Apie tyrimų išvadas buvo informuota Amerikos širdies asociacija. Išvadose teigiama, kad šiam skirtumui įtakos gali turėti vasarą suaktyvėjęs gyvenimo būdas.

Tyrimų vadovas gydytojas Rossas Fletcheris sakė: „Žiemą žmonės priauga svorio, o vasarą - numeta. Paprastai žmonės yra fiziškai aktyvesni vasarą ir ne tokie aktyvūs - žiemą.“

Tyrėjai teigė, kad tikėtina ir tai, jog žiemą žmonės vartoja daugiau druskos. Ji yra smarkiai susijusi su padidėjusiu kraujo spaudimu.

Tyrimų metu buvo išanalizuoti elektroniniai sveikatos įrašai, surinkti iš 15 ligoninių, esančių įvairiuose JAV miestuose.

Hipertenzija sergančiais žmonėmis laikyti tie, kurių sistolinis kraujo spaudimas tris dienas (ne iš eilės) buvo aukštesnis nei 140 mm Hg, o diastolinis - aukštesnis nei 90 mm.

Tokia pati tendencija

Tyrėjai pastebėjo, kad tokia tendencija buvo būdinga iš visų ligoninių gautiems duomenims, nepaisant to, kad vienos ligoninės buvo šalto klimato šalyse (Aliaska), o kitos - šilto (Puerto Rikas).

Vašingtono Veteranų ligoninės medicinos centro vadovas R. Fletcheris sakė, kad žmonės turėtų žinoti, jog kraujo spaudimą gali būti sunkiau kontroliuoti žiemos mėnesiais.

Kraujo spaudimo asociacijos globėjas profesorius Bryanas Williamsas sakė, kad kraujospūdis buvo labai skirtingas, net jei tarp matavimų buvo tik kelių minučių skirtumas.

Tačiau jis pridūrė, kad visgi kraujo spaudimas buvo aukštesnis žiemą. Šiuo metų laiku taip pat įvyksta daugiau insultų ir infarktų.

Tai lemia daugelis faktorių, tarp jų ir tai, kad šaltas oras susiaurina kraujagysles.

„Tačiau tikriausiai svarbiausia yra tai, kad klimatas turi įtakos gyvenimo būdui,“ - sakė jis.

„Žiemą mes paprastai mažiau judame ir valgome riebesnį maistą. Dėl to padidėja mūsų kūno masė ir sumažėja nauda, kuri yra susijusi su mažesne kūno mase ir sportu.“

Profesorius B. Williamsas pridūrė, kad JK gydytojai kraujo spaudimą mažina konservatyviais metodais, todėl nėra rizikos, kad pacientai gaus per daug vaistų.

Paprastai aukštas kraujo spaudimas neturi simptomų, tačiau jis gali sukelti didelių sveikatos problemų, tarp jų insultą, infarktą ir inkstų nepakankamumą.

Tai pati dažniausia ankstyvos mirties priežastis visame pasaulyje.

Tačiau šią būklę galima kontroliuoti, jei pakoreguosime gyvenimo būdą ir vartosime vaistus.

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją