Norint atsakyti į šį klausimą pasistengsime išsiaiškinti kur ir dėl ko naudojama druska. O šio junginio panaudojimo sričių yra daugiau nei pakankamai.

Organizmui

Natrio ir chloro – pagrindinių druskos komponentų – yra praktiškai visuose biologiniuose žmogaus organizmo skysčiuose. Dėl natrio jonų vyksta aminorūgščių ir cukrų pristatymas į ląstelės vidų. Dėl natrio ir chloro skrandyje susidaro vandenilio chlorido (druskos) rūgštis – pagrindinis skrandžio sulčių komponentas. Be to, natrio ir chloro jonai labai svarbūs palaikant organizmo rūgščių-šarmų pusiausvyrą. Druskos yra kraujyje ir kitų audinių skysčiuose, o jos vandeniniai tirpalai medicinoje plačiai taikomi kaip kraujo pakaitalas po gausaus kraujavimo ar skysčių netekimo.

Iš mitybos pašalinus druską žmogaus organizmas į tai sureaguoja nedelsiant. Gali pasireikšti raumenų traukuliai, greitas išvargimas, stiprus troškulys, apetito netekimas. Ir tik dėl to, kad esant natrio chlorido trūkumui, organizmas jį vagia iš audinių ir kraujo.

Mitybai

Visi patiekalai, į kuriuos pridėta druskos, tampa sodresnio skonio. Tačiau dietologai mano, kad šio prieskonio perteklius gali sukelti sveikatos sutrikimus. Jų manymu, organizmui pakanka vos 6 gramų druskos per parą: būtent tiek gali pašalinti normaliu režimu dirbantys inkstai.

Tačiau vidutiniškai žmogus per dieną suvartoja 10-30 g druskos. Sūrumo mėgėjai turėtų žinoti, kad sūrūs užkandžiai sužadina skonio receptorius ir sukelia netikrą alkio jausmą. Dėl to suvartojama daugiau maisto nei reikia, kūno masė didėja, todėl didėja krūvis atraminiam-judėjimo aparatui ir širdies bei kraujagyslių sistemai.

Be to, neribota meilė druskai gali paskatinti tinimą, kraujospūdžio padidėjimą, o tai sukelia hipertenziją. Medikai teigia, jog druskos pertekliaus pasekmes galima palengvinti vartojant daugiau produktų, kuriuose gausu kalio.

Vonioms

Druska sėkmingai naudojama ir kaip išorinė gydymo priemonė. Egzistuoja netgi ypatinga terapijos rūšis, vadinama balneoterapija (lot. balneum - maudymasis), arba gydymu vandeniu. Druska pasižymi dideliu praleidžiamumu, o patekusi į paviršinius odos sluoksnius ji apsaugo epidermį nuo išsausėjimo. Be to, gydytojai dermatologai rekomenduoja maudytis druskos voniose sergant tokiomis ligomis, kaip dermatoze, psoriaze, neurodermitu.

Druska turi įtakos ir vidinei būsenai: po druskų vonios aktyvuojama ląstelinė medžiagų apykaita. Būtent dėl to druskos vonios rekomenduojamos kaip tonizuojanti priemonė skundžiantis greitu išvargimu, silpnumu, stresu ir darbingumo sumažėjimu. Dėl savaime suprantamų priežasčių tokios vonios nerekomenduojamos prieš miegą.

Speleoterapijai

Žemėje yra unikalių vietų – druskos (karstinių) olų, kuriose sėkmingai gydomos net pačios sunkiausios viršutinių kvėpavimo takų ligų formos. Terapinis karstinių olų mikroklimato poveikis buvo nustatytas atsitiktinai. Antrojo pasaulinio karo metais vienoje iš tokių vietų buvo įrengta slėptuvė nuo bombų. Žmonės toje slėptuvėje slėpėsi ilgą laiką, o sergantieji astmomis ir bronchitais nustebo pastebėję, kad jų kosulys ir dusulys baigėsi.

Druskos olų mikroklimatas yra ypatingas, jose yra pastovi temperatūra, atmosferos slėgis, dujų sudėtis ir mažas drėgnumas, ore gausu neigiamo krūvio jonų ir nėra jokių bakterijų. Tai ir yra speleoterapijos pagrindas. Druskos olos plaučių ligų (lėtinio bronchito, bronchinės astmos) gydymui sėkmingai naudojamos nuo XX a. vidurio iki šių dienų.

Valymui

Druska – natūralus valiklis. Jūros ir vandenynai ekologiniu požiūriu yra teršiami lygiai taip pat, kaip ir visa aplinka, tačiau sūrus vanduo kur kas greičiau apsivalo. Be to, daugelyje kultūrų druska buvo naudojama kaip tam tikras energetinis adsorbentas, sugeriantis visą neigiamą energiją. Taip vyksta dėl ypatingos kristalinės druskos struktūros.

Liaudiški gydymo druska metodai

Druską galima naudoti ne tik kaip prieskonį: ja sėkmingai gydomos kai kurios ligos.

Druska aktyviai naudojama ir kosmetikoje. Ji naudojama įvairiausiems šveitikliams, kaukėms, jos dedama į vonias.

Ananasinis pilingas riebiai odai: 1 valgomąjį šaukštą mėsmale susmulkinto šviežio ananaso minkštimo sumaišyti su 1 valgomuoju šaukštu smulkios jūros druskos. Mišiniu užtepti nuvalytą veido odą. Įtrinti odą apskritiminiais judesiais vengiant paakių odos. Po to mišinį nuplauti ir pasitepti raminančiu kremu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją