Kaip tai padaryti, "Medpulse" pasakoja gydytoja Natalija Novickaja.

„Matant gulintį ir nejudantį žmogų, galima įtarti, kad sustojo jo širdis, o dėl to sustojo ir kvėpavimas. Ir jei tai tiesa, jo gyvybę galima išgelbėti išorinio širdies masažo ir dirbtinio kvėpavimo būdu. Sprendimui priimti turite tik vieną ar dvi minutes, nes būtent per tiek laiko reikia pradėti reanimaciją širdies sustojimo atveju“, - teigia specialistė.

Norint suteikti pagalbą, gydytoja nurodo tokią veiksmų seką:

„Reikia pakelti gulinčiojo vokus ir patikrinti ar akies vyzdys reaguoja į šviesą (ar susiaurėja apšvietus). Po to patikrinkite miego arterijos pulsą (šoniniame kaklo paviršiuje). Pulso ieškoma ne mažiau dešimties sekundžių, kad nebūtų suklysta. Įsitikinus, kad nukentėjusysis yra be pulso, paverskite jį ant nugaros ir pradėkite išorinį širdies ir plaučių reanimaciją“.

Veiksmų seka šiuo atveju būtų tokia:

„Atlaisvinkite krūtinės ląstą nuo rūbų. Kad nebūtų gaištamas laikas, moterų megztukai, marškinėliai ir liemenėlės ne nuiminėjami, o pakeliami link kaklo. Vyrų kaklaraiščiai turi būti nurišami. Diržai ant kelnių ir sijonų atsegami. Taip pat reikia įsitikinti, kad krūtinės ląstos srityje nėra pakabukų, medalionų ir kitų pašalinių daiktų.

Dviem pirštais pridenkite krūtinkaulio kardinę ataugą taip apsaugant ją nuo pažeidimo. Ši atauga yra krūtinkaulio apačioje, žemiau apatinių šonkaulių suaugimo vietos. Stipriai trinktelėjus ši atauga gali lūžti ir pažeisti kepenis. Į kumštį suspausta ranka aukščiau pirštais pridengtos kardinės ataugos smokite perikardinį smūgį. Tai atrodo taip: vienos rankos dviem pirštais pridengiate kardinę ataugą, o kitos rankos kumščiu smogiate (smogiama delno šonine puse, dilbis nukreiptas link nukentėjusiojo pilvo). Po to patikrinkite miego arterijos pulsą. Jei pulsas neatsirado, vadinasi, jūsų veiksmai neefektyvūs. Nedelsiant pradėkite širdies ir plaučių reanimaciją – išorinį širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą“.

Tam reikėtų prie nukentėjusiojo atsiklaupti ant kelių.

„Spausti nukentėjusiojo krūtinę galima tik perikardinio smūgio taške. Delnus vieną ant kito reikia uždėti krūtinės linijos viduryje. Vienas nykštys tuo metu turi būti nukreiptas link nukentėjusiojo smakro, kitas – link pilvo. Spausti krūtinę reikia tik ištiestomis rankomis.

Atliekančiojo širdies masažą delnai viso gaivinimo metu neatitraukiami nuo nukentėjusiojo krūtinės. Kiekvieną paspaudimą atlikinėkite tik tada, kai krūtinės ląsta grįš į pradinę padėtį. Reanimavimo efektyvumą galima įvertinti jau po 1-2 minučių. Parausvės paciento oda, o vyzdžiai pradės reaguoti į šviesą. Bet jei neatsiranda pulsas miego arterijoje, tai netiesioginį širdies masažą reikia atlikinėti iki atvykstant medikų brigadai“.

Apie dirbtinį kvėpavimą. Svarbu: nukentėjusiajam gulint ant nugaros liežuvis gali užkristi ir užspausti kvėpavimo takus, taip pat kvėpavimui gali trukdyti į kvėpavimo takus pateikusios gleivės, skrandžio turinys, kraujas, todėl prieš pradedant dirbtinį kvėpavimą reikia paversti žmogų ant pilvo ir išvalyti jam burną, o po to parversti atgal ant nugaros taip, kad būtų užtikrintas kvėpavimo takų laisvumas.

Tai atliekama taip:

„Nukentėjusiojo smakras suimamas dešinės rankos nykščiu ir rodomuoju pirštu, o kairė ranka uždedama ant paciento kaktos ir galva atlošiama taip, kad tarp apatinio žandikaulio ir kaklo susidarytų bukas kampas. Tačiau, jei yra įtarimų, kad gali būti pažeista nukentėjusiojo stuburo kaklinė dalis, galvos atlošinėti negalima. Tokiu atveju kvėpavimo takų praeinamumą galima užtikrinti tik atitraukiant apatinį žandikaulį.

Tam reikia už kampų suimti apatinį žandikaulį ir patraukti jį žemyn. Vėliau vienos rankos didžiuoju ir rodomuoju pirštu užspaudžiama nukentėjusiojo nosis, nes priešingu atveju per nosį išeis visas įpučiamas oras. Paties gelbėjančiojo saugumo sumetimais tarp savo ir nukentėjusiojo lūpų uždedama nosinė ar kito švaraus audinio gabalas (vienu sluoksniu). Po to stipriai įpučiamas oras į nukentėjusiojo burnos ertmę“.

Daugeliu atveju teisingi reanimavimo veiksmai būna sėkmingi.

Dirbtinis kvėpavimas

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją