Žodis „ajurveda“ kilęs iš sanskrito kalbos ir neretai verčiamas kaip „ilgaamžiškumo žinios“. Jis buvo paminėtas rašytiniuose Indijos tekstuose prieš penkis tūkstančius metų. Ajurveda iki šių laikų naudojama Indijoje.

Ajurvedinė medicina – tai visų pirma holistinis požiūris į kūno sistemų balansavimą. Jos pagrindas – žolelės, mitybos pokyčiai, detoksikacija, netgi meditacija ir joga. Aknei ajurveda labiausiai tinka kaip prevencinė priemonė, nors kai kurie žmonės tvirtina, kad ji tinka ir esančios ligos gydymui.

Pasak ajurvedos, esti keli skirtingi kūno tipai, vadinamosios došos. Šios atspindi penkių skirtingų elementų derinius: žemės, vandens, ugnies, eterio ir oro. Labai liekni žmonės priskiriami vatos tipui (eteris ir oras), apvalesni – kaphos tipui (vanduo ir žemė), raumeningi – pittos (ugnis ir vanduo). Subalansuotos došos – ideali būklė; nesubalansuotos sukelia sveikatos problemų, tarp jų – odos ligas.

Kai visos došos nesubalansuotos, atsiranda aknė. Dažniausiai dėl prastos odos būklės kalta pittos doša, ji simbolizuoja kūno karštį. Ajurvedinio gydymo tikslas – atkurti kūno balansą derinant mitybą ir mažinant stresą.

Apskritai kenčiantiems nuo aknės rekomenduojama atsisakyti bet kokio maisto su baltuoju cukrumi ir miltais. Taip pat nerekomenduojamas riebus, aštrus maistas, piktnaudžiavimas alkoholiu ir nikotinu.

Jie konsultuositės su ajurvedos specialistu, jis jums gali rekomenduoti paprastą gydymą, pavyzdžiui, muškato riešutų pastą ar apelsinų veido kaukes. Gali būti išrašyta žolelių preparatų ar patariama naudoti paprastas alavijo sultis. Kadangi kai kuriose ajurvedinėse žolelėse randamos didelės sunkiųjų metalų koncentracijos, taigi svarbu, kad vaistams gaminti būtų naudojami tik organiškai išauginti augalai - pasidomėkite apie tai.

Meditacija ir joga aknės gydymui

Ajurvedoje gera sveikata visų pirma reiškia harmoniją su savo aukštesniuoju „aš“, gydančiąja gamtos galia, jogos meistrų vadinama prana. Ši galia turi išorinį šaltinį, bet gali būti sustiprinta vidinėmis jėgomis. Prieš skeptikams pradedant kvatoti dėl mistikų žinių apie mokslą, reikia pasakyti, kad senoviniuose sanskrito tekstuose tiksliai nusakyta mūsų saulės sistema ir jos galima kilmė tūkstančius metų prieš vakarietiškos astrofizikos atsiradimą. (Carl Sagan tai pavadino „stebėtinu sutapimu“).

Siekdamas padėti susidoroti su odos problema, ajurvedos žinovas gali patarti praktikuoti jogą arba meditaciją stresui sumažinti ir riebalų liaukoms nuraminti. Nors kai kuriems Vakarų dermatologams šie metodai atrodo abejotini, kiti pritaria minčiai, kad didelis stresas gali pabloginti odos būklę.

Stresas gali paskatinti odos riebalų gaminimąsi, o tai savo ruožtu sukelia uždegimus. Kontroliuojant stresą tokiomis praktikomis, kaip meditacija, galima ištrūkti iš šio užburto rato.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)