„Apie tą vakarą galvoju iki šiol, kiekvieną dieną. Suprantu, kad nieko pakeisti negaliu ir laiko atgal neatsuksiu, kad ir kaip to norėčiau. Viskas, ką galiu – tai pasidaryti išvadas ir gyventi toliau, stengiantis nekartoti tų pačių klaidų. Autoavarija, kurią padariau išgėręs, paliko randą ne tik mano, tačiau ir kitų, niekuo dėtų žmonių gyvenimuose“, – pokalbį apie skaudžiausią gyvenimo pamoką pradeda vyras.

Visuomet atrodė, kad nieko baisaus nenutiks

Prieš minėtą nelaimę Linas džiaugėsi sėkmingu gyvenimu – jam puikiai sekėsi darbe, su žmona augino dvi dukras ir gyveno Vilniaus centre, nuosavame bute.

„Didžiausia mano bėda jau tada buvo nemenkas pasitikėjimas savimi. Būdavo, kad su žmona sukonfliktuodavome, mat aš visada po vakarėlio ar pasisėdėjimo su draugais norėdavau vairuoti, nors ir būdavau šiek tiek apsvaigęs. Kadangi ji neturėjo vairuotojo pažymėjimo, namo mus parvežti galėdavau tik aš. Taksi kviestis nenorėdavau, mat būdavau įsitikinęs, kad ir po kelių taurių vairuoti galiu puikiai, – teigia Linas. – Dabar suprantu, kad žmona visada buvo teisi, tačiau nenorėjau to pripažinti.“

Su didžiausiu siaubu Linas prisimena atvejį, kuomet būdamas išgėręs, į automobilį įsisodino ir savo dukras. Tą kartą viskas baigėsi gerai, nors galėjo būti ir kitaip: vos po dviejų savaičių nuo minėtos dienos, Linas papuolė į siaubingą autoįvykį. „Nenoriu net pagalvoti apie tai, kas būtų buvę, jei tuo metu automobilyje būtų sėdėję ir mano vaikai“ – sako pašnekovas.

Kelios taurelės baigėsi tragedija

Linas su keletu draugų turėjo tradiciją: kiekvieną ketvirtadienį visi rinkdavosi pas vieną iš užmiestyje gyvenančių bičiulių. Čia smagiai leisdavo laiką, žaisdavo pokerį. Kaip pasakoja pašnekovas, vakaro metu visi vartodavo ir alkoholį. „Ne tiek, kad kelio iki namų neprisimintume, bet keletą taurelių tikrai išgerdavome“ – prisipažįsta Linas, tą vakarą iš bičiulio namų išvykęs vėlų vakarą. Automobiliu važiavo vienas, nors dažniausiai namo pavėžėja ir pakeliui gyvenantį draugą, kuris lemtingąjį vakarą nusprendė pavakaroti kiek ilgiau.

„Kelias, kuriuo važiavau, man puikiai pažįstamas. Gal čia ir buvo mano klaida – per daug atsipalaidavau, nekreipiau dėmesio į kelio ženklus, užsigalvojau apie ryt laukiančius darbus ir neatkreipiau dėmesio, kad iš šalutinio kelio išvažiuoju į pagrindinį. Spustelėjau greičio pedalą ir jau po sekundės pajutau smūgį“ – pasakoja Linas.

Automobilis vertėsi, buvo sumaitotas praktiškai nepataisomai, tačiau pats Linas beveik nenukentėjo – laimei, buvo prisisegęs saugos diržu, gelbėjo ir išsiskleidusios oro pagalvės. Kito automobilio vairuotojas atsipirko tik nestipriais sužalojimais, tačiau kartu su juo važiavusi keleivė ir augintinis nukentėjo stipriau.

Tąkart Linui buvo nustatytas lengvas neblaivumo laipsnis – į alkotesterį jis pripūtė 0,8 promilės.

Skaudžios pasekmės

Paklaustas, ar tikėjosi, kad jam bus nustatytas girtumas, pašnekovas neslepia: prie automobilio vairo sėdo žinodamas, kad pareigūnams sustabdžius, bėdų išvengti tikrai nepavyks. Tačiau apie tokią įvykių baigtį – galimą nelaimę kelyje – net nesusimąstęs. „Buvau visiškai tikras dėl savo vairavimo gebėjimų. Gal kada ir buvo kilusi mintis, kas būtų, jeigu būtų. Bet niekada neįsivaizdavau, kad aš galėčiau būti avarijos kaltininku ir visa tai įvyktų būtent dėl alkoholio“ – tikina pašnekovas.

Po šio įvykio Linas manė atsipirksiąs tik bauda ir teisės vairuoti atėmimu. Tačiau pasekmės jauno vyro laukė kur kas liūdnesnės.

„Išgirdusi, kad būdamas neblaivus stovyje padariau autoavariją, žmona paprašė išeiti iš namų. Puoliau į depresiją, pradėjau dar intensyviau vartoti alkoholį. Negalėjau kada panorėjęs matyti savo vaikų, o ir darbe prasidėjo problemos: pastebėję, kad ateinu su „kvapeliu“ darbdaviai mane įspėjo. Graužiau save dėl to, ką padariau, bet tik dar labiau bloginau visą situaciją. Problemas ne sprendžiau, o skandinau alkoholyje. Mintis, kas būtų, jei būčiau pražudęs savo vaikus, mane varė į neviltį. Niekaip negalėjau susitvarkyti ir su kalte dėl sužalotų kito automobilio keleivių. Bijojau pažvelgti vairuotojui į akis, atsiprašyti, pripažinti savo klaidą. Jaučiausi visiškai palūžęs, per vieną akimirką sugriovęs savo gyvenimą“, – pasakoja Linas.

Metai po lemtingo įvykio buvo patys juodžiausi vyro gyvenime. Apie tai, kad vairavo išgėręs, sužinojo šeima, draugai ir bendradarbiai. Linas neslepia: nors ne visi parodė priešiškumą, smerkiančius žvilgsnius ir apkalbas nuolatos jautė. Buvo ir tokių, kurie su Linu bendravimą nutraukė. Kaip sako pats pašnekovas, galbūt todėl, kad ilgą laikė bandė paneigti savo kaltę, dar labiau padažnėjusiu išgėrinėjimu aplinkiniams tarsi rodė, kad jam nusispjaut. Nors taip ir nebuvo.

„Prireikė daugiau nei metų, kad sugebėčiau atsitiesti ir pradėti gyvenimą iš naujo. Labai gaila, kad kai kurių dalykų ištaisyti niekada nebegalėsiu. Atradęs savyje drąsos susitikau su kito automobilio vairuotoju ir sužalota jo keleive – nuoširdžiai atsiprašiau už tai, ką jiems padariau. Deja, suklijuoti sugriuvusios šeimos nepavyko. Žmona tiesiog nepatikėjo, kad galiu pasikeisti“, – sako Linas.

Brangiai kainavusi pamoka

Linas tikina šiuo metu visiškai pakeitęs savo gyvenimo būdą – nevartoja alkoholio, sportuoja, stengiasi sveikai maitintis. Pašnekovas sako suprantantis, kad laiko atgal atsukti neįmanoma, tačiau stengiasi taisyti praeityje padarytas klaidas ir jų daugiau nekartoti.

„Tikriausiai kiekvienas, kuris sėda prie vairo išgėręs, būna įsitikinęs – vairuoti dar gali ir nieko baisaus nenutiks. Liūdna mano patirtis rodo, kad tai netiesa. Įprastai pirmą kartą visi būna atsargesni – išgeria bokalą alaus ir pagalvoja, ar tikrai gali vairuoti. Bet su laiku į tai pradedi žiūrėti vis atsainiau: antrą kartą jau atrodo, kad gali sėsti ir du bokalus išgėręs, paskui jau nebeskaičiuoji. Esi tikras, kad vairuoti gali visada. Išgėręs juk visuomet jautiesi drąsesnis, galingesnis, stipresnis. Pats nepastebi, kaip stipriai pasikeičia tavo elgesys, koordinacija, orientavimasis erdvėje. Aš iki šiol negaliu suprasti, kaip galėjau nesusivokti, kad išvažiuoju iš šalutinio kelio ir nepamatyti tiesiai į mane atlekiančio automobilio. Bet taip nutiko ir kaltinti galiu tik save“ – sako Linas.

Svarbu prisiminti

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2020 metais Lietuvos keliuose buvo išaiškinti 9596 neblaivūs vairuotojai. Kone pusei iš jų buvo nustatytas didesnis nei 1,51 promilių neblaivumas. Itin didelį nerimą kelia ir tai, kad praėjusiais metais eismo įvykių dėl neblaivių vairuotojų kaltės skaičius lyginant su 2019 metais padidėjo 26 proc. Ne visi auto įvykiai baigėsi laimingai: sužeistųjų skaičius siekė 287, žuvusiųjų – 20.

Mūsų mąstymas yra sudėtinis dalykas, apjungiantis penkis pojūčius – regėjimą, klausą, skonį, uoslę ir lytėjimą. Alkoholis blokuoja už suvokimą, supratimą ir situacijų analizę atsakingą smegenų dalį, tad visi išgėrusio žmogaus pojūčiui pasikeičia. Kiekvienam, sėdančiam prie vairo vertėtų prisiminti, kad net ir nedidelis alkoholio kiekis neigiamai veikia organizmą, sulėtina vairuotojo reakciją, gebėjimą tinkamai ir laiku priimti spendimus. Vairuodami neblaivūs rizikuojate ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumu.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.