Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininko pavaduotojas Renatas Pocius pasakoja, kad buitinio vartotojo prašymu nepriklausomas tiekėjas ne vėliau kaip per 10 dienų nuo vartotojo prašymo pateikimo dienos privalo parengti ir pateikti elektros energijos pirkimo-pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo sutarties projektą.

Sutarties su ESO vartotojams – nereikia

Svarbu nepamiršti, kad buitinis vartotojas sudaro elektros energijos pirkimo-pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo sutartį su tiekėju, o atskira elektros energijos persiuntimo paslaugos teikimo sutartis su skirstomųjų tinklų operatoriumi (ESO) nesudaroma.

„Už elektros energijos persiuntimo ir kitas, su tuo susijusias paslaugas, su skirstomųjų tinklų operatoriumi, prie kurio tinklų yra prijungti sutartį su tiekėju sudariusių vartotojų elektros įrenginiai, atsiskaito nepriklausomas tiekėjas“, – atkreipia dėmesį VERT pirmininko pavaduotojas.

Pasak jo, sutartis gali būti sudaroma raštu ir (ar) elektroninių ryšių priemonėmis, jeigu jomis galima tinkamai identifikuoti sutartį sudarantį asmenį. Be to, nepriklausomo tiekėjo ir vartotojo sudaromoje sutartyje turi būti nurodyta sutarties įsigaliojimo data, jos galiojimo terminas, išankstinio sutarties nutraukimo tvarka, galutinė elektros energijos kaina arba jos apskaičiavimo principai. Taip pat atsiskaitymo tvarka ir terminai bei kitos esminės sutarties sąlygos. „Sutartis yra neterminuota, jei sutarties šalys nesusitaria kitaip“, – priduria R. Pocius.

Turi būti įtraukti visi galimi mokesčiai

Ne paslaptis, kad vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių elektros tiekėjo pasirinkimą, yra kaina, tai gali kilti klausimas, kaip elektros tiekėjai sutartyje turi sudaryti kainodarą? VERT pirmininko pavaduotojo teigimu, į vartotojams siūlomą galutinę elektros energijos kainą privalo būti įtrauktos elektros energijos tiekimo, persiuntimo ir kitos, su tuo susijusių paslaugų teikimo, kainos dedamosios dalis ir visi mokesčiai.

„Tuo atveju, jei galutinė elektros energijos kaina negali būti apskaičiuota iš anksto, sutartyje privalo būti pateikta aiškiai suformuluota informacija apie elektros energijos apskaičiavimo principus“, – sako R. Pocius.

Renatas Pocius

Rekomenduoja atsakingai susipažinti su sutartimi

Be to, neretai pasitaiko atvejų, kada vartotojai pasirašo sutartį su ja nesusipažinę, dalinai susipažinę arba nepaisydami to, kad kai kurios sąlygos vartotojui yra nesuprantamos arba neaiškios. Visais atvejais, prieš pasirašant sutartį, būtina atidžiai perskaityti visas sutarties sąlygas bei įsitikinti, kad viskas yra aišku ir suprantama, o kilus klausimams – kreiptis į sutartį pateikusį elektros energijos tiekėją.

„Rekomenduotina pasirašyti sutartį tik tuo atveju, jei sutarties sąlygos yra visiškai aiškios ir suprantamos“, – įspėja VERT pirmininko pavaduotojas R. Pocius.

Apibendrinant, galima išskirti kelis svarbiausius aspektus į kuriuos būtina atkreipti dėmesį prieš pasirašant sutartį su pasirinktu nepriklausomu elektros tiekėju.

Pirmiausia, koks bus taikomas tarifas, bei jo sudėtinės dalys, kokiais atvejais jis gali būti keičiamas ir kas kiek laiko, koks numatomas vartotojo informavimas apie šiuos pokyčius. Nemažiau svarbu ir koks numatomas sutarties galiojimas bei sutarties pratęsimo, nutraukimo tvarka. Galbūt, gali susidaryti įspūdis, kad sutarties sudarymas yra sudėtingas procesas, tačiau atkreipus dėmesį į minėtas detales – tai nesudėtingas ir sklandus etapas.

Ekspertai vieningi – rinktis jau yra būtina ir šio sprendimo negalima atidėlioti. Skyrus laiko tiekėjų pasiūlymų įvertinimui, sutartį sudaryti paprasta ir greita. Tiems, kas nespės to padaryti iki gruodžio 10 dienos, bus teikiama garantinio tiekimo paslauga, kuri bus tik laikinas „išsigelbėjimas“ ir už ją reikės mokėti daugiau, nei pasirinkus nepriklausomą tiekėją.

Apie visas elektros rinkos naujienas informaciją galite rasti čia: www.pasirinkitetiekeja.lt.