Baltijos ir Amerikos klinikos kardiologė Rasa Kūgienė:

Arterinė hipertenzija veikia širdį, tai gali sukelti jos nepakankamumą. Padidintas arterinis kraujospūdis žaloja širdies kraujagysles. Tokie pasikeitimai gali sukelti infarktą. Kraujo spaudimas turi įtakos ir smegenų veiklai. Viena iš šios ligos komplikacijų gali būti insultas.

Didelis kraujospūdis kenkia ir kitiems organams, ligoniams gali išsivystyti inkstų nepakankamumas ir viso organizmo kraujagyslių pakitimai Ši liga labai klastinga, tad svarbiausia ją nustatyti ankstyvojoje stadijoje.

Mažas kraujo spaudimas vadinamas hipotenzija - tai tokia organizmo būklė, kai sistolinis (viršutinis) kraujo spaudimas neviršija 100 milimetrų gyvsidabrio stulpelio, o diastolinis (žemutinis) - 60 milimetrų. Dėl to labai sumažėja venų veiklumas, sulėtėja kraujo apytaka, ir todėl labai sumažėja bendrasis organizmo tonusas. Žmogus jaučiasi mieguistas ir vangus, tarsi jį pasiektų tik dalis pasaulio garsų ir spalvų. Dažniausiai kovoti su hipotenzija paprasčiausiai nėra prasmės. Nebent dėl jos žmogus apalpsta, arba hipotenzija atsiranda kaip kitos ligos simptomas. Tokiu atveju reikalinga gydyti pagrindinę ligą.

Klauskite kardiologės Rasos Kūgienės, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją