Kas yra monopolinių visuomeninio elektros tiekėjo sąlygų atsisakymas?

Iki šiol Lietuvos elektros rinka buvo reguliuojama valstybės, nustatant kainas ir sąlygas, kaip turi būti parduodama elektra. Tačiau dabar, pagal įsipareigojimus ES, kuriais yra siekiama liberalios ir laisvos elektros rinkos, yra nuosekliai atsisakoma monopolinių sąlygų bei prieinama prie nebereguliuojamos elektros energijos kainos ir konkurencingos tiekimo rinkos, kuri užtikrins aukštą paslaugų kokybę už geriausią kainą. Taip jau anksčiau Lietuvoje buvo atvertos kitos rinkos šakos, pavyzdžiui, mobilaus ryšio sektorius, kuris dabar yra vienas iš efektyviausių Europoje. Nuo šiol privatūs elektros vartotojai turi laisvę rinktis nepriklausomą elektros tiekėją.

Kodėl tai vyksta?

Europos valstybėse tik atvirai konkuruojančios įmonės gali pasiūlyti geriausią kainos ir paslaugos kokybės santykį. Lietuva ES yra įsipareigojusi panaikinti monopolines sąlygas elektros energijos rinkoje ir šį procesą pradėjo dar 2009-aisiais, o dabar žengia paskutiniuosius jo žingsnius. Estija tai padarė 2013 m., o Latvija – 2015 m.

Iki kada turiu pasirinkti nepriklausomą tiekėją?

Nepriklausomą elektros tiekėją gyventojai gali rinktis jau dabar, tačiau tam, kad visas šis procesas vyktų efektyviai ir žmonės turėtų laiko išsirinkti jiems tinkamiausią elektros tiekėją, rinkos liberalizacija vyks trimis etapais, į kuriuos gyventojai pateks priklausomai nuo to, kiek elektros energijos suvartoja per metus: nuo 2021-ų metų – gyventojai, kurie per metus sunaudoja 5 000 kWh ar daugiau elektros energijos, nuo 2022-ųjų – sunaudojantiems 1000–5000 kWh, o nuo 2023-ųjų – visi likę. Į paskutinį pokyčio etapą bus įtraukiami ir socialiai pažeidžiami gyventojai, namų bendrijos ir administratoriai.

Ką turiu padaryti norėdamas pasirinkti tiekėją?

Tiekėjų sąrašą ir jų siūlomas sąlygas rasite čia. (https://pasirinkitetiekeja.lt/rinkos-tiekejai ) Pasirašius sutartį su tiekėju, jums nieko nebereikės daryti – tolimesniais procesais pasirūpins tiekėjas.

Kaip sužinoti, į kurį etapą patenku?

Pasitikrinti, į kurį etapą preliminariai patenka jūsų valdomi objektai, galite prisijungę prie ESO savitarnos (https://mano.eso.lt/). Ši informacija rodoma objekto kortelės dešiniajame viršutiniame kampe ir prie detalios objekto informacijos (atsidarius objekto kortelę). Tikslus į etapą patenkančių sąrašas formuojamas kiekvienų metų birželio mėnesį (paskutinių 12 mėnesių elektros energijos sunaudojimą įvertinus gegužės 31 d. duomenimis). Jei pateksite į tiekėjo pasirinkimo etapą, liepos mėnesį iš visuomeninio tiekėjo gausite apie tai informuojantį pranešimą.

Tomas Kavaliauskas

Kas nutiks, jei nespėsiu pasirinkti tiekėjo iki numatyto etapo įsigaliojimo?

Jei per etapą, į kurį patenkate, nepasirinksite elektros tiekėjo, garantinio tiekimo paslaugą jums dar 6 mėn. užtikrins ESO – tik šiuo atveju ji bus brangesnė nei būtų pasirinkus tiekėją. Po šio, pusės metų laikotarpio, ESO turi teisę garantinį tiekimą nutraukti.

Kaip sužinoti, kada visuomeninis tiekėjas man sustabdys elektros energijos tiekimą?

Apie visuomeninio tiekimo paslaugų sustabdymo terminus galite sužinoti pasinaudoję preliminaria skaičiuokle (www.pasirinkitetiekeja.lt) arba pasitikrinę informaciją ESO savitarnoje. Apie tai jus taip pat informuos pats visuomeninis tiekėjas.

Kaip keisis elektros kainos pasirinkus nepriklausomą tiekėją?

Elektros energijos įsigijimo ir tiekimo kainas nustatys konkurencija. Valstybė toliau reguliuos tik kai kurias elektros kainos dedamąsias: už elektros energijos perdavimo, skirstymo ir viešuosius interesus atitinkančias paslaugas. Už elektros tiekimo paslaugą gausite vieną sąskaitą, kurioje atsispindės visos kainos dedamosios.

Kaip toliau reikės atsiskaityti už elektrą?

Ir toliau gausite vieną sąskaitą – iš savo pasirinkto tiekėjo.

O ar keisis elektros energijos kaina, atsiradus keliems tiekėjams – ar ji sumažės, ar padidės?

Šiandien visą gyventojų mokamą kainą už elektros energiją nustato valstybė ir kainą sudaro daug dedamųjų. Pradėjus konkuruoti tiekėjams, elektros energijos kaina priklausys nuo kelių veiksnių: maždaug pusę kainos ir toliau reguliuos valstybė (tų paslaugų, kurias ir toliau užtikrins ji), kitą pusę – elektros tiekėjų konkurencija ir kaina biržoje. Taigi, elektros energijos kaina skirsis įvairių tiekėjų pasiūlymuose, bus nulemta jų tarpusavio konkurencijos bei kitų išorinių veiksnių. Įprastai tokiomis sąlygomis visuomet laimi pirkėjai (vartotojai), toks ir šio pokyčio tikslas.

Kokia man nauda iš šio pokyčio?

Valstybė suteikia galimybę laisvai rinktis ir pirkti prekę iš norimo tiekėjo, siūlančio geriausias sąlygas ar teikiančio tinkamiausias vartotojui paslaugas – taip pat, kaip renkamasi perkant degalus, kabelinės televizijos ar mobiliojo ryšio paslaugas. Tiekėjai konkuruos dėl vartotojų siūlydami kokybiškesnes, įvairesnes paslaugas.

Kas buitinių elektros vartotojų laukia ateityje?

Sukurdama konkurencingą rinką, Lietuva toliau žengia į išmanios energijos amžių. Jau po kelerių metų galėsime naudotis išmaniąja apskaita, daugės elektros energiją gaminančių vartotojų – tai užtikrins konkurencinga elektros energijos rinka. Energetikoje vykstantis pokytis teigiamai atsilieps ir kiekvienam gyventojui, ir ekonomikai, ir aplinkosaugai, ir tarptautiniam šalies vertinimui.

Daugiau informacijos ir atsakymų į jums rūpimus klausimus galite rasti www.pasirinkitetiekeja.lt D.U.K skiltyje.