Moterys, per savaitę vaikščiojančios bent po tris valandas, infarkto riziką susimažina 30-40 procentų. Moterys, per savaitę vaikščiojančios daugiau nei penkias valandas, infarkto riziką gali susimažinti 50 procentų.

Tai buvo pirmas didelės apimties moterų tyrimas, įrodęs, kad vaikščiojimas gali žymiai ir efektyviai sumažinti vainikinių arterijų ligos riziką. Tyrimą atliko Rarvardo Visuomenės sveikatos mokyklos Brighame (JAV) ir Moterų ligoninės Bostone (JAV) mokslininkai tyrą sąsajas tarp bendro fizinio aktyvumo, vaikščiojimo, intensyvaus fizinio krūvio ir vainikinių arterijų problemų. Tyrime dalyvavo daugiau nei 72 000 moterų, kurių amžius tyrimo pradžioje 1986 metais buvo nuo 40 iki 65 metų.

Širdies ligos kasmet nusineša daugiau moterų gyvybių negu vyrų. Bent 500 000 JAV moterų kasmet miršta nuo vainikinių arterijų ligos pasekmių. Dėl tos pačios priežasties JAV kasmet miršta mažiau nei 460 000 vyrų. Moterų, mirštančių nuo širdies ligų, kiekis sparčiai didėja. O šis tyrimas gali padėti išsaugoti trečdalio kasmet mirštančių moterų gyvybes.

Kaip greitai reikia eiti, kad tai būtų naudinga? Pakanka 6-8 km/h greičio ar 1.5 km per 15 minučių, o pradėti niekada nevėlu. Tyrimo metu nustatyta, kad fizinio aktyvumo vengusios moterys, kurios tapo fiziškai aktyvios sulaukus brandaus amžiaus ar vėliau, mažiau rizikavo patirti vainikinių arterijų problemų bei moterys, kurios taip ir liko fiziškai neaktyvios.

Taigi pasivaikščiokite šiandien, kad rytoj jūsų neištiktų infarktas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją