Ar kada nors jums kilo klausimas, dėl ko Prancūzijoje rečiau sergama širdies ligomis? Peržvelkime Prancūzijos virtuves ir pietų stalus, sužinokime, kas yra sveika.

Le Petit Déjeuner

Le Petit Déjeuner arba pusryčius sudaro kava, pienas, prancūziška duonelė, uogienė arba kruasanai. Pusryčiai, dažniausiai suryjami labai greitai, būna labai skurdūs. Prancūzai pusryčiauja kaip elgetos, pietauja kaip princai ir vakarieniauja kaip karaliai. Svarbiausia yra tai, kad prancūzai valgo nedideliais kiekiais.

Le Déjeuner

Le Déjeuner valgomas dienos viduryje. Valandą trunkančio valgymo metu išragaujami keturi patiekalai. Paprastai tai yra didžiausias valgymas – ir suvartojamo maisto, ir laiko požiūriu. Jis pradedamas nuo apetitą paskatinančio patiekalo, po kurio valgomas pagrindinis patiekalas, o pietūs baigiami desertu. Prancūzai mėgsta valgio metu gurkšnoti vyną. Svarbiausia pietų detalė – valgymas lėtai.

Le Diner

Le diner, arba paskutinis dienos valgymas pradedamas nuo užkandžio arba salotų, po kurių valgomas pagrindinis patiekalas, o po jo – desertas. Patiekalai yra nedideli ir, lygiai kaip pietūs, valgomi valandą. Taigi, šiuo atveju svarbu yra tai, kad prancūzai valgo nedideliais kiekiais ir lėtai.

Įdomu tai, kad prancūzai vartoja daug riebalų. Bet jų vartojami riebalai yra sveiki ir gaunami iš daržovių, pieno produktų, nenugriebto pieno ir jogurto. Jie žuvies suvalgo daugiau nei raudonos mėsos, o žuvis yra lengviau virškinama. Kitas nuostabaus prancūziško paradokso veiksnys yra klimatas. Klimato vaidmuo yra be galo svarbus, nes lemia žmogaus fizinio aktyvumo lygį. Švelnus Prancūzijos klimatas yra palankus veiklai lauke, todėl yra tikra gamtos dovana liekniems žmonėms.

Turėjote pastebėti, kad pateiktame valgymų aprašyme nepaminėtas joks greitas ir nesveikas maistas. Ir ne be reikalo. Prancūzai tarp pagrindinių valgymų nieko nevalgo ir atsisako tokių nesveikų dalykų, kaip vaisvandeniai ir keptas maistas.

Savaime suprantamas klausimas šiuo atveju yra toks: ar nedidelis maisto kiekis gali numalšinti alkį? TAIP! Sotaus patiekalo suvalgymas vienu prisėdimu gerokai apkrauna skrandį. Dėl to sumažėja fizinis aktyvumas ir atsiranda mieguistumas. Todėl valgymas nedideliais kiekiais yra patartinas tiems žmonėms, kurių gyvenimo būdas yra sveikas ir aktyvus. Žinojimas, ką valgote, yra sveiko gyvenimo pagrindas. Mažiau kritiškai analizuokite savo svorį ir daugiau dėmesio skirkite maisto, kurį valgote, analizei.

C'est la vie, mes amis!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją