Medicinos mokslų daktarė, dirbanti Maskvos otolaringologijos moksliniame-praktiniame centre, įspėja, jog galvos svaigimas – tai problema, su kuria dažnai susiduria pačių įvairiausių specializacijų medikai – otolaringologai, neuropatologai, terapeutai, psichiatrai ir kiti. Galvos svaigimu skundžiasi apie 5 proc. pacientų, besikreipiančių medicininės pagalbos.

Pasak gydytojos, galva pradeda svaigti dėl vestibiuliarinio aparato veiklos sutrikimų, organizme vykstant kokiems nors patologiniams procesams. Tai gali būti smegenų auglys ar smegenų kraujotakos sutrikimas (pavyzdžiui, dėl kaukolės traumos), širdies ir kraujagyslių, nervinės ar endokrininės sistemos, virškinimo trakto veiklos sutrikimas...

Kartais trumpalaikį svaigimą sukelia staigūs kūno ar galvos judesiai, nervinis stresas, pervargimas. Galva gali suktis nuo alkio, dėl vidinės ausies uždegiminių procesų, virusinių infekcijų, tam tikrų vaistinių preparatų poveikio.

Norint skirti tinkamą gydymą, būtina teisingai nustatyti diagnozę. O tai ir yra sunkiausia, nes medikas apie ligą sprendžia pagal simptomų visumą, o pacientas dažnai negali nusakyti savo būsenos.

Galvos svaigimą neretai lydi pykinimas, vėmimas, padidėjęs prakaitavimas arba atvirkščiai, odos sausumas, meteorizmas, galvos skausmas, įvairūs klausos ir regos sutrikimai, nerišli kalba. Tai gali būti ir širdies ligos, ir apsinuodijimo, ir virusinės infekcijos požymis.

Tačiau svarbu ir tai, koks yra galvos svaigimo pobūdis. Kartais galvos svaigimu pacientai vadina eisenos netolygumą, t.y., pacientą mėto iš vienos pusės į kitą. Tai yra vestibiuliarinio aparato centrinių dalių pažeidimo požymis. Esant tokiam simptomui derėtų kreiptis į neuropatologus. O jei pacientui atrodo, kad aplink jį nuolat sukasi daiktai, galima kalbėti apie smegenų kraujotakos sutrikimus.

Specialių vaistų „nuo galvos svaigimo“ nėra. Gydytojas turi skirti preparatus, kurie gydys ligą, sukėlusią galvos svaigimą. O jei problemos priežastis slypi vestibiuliariniame aparate, galite ir patys sau padėti.

Jei leidžia amžius ir sveikata, pabandykite atlikinėti kosmonautų treniruočių komplekso pratimus. Paprasčiausias pratimas – galvos sukimas. Jį reikėtų atlikinėti kasdien ir ne trumpiau nei 15 minučių. Galima 3 kartus po 5 minutes. Naudinga ir stovėti ant vienos kojos – tai moko kūną laikytis pusiausvyroje.

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)