Fiksuota ar biržos kaina?

Bene svarbiausias ir daugumai aktualiausias klausimas – kaip neapsigauti kainos klausimu. Visi Lietuvoje veikiantys nepriklausomi elektros tiekėjai leidžia klientams pasirinkti vieną iš dviejų variantų – fiksuotą arba biržos kainą.

Pasirinkusieji fiksuotą kainą, tam tikrą terminą (jo trukmė gali skirtis priklausomai nuo tiekėjo ir sudarytos sutarties) už suvartotą elektros energijos kilovatvalandę mokės tą pačią sumą, nepriklausomai nuo kainos svyravimų rinkoje. Pasirinkusieji biržos kainą kiekvieną mėnesį gali gauti skirtingo dydžio sąskaitas, mat kilovatvalandės kaina priklausys nuo pokyčių biržoje.

„Kurį variantą pasirinkti priklauso nuo individualaus požiūrio į finansų planavimą. Įsivertinę savo suvartojamos elektros energijos kiekį ir pasirinkę fiksuotą kainą, ganėtinai tiksliai žinosite, kokių išlaidų už elektrą galima tikėtis metus ar dvejus – priklausomai nuo sutarties termino. Tuo tarpu priimti sprendimą ir rinkis kintamą kainą gali padėti domėjimasis rinka, jos dinamika, įtaką jai darančiais veiksniais bei ekspertų prognozėmis“, – sako „Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Mantas Kavaliauskas

Pastaruoju metu sparčiai augančios elektros kainos neramina daugumą gyventojų, tačiau specialistai atkreipia dėmesį – elektros rinkos liberalizavimas kainų šuoliui įtakos neturi. Galutinė elektros kaina, kurią savo sąskaitose mato vartotojai, nėra vien tik nepriklausomo elektros tiekėjo priskaičiuota kaina už elektros tiekimo paslaugą. Dalį elektros kainos sudaro svarbių valstybei elektros tinklų išlaikymas ir kitų paslaugų kaštai, kurių kainas reguliuoja Valstybinės energetikos reguliavimo taryba (VERT). Pačios elektros kainos dalis ir jos tiekimo paslaugos kaina šiuo metu sudaro apie 70 proc. galutinės elektros kainos. Būtent ši dalis nėra reguliuojama ir ji gali skirtis priklausomai nuo pasirinkto elektros tiekėjo ir elektros kainos biržoje.

Skirtingų elektros tiekėjų kainos taip pat skiriasi priklausomai nuo kainos fiksavimo laikotarpio. Kuo ilgesnis siūlomas kainos fiksavimo terminas, tuo kilovatvalandės kaina, tikėtina, bus mažesnė. Tačiau kiekvienas vartotojas turėtų individualiai įsivertinti, kokiam laikotarpiui nori įsipareigoti ir papildomai įvertinti sutarties pakeitimo ar nutraukimo sąlygas.

„EGTO energija“ pardavimų ir marketingo vadovo Aurimo Janušausko nuomone, fiksuota kaina vartotojams patogi, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje daugiausiai sutaupyti leidžia biržos kaina.

„Pasirinkus su birža susietą planą, klientas visada žino, kad gauna sąžiningą, biržą atspindinčią kainą. Žinoma, bus laikotarpių, kuomet kaina tikrai nudžiugins, bus ir tokių, kuomet teks mokėti šiek tiek daugiau. Mes rekomenduojame vertinti nuo biržos priklausomo plano pasirinkimą ilgalaikėje perspektyvoje ir nesiremti vieno mėnesio kaina. Pavyzdžiui, jei palygintume paskutinių 12 mėn. biržos kainą su dabar siūlomais fiksuotais planais, tai pamatytume, kad biržos kaina buvo žemesnė“, – teigia A. Janušauskas.

Nenumokite ranka į sutarties sąlygas

Kaina – svarbus, tačiau ne vienintelis svertas, turintis nulemti vartotojo pasirinkimą. Nors dažnu atveju į sutarties sąlygas vartotojai dėmesio kreipia mažiausiai, jos gali būti itin reikšmingos priimant sprendimą, ypatingai tais atvejais, kuomet nepriklausomų tiekėjų pasiūlymai kainos ir kitų aspektų atžvilgiu pakankamai panašūs.

Dar nespėjusius pasirinkti nepriklausomo tiekėjo, „Ignitis“ Pasiūlymų klientams vadovas Deividas Rinkevičius ragina atidžiai vertinti sutarties sąlygas ir neapsigauti viliojančiais, tačiau vartotojui ne visuomet išties naudingais pasiūlymais.

„Reikia įdėmiai perskaityti pasiūlymą ir sutartį, įsitikinti ar nenutiks taip, kad žema kaina galios itin trumpą periodą. Derėtų atsargiai vertinti itin žemos kainos pasiūlymus, nes tai kai kuriais atvejais tai gali būti tik trumpalaikis pasiūlymas, kuris keisis ir nebūtinai vartotojo naudai. Ilgesniam nei 24 mėnesių laikotarpiui fiksuoti elektros kainos neverta, nes prognozuoti, kokios kainos bus už poros metų labai sudėtinga“, – aiškina D. Rinkevičius.

Kad sutarties sąlygos yra vienas esminių faktorių renkantis elektros tiekėją, akcentuoja ir „Perlas Energija“ direktorius Vilius Juraitis. Pasak jo, būtina įsivertinti, ar norėdami gauti mažą kainą, nesate priversti pasirašyti itin ilgos dvejų, trejų ar net šešerių metų terminuotos sutarties, už kurios nutraukimą anksčiau laiko turėsite grąžinti suteiktas nuolaidas ar vadinamąjį rezervacijos mokestį.

„Pasirašyti fiksuotos kainos terminuotą sutartį itin ilgam laikotarpiui šiandien nėra protinga: elektros kainos yra rekordinės, pasirašę ilgo termino sutartį, užsifiksuosite šią aukštą kainą ir ją mokėsite dvejus, trejus ar šešerius metus, kai rinka kainoje kris ir kiti mokės gerokai mažiau. Tad patartina ieškoti tiekėjo, kuris leidžia fiksuoti kainą pusmečiui, bei pasirašyti neterminuotą sutartį, kurią galima nutraukti bet kada ir be jokių baudų“, – pataria V. Juraitis.

Vilius Juraitis

Kalbinti pašnekovai vieningai tikina – klientai turėtų būti išlaikomi dėl aptarnavimo kokybės ir sąžiningos kainos, o ne baudomis ar kitais įsipareigojimais. Jei nepriklausomas elektros tiekėjas neatitinka klientų lūkesčių, tuomet jie turėtų laisvai galėti pasirinkti kitą nepriklausimą tiekėją.

Pasirašius neterminuotą sutartį, bet kokie mokesčiai už sutarties nutraukimą yra draudžiami Lietuvos įstatymais. Vis tik jei sutartis su tiekėju yra nutraukiama be svarios priežasties, klientui gali tekti grąžinti suteiktas nuolaidas ir sumokėti pilną elektros tiekimo kainą.

Papildomi kriterijai – planas ir aptarnavimo kokybė

Aspektų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis nepriklausomą elektros energijos tiekėją, yra ir daugiau. Pasak bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ Ryšių su visuomene projektų vadovo Pauliaus Kalmanto, vienas iš jų – tai siūlomi skirtingi planai, atsižvelgiant į tai, kuriuo paros metu suvartojate daugiausiai elektros energijos.

„Galimybė mokėti už elektrą pagal vienos arba dviejų laiko zonų tarifus – ne naujiena, mat ši sistema Lietuvoje buvo taikoma ir iki elektros rinkos liberalizavimo. Pasirinkusieji vienos laiko zonos tarifą, mokės vienodą elektros kainą darbo dienomis ir savaitgaliais, naktį ir dieną. Jei tarifas dviejų laiko zonų, už darbo dienomis suvartotą energiją mokėsite brangiau, naktimis ir savaitgaliais – pigiau. Specialistai ragina nepamiršti ir pasiskaičiuoti, kuris variantas jūsų atveju būtų naudingesnis, o tuomet palyginti skirtingų tiekėjų siūlomus planus“, – pabrėžia P. Kalmantas.

Dar vienas svarbus aspektas elektros tiekėjo pasirinkimo kelionėje – kiek šis bus pajėgus tinkamai ir pasirūpinti klientu. Kalbinti specialistai akcentuoja atkreipti dėmesį į klientų aptarnavimo centro veiklą, atsiskaitymo galimybes bei elektros vartotojui iškylančių problemų sprendimo greitį.

Elektros energijos tiekėją visi, kurie per metus sunaudoja ne mažiau nei 1000 kWh elektros, turi pasirinkti iki birželio 18 d. To nepadariusiems, elektra nuo liepos 1 d. bus automatiškai pradedama tiekti garantiniu tiekimu su 25 proc. antkainiu, taikomu elektros kainai elektros biržoje.

Daugiau informacijos apie Lietuvoje vykstančią elektros rinkos liberalizaciją galima rasto projekto „Pasirinkite tiekėją“ svetainėje http://www.pasirinkitetiekeja.lt arba paskambinę klientų aptarnavimo telefonu +37062655565.