, kurie stimuliuoja nagų augimą.

Trapumas, lūžinėjimas: atsiranda nuo indų plovimo, skalbimo nenaudojant pirštinių. Padėti gali nagų aliejus.

Nagų augimą kiek sulėtina amžius, taip pat nagai lėčiau auga šaltuoju metų periodu. Nagų būklei pagerinti vartokite produktų, kuriuose yra natūralaus želatino – jame gausu vertingų mikroelementų, naudingų ne tik nagams, bet ir kraujagyslėms bei kauliniam audiniui. Galima pasilepinti želė, zefyrais, marmeladu ir kitais desertais, kuriuose yra agaro. Šie milteliai, gaunami iš jūros dumblių, pasižymi tokiomis pat savybėmis, kaip ir želatinas.

Pagrindiniai rodikliai

Dideli, pernelyg iškilę nagai – silpna širdis ir plaučiai, įtariama tuberkuliozė.

Pernelyg įdubę – geležies trūkumas. Negalima vartoti alkoholio.

Trumpi plokšti nagai – širdies ligos, padidėjęs jautrumas tvankumui, greitas nuovargis.

Pernelyg didelis pusmėnulis ties nago šaknimi – tachikardija.

Jo nebuvimas – širdies neurozė.

Plokšti, kreivi nagai – astma, bronchitas.

Besisluoksniuojantys nagai – skrandžio ir žarnyno susirgimai.

Juostelės ant nagų – plonojo žarnyno ir blužnies susirgimai.

Trikampio formos nagai – stuburo ir nugaros smegenų problemos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)