Bėda ir Lietuvoje, ir pasaulyje

Šiuolaikinių žmonių yda vadinamas įprotis prie vairo naudotis telefonu – ne tik gali atsieiti bauda, tačiau ir daug liūdniau – autoįvykių. Iš visų veiksmų su išmaniuoju, žinutės rašymas išskiriamas kaip pats pavojingiausias – siųsdami ar skaitydami žinutę vairuojant avarijos tikimybę padidinate net 23 kartais.

Asmenukės, susirašinėjimas, el. pašto skaitymas – tai trys pagrindinės veiklos prie vairo. Anot JAV tyrimo, tuo užsiima 1 iš 3 jaunų vairuotojų (18–30 metų). „The Independent“ publikavo tyrimą, kuris parodė, kad net 1 iš 5 Didžiosios Britanijos vairuotojų tikrina socialinius tinklus būdami prie vairo.
Neatsilieka ir lietuviai – pas mus įprotis „žvairuoti“ į telefoną vairuojant ne mažiau gajus. Apklausos rodo, kad daugiau nei 1/3 lietuvių vairuodami automobilį naudojasi išmaniuoju be laisvų rankų įrangos. Na, o eksperimentai rodo: jei vairuodamas rašai tekstą telefone, apie 10 procentų viso kelionės laiko praleidi važiuodamas ne savo kelio juosta.

Manė, kad sunkvežimis suknežins

Būtent su tokia situacija susidūrė ir Jūratė. Moteris pasakoja, kad praėjusį trečiadienį nusprendė su dukra išvykti iš Vilniaus kelioms dienoms atsipūsti į Palangą: „Kelionei specialiai rinkausi savaitės vidurį, kai mažesnis eismas. Maniau, ramiai, neskubant, be jokių trikdžių ar kamščių pasieksiu pajūrį, bet klydau. Maždaug ties aukščiausia automagistralės Vilnius–Kaunas–Klaipėda vieta (Šilalės raj.) maniau, kad viskas – kita juosta važiavęs sunkvežimis jau tuoj tuoj atsitrenks į mano automobilį“.

Pašnekovė sako, kad sunkvežimis, kurio automobilio numeriai buvo nelietuviški, staiga metėsi į jos eismo juostą: „Atrodė, kad vairuotojas galimai neblaivus ar blogai jaučiasi. Vairavimas buvo visiškai nekoordinuotas, keliantis pavojų visiems eismo dalyviams. Išvengusi smūgio, iškart bandžiau sunkvežimį pralenkti ir palikti užnugaryje“.

Jūratė liko netekusi amo, kai, lenkdama sunkvežimį, išvydo jo vairuotoją kuo ramiausiai įnykusį į telefoną: „Jis net nepakėlė akių – jos buvo įsmigusios į telefono ekraną. Nežinau, ar „skrolino“ ar rašė žinutes, tačiau tikrai nežiūrėjo į kelią. Mane sukrėtė toks žmogaus abejingumas ir dėl savo sveikatos, ir dėl aplinkinių. Ar tai verta žmogaus gyvybės?“

Kviečia „nežvairuoti“

„Delfi“ kviečia visus prisijungti prie jau antrą kartą vykstančio socialinio projekto „NežVAIRUOK!“. Tai iniciatyva, skatinanti nenaršyti telefone vairuojant automobilį ir sutelkti visą dėmesį tik į kelią. Ja bandoma sumažinti tokių kai Jūratės istorijų kiekį.

Daugybė eismo įvykių kasdien visame pasaulyje įvyksta dėl vairuotojo, besinaudojančio išmaniuoju, kaltės. Pašaline veikla užsiimantis vairuotojas į netikėtą situaciją kelyje reaguoja lėčiau, o čia svarbi kiekviena sekundė. Neatrašyta žinutė ar laiškas, neperskaitytas komentaras socialiniame tinkle, naujienų portalo žinia, neišsiųstas jausmaženklis ar nuotrauka – visa tai gali palaukti! Saugok save ir kitus kelyje, nebūk autoįvykių statistikos dalimi. Pradėk nuo savęs jau šiandien ir kviesk kitus prisijungti. Padėk telefoną į šalį prieš vairuodamas – „NežVAIRUOK!“