Nei patogu, nei protinga

„Žinau, kad tai neleidžiama, bet būna momentų, kai norisi tiesiog laiką pažiūrėt, – tai labai geras būdas. Bet čiatinti labai nepatogu ir pavojinga“,– sako elektriniu paspirtuku važinėjantis jaunuolis.

Kitas Delfi.lt žurnalistės užkalbintas paspirtuku važinėjantis vyras pritaria, kad susirašinėti telefonu ir tuo pat metu važiuoti nėra nei patogu, nei protinga, ir priduria, jog kartais užmeta akį į telefoną pažiūrėti, kiek valandų.

Dviratį sostinės gatvėse vairuojanti moteris patikina, kad jai dviratis ir telefonas – nesuderinama.

„Niekada nesinaudoju, niekada. Jei skambina – perskambinu“, – sako moteris.

„Visiškai tvarkingai, pagal taisykles važiuoti – ir tai pavojinga, nes pas mus nėra jokios kultūros, lenda ir pėstieji, ir paspirtukininkai. Gedimino prospekte per žiemą man du veidrodžius nulaužė, stovintį mane bandė numušti“, – dalijasi dviračių entuziastas.

Mato pavojų ne tik naudojantis telefonu

Vyresnio amžiaus paspirtukininkas sako, kad telefonu taip pat nesinaudoja, jei rankose – vairas „Telefonu naudojuosi, bet ne tada, kai važiuoju. Telefonas giliai būna, tai net neatsiliepiu“, – patikina vyras.

„O taip galima? – nustemba klausimą išgirdusi paspirtuku važinėjanti moteris. – Manau, kad tai per daug pavojinga ir pačiam, ir aplinkiniams. Ne, jokiu būdu.“

Gedimino prospekte sutiktas dviratininkas neslepia, kad yra bandęs bendrauti telefonu važiuodamas. Tačiau atvirauja, kad patirtis ne kokia. „Esu bandęs – labai nepatogu, labai nestabilu. Vienas dalykas, tai nesaugu pačiam ir kitiems“, – sako dviratininkas

Dviračiu dažnai važinėjanti moteris sako, kad pati nesinaudoja telefonu, kai rankose vairas, bet kai kuriuos dviratininkus bei paspirtukininkus mato su ausinėmis.

„Jie negirdi nieko, kas aplinkui vyksta, o jei dar muzika groja, tai tragedija. Sakyčiau, nereikėtų nei su mobiliaisiais žaisti, nei su ausinėmis būti, kai vairuoji dviratį ar paspirtuką“, – įžvalgomis dalijasi moteris.

„Laimės dalykas, kad tuo metu, kai naudojasi telefonu, jo niekas nenumuša, – apie dviejų ratų ir mobiliųjų derinimą sako dviratininkas. – Vairuoti, nesvarbu ką, yra sudėtingas dalykas, tad dėmesį akcentuoti reikia į tai.“

Pasakoja apie specialią techniką: tikina, kad pakaks trijų kartų neatsiliepiant telefonu

„Pavojų labai didelį sudaro. Atkreipia dėmesį į tai, kas skambina, ką kalba, ir mintys būna visai ne apie važiavimą, vairavimą, matymą aplinkui, kas dedasi, o sutelktos į tai, su kuo kalbi“, – pastebėjimais dalijasi paspirtuku ir dviračiu dažnai važinėjantis vyras.

„Visur reikia žiūrėti racionaliai. Nori pačiatinti – atsisėsk pavėsyje ir parašyk. Tiesiog nereikia kitiems trukdyt“, – sako jaunuolis.

„Vadinamas inkaravimas, kaip dirba mūsų smegenys, – jei nuolat atsiliepiame, smegenys pradeda pačios save dirginti, tad darosi sunku neatsiliepti telefonu. Tiesiog reikia susilaikyti bent tris kartus ir tada pavyks labai gerai“, – sako paspirtuku po Vilnių keliaujanti moteris.

Gatvėje Delfi.lt žurnalistės kalbinti atsitiktiniai žmonės vienos nuomonės – vairuojant bent kokią transporto priemonę visų pirma reikia dėmesį skirti tam, ką darai.