Vertindamas pirmojo etapo dalyvių aktyvumą (ESO) Paslaugų tarnybos vadovas Renalda Radvila teigia, kad nors lūkesčiai ir nebuvo visiškai išpildyti, bendrai – situacija skirstymo operatorius yra patenkintas.

„Visada norime, kad pasirinkimas būtų spartesnis, tačiau tokiais tempais, kuriuos fiksavome lapkričio mėnesį, iki termino pabaigos nepriklausomus tiekėjus turėtų būti pasirinkę apie 50 proc. į pirmąjį etapą patekusių elektros vartotojų. Reikia suprasti, kad tai yra naujovė, iki šiol nieko panašaus elektros rinkoje nebuvo, todėl natūralu, kad aktyvumas nėra šimtaprocentinis. Tačiau tikimės, kad „studento sindromas“ vis tiek suveiks ir prieš pat gruodžio 10 d. pasirinkimo intensyvumas dar padidės.“, – sako R. Radvila.

ESO atstovas primena, kad tiems gyventojams, kurie pateko į pirmąjį etapą, tačiau iki gruodžio 10-osios vis dar nebus pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, bus taikomas laikinas garantinis tiekimas, kuris visais atvejais bus mažiau finansiškai naudingas nei pasirinkus tiekėją.

„Nuo 2021 m sausio 1 d. jiems nutrūks visuomeninio tiekimo paslauga ir turimam objektui elektra dar pusę metų bus tiekiama, naudojantis garantinio tiekimo paslauga. Tačiau kalbant realistiškai, manau, kad net ir tie gyventojai, kurie dėl kažkokių priežasčių iki nustatyto termino nepasirinks tiekėjo, sausio–kovo mėnesiais taip pat atliks pasirinką ir tokiu būdu „išmigruos“ iš garantinio tiekimo, nes būti neaktyviu, visais atvejais yra pralošimas“, – sako R. Radvila.

Pašnekovas aiškina, kad gruodžio 10-oji kaip paskutinė diena, per kurią reikėtų pasirašyti sutartį su savo tiekėju, pasirinkta neatsitiktinai.

Renaldas Radvila

„Dažniausiai sudarius sutartį bet kokioje paslaugų sferoje, ši pradeda galioti nuo sekančio mėnesio 1-os dienos. Tas pats yra ir sudarius sutartį su elektros tiekėju, tačiau duomenų pasikeitimai, sutarčių sudarymai ir visos kitos procedūros užima tam tikrą laiką, todėl siekiant, kad viskas vyktų sklandžiai, yra nustatytas trijų savaičių (21 diena) terminas, per kurį vyksta visi pakeitimai sistemose, klientas priskiriamas tiekėjams, pastarieji pradeda gauti informaciją ir nuo sausio 1 d., turėdami visus reikiamus duomenis, pradeda tiekti elektros energiją“, – teigia R. Radvila.

Šiuo metu rinkoje jau veikia 7 nepriklausomi tiekėjai: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Inregnum“, „Perlas Energija“, „EGTO“ energija ir „Birštono elektra“. Tačiau gyventojams, kurie vis dar delsia, tikėdamiesi geresnių pasiūlymų ar naujų rinkos dalyvių, R. Radvila sako, kad elektros tiekėjo pasirinkimas tikrai nėra įsipareigojimas visam gyvenimui, kurio nebūtų galima pakeisti, todėl per daug laukti tiesiog nevertėtų.

„Laukimas vis geresnio ir geresnio pasiūlymo prie nieko neprives ir gyventojas galiausiai tiesiog pateks į garantinį tiekimą, kuris vienareikšmiškai jam bus nenaudingas. Tad mano patarimas būtų paprastas – rinkitės tą tiekėją, kurį geriausiai pažįstate, kuris jums atrodo patraukliausias ir kurio pasiūlymas labiausiai atitinka jūsų poreikius. Taip pat siūlyčiau neprisirišti prie tiekėjo ilga sutartimi, o sudaryti, tarkime, neterminuotą sutartį. Tai, pasikeitus situacijai rinkoje ir atsiradus geresniems pasiūlymams, jums leis labai paprastai pasirinkti kitą tiekėją“, – pataria ESO atstovas.

Kaip pasakojo naujomis galimybėmis ir inovacijomis besidomintis, į pirmąjį etapą patekęs, vilnietis Marius Pareščius, tik sužinojęs apie elektros rinkos liberalizaciją, šia žinią sutiko pakiliomis nuotaikomis.

„Mes, kaip paprasti vartotojai, visada ieškome kažko geresnio, naudingesnio ir tiesiog pigesnio. Jei yra galimybė rinktis ir bent kažkiek sutaupyti, kodėl to nepadarius? Aš asmeniškai tam, kad sutaupyti bei turėti patogesnį ir švaresnį energijos gavimo būdą, ant namo stogo įsirengiau saulės elektrinę, seną katilą pakeičiau geoterminiu šildymu. Tad visos naujovės, kurios suteikia mums naujas galimybes yra sveikintinos“, – sako vyras.

Visgi, nepriklausomo tiekėjo M. Paresčius vis dar nėra pasirinkęs, o tokį savo delsimą aiškina esamų tiekėjų pateikiamos informacijos apie sąlygas komplikuotumu.

„Renkuosi tarp kelių šiai dienai populiariausių tiekėjų, tačiau galutinio sprendimo nepriėmiau dėl to, jog nesu iki galo patenkintas šių tiekėjų komunikacija ir tuo, kaip jie pateikia informaciją savo puslapiuose. Nors energetiką išmanau pakankamai neblogai, o taip pat esu dirbęs, kuriant pirmąsias internetines svetaines Lietuvoje, net ir man labai lengva pasimesti pasiūlymų bei informacijos sraute. Iki galo viskas tikrai nėra aišku ir suprantama“, – sako pirmojo etapo dalyvis.

Kad iki šiol elektros vartotojams iškyla ne vienas klausimas apie rinkos pokyčius ir pasirinkti tiekėją kartais tampa sudėtinga, negali nesutikti ir R. Radvila. Tačiau, pasak jo, per daug kaltinti pačių tiekėjų taip pat nereikėtų, nes kaip ir patiems vartotojams, taip ir jiems, elektros rinkos liberalizacija yra tam tikras iššūkis.

Marius Pareščius

„Pritariu, kad pasiūlymų palyginimas yra pakankamai komplikuotas dėl paprastos priežasties – visi tiekėjai nori turėti išskirtinumą: kažkas tris mėnesius ruošiasi elektrą tiekti pigiau, kažkas su įsipareigojimais, kažkas be ir daug panašių niuansų. Todėl viską sudėjus į vieną matricą, pasirinkimas tikrai tampa nelengvas. Tačiau, kaip, pavyzdžiui, įvertinti, kad vienas iš tiekėjų suteikia galimybę sąskaitas apmokėti nemokai? Vieni naudojasi savitarna, kiti – mokesčius moka terminaluose, todėl, galbūt, kažkam tai visiškai neaktualu, o kažkam – labai puikus pasiūlymas.

Kadangi pati elektros kaina tarp pasiūlymų labai nesiskiria, o šiai dienai ir pačių tiekėjų nėra daug: vieni pavadinimai žinomi, kiti – mažiau girdėti, sakyčiau, kad verčiausia būtų tiesiog nepagailėti šiek tiek laiko, pabandyti susisiekti su jums patraukliausiai atrodančiais tiekėjais bei paprašyti jų pateikti konkrečius pasiūlymus, o tada, išsirinkus tinkamiausią – atlikti pasirinkimą“, – sako ESO Paslaugų tarnybos vadovas.

Pasibaigus pirmajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, nieko nelaukus, nuo 2021m. sausio 1 d., prasidės antrasis. Į šį etapą pateks ir kitąmet naudotis konkurencingos rinkos pasiūlymais bus kviečiami tie gyventojai, kurie per metus suvartoja daugiau nei 1000 kWh. Laiko pasirinkti nepriklausomą tiekėją antrojo etapo dalyviai turės iki kitų metų gruodžio 10 d.