Į rinkliavų zonas įtraukta daugiau teritorijų

Dėl nesumokėtos rinkliavos praėjusiais metais pranešimų daugiausiai gauta Vytenio gatvėje – virš 4500, „Delfi“ sako „JUDU“, atsakingos už viešojo transporto paslaugų organizavimą, automobilių stovėjimo infrastruktūrą mieste ir darnių keliavimo būdų skatinimą, atstovai.

Judu

Į geltonąją rinkliavos zoną nuo liepos 1 d. įtrauktos šios teritorijos: Rasų kolonijos teritorija, Šnipiškių teritorija, Tuskulėnų-Rinktinės-Šeimyniškių trikampis. O į žaliąją rinkliavos zoną įtraukiamos atskiros gatvės: Antakalnio, Žirmūnų, Minties, S. Žukausko, J. Kubiliaus, Žygio, Lakūnų, Pelesos.

Taip pat pakoreguotos kelios rinkliavos zonos: iš žaliosios į geltonąją rinkliavos zoną keičiamos šios vietos: A. Vivulskio g., (teritorijoje, apribotoje Savanorių pr., Kedrų, T. Ševčenkos g.), Vingio parko teritorija, Šeimyniškių ir Sporto g.. Iš žaliosios į raudonąją rinkliavos zoną: parkavimo vietos prie V. Kudirkos g., Malonioji g., Pušų g.

Iš geltonosios į raudonąją rinkliavos zoną: Krokuvos g. (tarp Kalvarijų g. ir Rinktinės g., prie Registrų centro). Slucko g. (dalis nuo Šeimyniškių link Krokuvos g.); Iš geltonosios į mėlynąją rinkliavos zoną: Subačiaus, A. Strazdelio g., Šv. Dvasios.

Judu

Kur nebuvo rinkliavos zonų, darbai užtruks

Paklausus, ar jau įvykdyti visi planuoti pakeitimai iki liepos 4 d. „JUDU" atstovai informuoja, kad gatvėse, kur keitėsi rinkliavos zonos (pvz., iš žalios į geltoną ir pan.), darbai buvo atlikti per pirmąją liepos savaitę. Pakeisti kelio ženklai, įrengtas rinkliavos ženklinimas ir perprogramuoti parkomatai.

Pasak „JUDU“ atstovų, teritorijose, kuriose nebuvo rinkliavos zonų, apmokestinimo darbai užtruks ilgiau dėl papildomo jų paruošimo, pavyzdžiui, parkomatų įrengimo ir pan. Kai gatvės bus paruoštos ir jose bus visi reikiami ženklai – prasidės vairuotojų informavimas. Pereinamuoju laikotarpiu vairuotojai, pasistatę automobilius naujai apmokestintose zonose, bus įspėjami informaciniais pranešimais.

Geriausia mokėti mobiliąja programėle

Rinkliavą reikia sumokėti pagal galiojančius ženklus, todėl prieš apmokant vairuotojai turi pasitikrinti, ar yra nustatę tinkamą rinkliavos zoną. Pavyzdžiui, jeigu gatvėje vis dar yra žaliąją rinkliavos zoną žymintys ženklai – mokėti pagal naujus įkainius nereikia. Nauja rinkliavos zona įsigalios tik tuomet, kai nurodytose vietos pasikeis kelio ženklai ir kita rinkliavos zoną įrodanti informacija.

Patogiausia už automobilio stovėjimą yra mokėti mobiliąja programėle pasirinkus automatinę vietos nustatymo funkciją. Vilniuje veikia net trys programėlės – „m.Parking“, „UniPark“ ir „Parkman“. Taip pat stovėjimą galima užsakyti ir SMS žinute, tačiau šiuo atveju taikomi papildomi operatorių mokesčiai, o atsiskaitant banko kortele per programėlę – papildomi mokesčiai taikomi nėra.

Neturintiems mobiliųjų programėlių, už automobilio stovėjimą galima atsiskaityti artimiausiame parkomate. Primenama, kad suvedus automobilio stovėjimo numerį, papildomai dėti parkomato kvito į automobilį – nereikia.

Išvengti baudos galima susimokant dienos rinkliavą

Vairuotojas, gavęs pranešimą dėl nesumokėtos rinkliavos, gali išvengti administracinės nuobaudos per 72 val. sumokant dienos rinkliavą, lygią tos rinkliavos zonos dienos mokesčiui.

Žaliojoje zonoje dienos rinkliava yra 4 eurai, geltonojoje – 7 eurai, raudonojoje – 20 Eur, o mėlynojoje – 40 Eur. Per 72 valandas nesumokėjus – pranešimas yra perduodamas Vilniaus miesto savivaldybei, ten specialistai išnagrinėja pažeidimo aplinkybes, išrašo administracinio nusižengimo protokolą ir skiria baudą.

Judu

Surinkti milijonai sugrįžta vilniečiams

Automobilių stovėjimo rinkliava prisideda ne tik prie sklandesnio ir saugesnio automobilių statymo Vilniuje, bet ir miesto puoselėjimo – šiuo būdu surinktos lėšos paskirstomos infrastruktūros gerinimui, gatvių rekonstrukcijai, miesto aikščių bei daugiabučių kiemų tvarkymui, tiltų ir viadukų priežiūrai, remontui bei statybai. Šiemet tam bus panaudoti 2021-aisiais sostinėje surinkti 10,09 mln. eurų.

2022 m. iš šio biudžeto iš dalies bus finansuojami šie objektai: Vokiečių gatvės rekonstrukcijos projekto parengimas, susisiekimo infrastruktūros projektavimas, gatvių, kelių ir lietaus nuotekų tinklų priežiūra ir remontas, kaimynijų programos įgyvendinimas, viešųjų erdvių tvarkymas šiaurinėje miesto dalyje tarp Giedraičių g. ir Kintų g., tiltų ir viadukų priežiūra ir remontas.

2021 m. infrastruktūros srityje iš rinkliavos surinktų 9,9 mln. eur finansuoti darbai: susisiekimo infrastruktūros projektavimas, gatvių, kelių ir lietaus nuotekų tinklų priežiūra ir remontas, kaimynijų programos įgyvendinimas, dviejų lygių sankryžos Žirnių g., Liepkalnio g. ir Minsko pl. rekonstravimas, Vilnios pakrančių tvarkymas Pietinėje teritorijoje, įrengiant reikiamą rekreacinę infrastruktūrą – dviračių, pėsčiųjų takus, pėsčiųjų tiltą, Aukštaičių ir Paupio gatvių rekonstravimas su įvažiavimu į Drujos gatvę, viešųjų erdvių tvarkymas Pietinėje miesto teritorijoje prie rekonstruojamų Aukštaičių, Paupio ir Drujos gatvių, pėsčiųjų ir dviratininkų tilto per Nerį tarp Lazdynų ir Naujamiesčio (Užvingio salos tiltas) projektavimas.

Judu