Riešutai

Specialistai riešutus vadina amžinos jaunystės produktu, kadangi juose gausu vitamino E ir koenzimo Q10, paspartinančių regeneracijos ir odos ląstelių maitinimo procesus. Koenzimas Q10, nors ir gaminamas organizme, po trisdešimtmečio palaipsniui užleidžia savo pozicijas. O vitaminas E – tai galingas antioksidantas, apsaugantis odos ląsteles nuo toksinų ir saulės poveikio.

Tiesa, riešutai labai kaloringi ir pernelyg jais piktnaudžiauti nereikėtų. Veido odai visai pakaks penkiasdešimties gramų migdolų, anakardžių, lazdyno ar graikinių riešutų tris kartus per savaitę.

Oranžinės ir raudonos spalvos daržovės

Gerai veido odai išsaugoti naudinga valgyti oranžines ir raudonas daržoves bei vaisius: morkas, paprikas, pomidorus, moliūgus, abrikosus. Šiuose vaisiuose ir daržovėse gausu beta karotino – antioksidanto, atsakingo už odos ląstelių atsinaujinimą. Beje, į daugelio kremų sudėtį įeinantis retinolis – ne kas kita, kaip vitaminas A, kuris susidaro organizme iš karotino.

Rūgščios uogos ir vaisiai

Apelsinai, kiviai, greipfrutai, juodieji serbentai ir braškės – visuose juose gausu vitamino C, stiprinančio kraujagysles ir padedančio susiformuoti kolagenui, kuris savo ruožtu žymiai sulėtina senėjimą.

Riebi žuvis

Nuo raukšlių išgelbės lašiša, sardinės, silkės, skumbrės. Juk jūros žuvis – vitaminų A ir D šaltinis, taip pat joje yra riebiųjų rūgščių omega-3, mažinančių uždegimą. Šie produktai pagerina kraujotaką, todėl oda tampa graži ir švytinti.

Košės ir nesmulkintų grūdų duona

Ankštiniuose ir grūdiniuose produktuose gausu silicio, kuris stimuliuoja kolageno, stiprinančio epidermį, išsiskyrimą, taip pat B grupės vitaminų, minkštinančių odą ir padedančių jai atsinaujinti.

Košės ir nesmulkintų grūdų duona taip pat padeda išsivaduoti nuo šlakų žarnyne, pagerina virškinimą ir medžiagų apykaitą. Pašalinus šlakus ir toksinus, oda tampa pastebimai gražesnė ir jaunesnė.

Granatai

Medžiagos, kurių gausu granatuose, kovoja su odos senėjimo procesais. Taip pat šiame vaisiuje yra medžiagų, padedančių gyti žaizdoms, greičiau atsinaujinti odos ląstelėms.

Alyvuogių aliejus

Kaip žinia, greičiausiai sensta sausa oda. Su sausumu kovojame pasitelkę į pagalbą pirmojo spaudimo alyvų aliejų. Tai naudingųjų riebiųjų rūgščių šaltinis (be jų odos ląstelės negali pakankamai greitai atsikurti), taip pat be jų nebus pasisavinami riebaluose tirpūs vitaminai A, D ir E. Beje, alyvuogių aliejuje riebiųjų rūgščių ir vitaminų B ir E tris kartus daugiau nei kituose aliejuose.

Varškė

Selenas ir vitaminas E, kurių esti varškėje – galingi antioksidantai, apsaugantys nuo priešlaikinio senėjimo. Be to, varškėje yra kalcio – mineralo, būtino stipriems dantims ir apskritai skeletui.

Avokados

Minkštoje prinokusioje avokadoje gausu eterinių aliejų, kurie maitina odą iš vidaus. Taip pat joje gausu vitamino niacino, kuris ypač svarbus sveikai odai, kadangi pasižymi uždegimo slopinamosiomis savybėmis, ramina sudirgusią odą ir suteikia jai šviežumo bei lygumo.

Žalioji arbata

Yra žinoma, kad žalioji arbata – vienas antioksidantų kiekio lyderių. Veido odai būtina išgerti tris-keturis puodelius per dieną, galima su citrina. Žaliąją arbatą galima vartoti ir išoriškai kaip priemonę nuo maišelių po akimis (su amžiumi tai tampa dažna problema). Receptas paprastas: iš ryto užverdame vandenį su dviem paketais arbatos, išimame iš vandens ir dedame į šaldytuvą. Atšaldytus pridedame prie akių dešimčiai-penkiolikai minučių. Žaliojoje arbatoje yra tanino, kuris sutraukia odą, taip mažindamas akių patinimą ir maišelius po akimis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)