Priemonė naudinga ir medikams, ir verslui

„Priemonė „Atostogos medikams“ iš tikrųjų yra labai sėkminga ir ji pasiteisino: tiek turizmo sektorius labai džiaugiasi, kad medikai važiuoja ir leidžia laiką pas juos, tiek medikams tai yra šauni dovana. Visgi, susiklostė tokia situacija, kad grįžome prie antrojo karantino, tad medikams tenka daugiau dirbti savo tiesioginį darbą, jie turi mažiau galimybių pasinaudoti atostogų medikams galimybe, o kitas dalykas tas, kad kai kurios paslaugos yra apribotos. Būtent todėl priėmėme sprendimą, kad šią priemonę reikia pratęsti iki gruodžio 15-os dienos. Termino ilginti dar labiau negalime, nes pinigai, skirti šiai pagalbos po COVID-19 priemonei, turi būti panaudoti per šiuos metus“, – sako viceministrė.

Agnė Vaitkuvienė, Kaimo turizmo asociacijos prezidentė, antrina V. Jankauskaitei-Milčiuvienei ir pabrėžia, kad šie metai turizmo sektoriui buvo ypač nelengvi: dideli kompleksai, kurie orientuoti į renginius ar šventes, išgyveno sunkiai, tačiau individualų poilsį siūlantys sodybų savininkai atsitiesė šiek tiek lengviau.

Įsiraukė beveik 40 tūkst. medikų ir 850 verslų

Šiuo metu projekte „Atostogos medikams“ dalyvauja apie 850 turizmo paslaugų teikėjų, iš jų – 116 kelionių organizatorių, 85 kelionių pardavimo agentai ir 651 apgyvendinimo įstaiga. Dėl karantino ribojant kai kurių paslaugų teikimą, medikai galėtų rinktis įvairesnius kelionių organizatorių pasiūlymus, pvz.: degustacinę vakarienę viešbučio kambaryje arba išsinešti, kaimo turizmo paslaugas, individualias ekskursijas, laikantis saugumo nurodymų.

Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė

Iki šiol paslaugas rezervavo 39,4 tūkst. medikų. Iš jų paslaugomis jau pasinaudota ir apmokėta 27 400 rezervacijų. Tiekėjams pagal paraiškas jau išmokėta 5,46 mln. eurų.

Viceministrė tikina, kad ši priemonė yra pasiteisinusi ir karantino paskelbimas leido verslui „įjungti“ fantaziją bei prisitaikyti.

„Išties, kaimo turizmo sodybos turi labai daug patrauklių pasiūlymų, kurie aktualūs net karantino laikotarpiu. Pavyzdžiui, naudotis ribotam skaičiui žmonių pirtimis, jų paslaugomis, kurios yra kaime, atokiose vietovėse. Tai tikrai pasiteisina, o viešbučiai irgi siūlo degustacines vakarienes viešbučio kambaryje, nes restoranai taip pat negali būti atviri, tiesiog gali būti tiekiamas maistas į kambarius. Lygiai taip pat restoranai per kelionių organizatorius, per agentūras siūlo tokias paslaugas kaip degustacines vakarienes išsinešimui, o tai reiškia, galima tiesiog pasiimti į namus įvairiausių vakarienės pasiūlymų“, – kaip medikai net ir karantino metu gali pasinaudoti jiems skirtais 200 eurų, pasakoja V. Jankauskaitė-Milčiuvienė.