Pavojingiausios situacijos – dėl neapdairumo

Teorija yra viena, praktika – visai kas kita, pastebi saugaus vairavimo specialistas ir tikina, kad žiedinės bei šviesoforais nereguliuojamos sankryžos neretai pakiša koją ne tik pradedantiesiems, bet ir patyrusiems vairuotojams. Didžiausios klaidos, anot specialisto, daromos dar tik artėjant prie sankryžos.

„Vienas dažniausiai pasitaikančių pažeidimų – nepasirinktas saugus greitis. Prieš įvažiuojant į sankryžą būtina sumažinti transporto priemonės greitį. Taip pat reikėtų atidžiai stebėti kelio ženklus bei atkreipti dėmesį į tai, kam sankryžoje suteikiama pirmumo teisė. Vairuotojai privalo įsisavinti, kad skirtingose sankryžose eismo tvarka gali skirtis“, – pastebi V. Petrulis ir dalinasi patarimais, kuriuos praktikoje gali pritaikyti kiekvienas.

Pasak jo, prieš įvažiuojant į sankryžą, pirmiausia reikia įvertinti, ar pasirinkta teisinga eismo juosta. Jei eismas intensyvus, persirikiuoti gali būti keblu ir netgi rizikinga.

Ne mažiau svarbu laikytis ir saugaus atstumo nuo kitų transporto priemonių. Neretas atvejis, ypatingai žiedinėse sankryžose, kuomet automobiliai tiesiog „prilimpa“ vienas prie kito. Šiuo atveju dažniausiai avarijos įvyksta dėl paprasčiausio neapdairumo – stebėdami eismą iš kairės pusės ir laukdami galimybės įvažiuoti į sankryžą, vairuotojai pamiršta pasižiūrėti, kas vyksta priešais juos, įsitikinti, kad priešais esantis automobilio vairuotojas tikrai pajudėjo į priekį. Pasitaiko situacijų, kuomet priešais važiuojančio automobilio vairuotojas paskutinę sekundę sudvejoja – lyg ir ketina įvažiuoti į sankryžą, tačiau įvertinęs riziką, spusteli stabdžio pedalą. Nesilaikant saugaus atstumo tokiais atvejais išvengti eismo įvykio praktiškai neįmanoma. Dažnu atveju tokiose situacijose susiduria ir visa virtinė automobilių.

Žiedinės sankryžos - padidinto pavojaus vieta

„Atminkite, kad neretai prieš pat sankryžą būna įrengta ir pėsčiųjų perėja, tad prieš įvažiuodami į sankryžą turite įvertinti ne tik automobilių srautą, bet ir situaciją pėsčiųjų take“, – primena V. Petrulis. Ir nors kai kuriems vairuotojams tai atrodo savaime suprantama, praktika rodo – žengiančius pėsčiuosius pastebi tikrai ne kiekvienas vairuotojas. Bene pavojingiausios tokios situacijos – taip pat žiedinėse sankryžose. Į kairę pusę savo dėmesį sutelkę vairuotojai prieš pajudėdami neretai pamiršta apsidairyti ir įvertinti eismą iš dešinės pusės – ar perėja tikrai nežengia pėstieji?

Rodyti posūkio signalą ar ne?

Visi vairuotojai puikiai žino – prieš sukant į kairę ar dešinę, būtina rodyti posūkio signalą. Tik ar ši taisyklė galioja ir įvažiuojant į žiedinę sankryžą?

„Tai – viena dažniausių vairuotojų daromų klaidų“ – pastebi saugaus vairavimo specialistas ir paaiškina, kad įvažiavimas į žiedinę sankryžą – tai ne posūkis, o judėjimo savo kelio juosta tąsa. Tad posūkio rodymas tokioje situacijoje ne tik nereikalingas, bet ir gali klaidinti gretima juosta ar iš paskos važiuojančius vairuotojus. Pastarieji, pamatę rodomą posūkio signalą, gali suprasti tai kaip norą persirikiuoti į kitą eismo juostą ar išvažiuoti iš sankryžos. Tačiau išvažiuojant iš žiedinės sankryžos ar keičiant eismo juostą, posūkį rodyti privalu visuomet.

V. Petrulis pastebi, kad kaitalioti eismo juostų sankryžose be reikalo nereikėtų, mat netikėtas vairuotojų bandymas persirikiuoti sukelia nemažai chaoso ir didina autoįvykių tikimybę, todėl vairuotojams pataria visų pirma stebėti kelio ženklus ir nesiblaškyti.

„Artėjant link žiedinės sankryžos visuomet reikia stebėti kelio ženklus. Važiuoti į sankryžą reikia ta eismo juosta, iš kurios galite pasirinkti reikiamą išvažiavimą. Rikiuotis į kitą eismo juostą žiedinėje sankryžoje galima tik esant būtinybei, tačiau dažniausiai planuojant maršrutą ir pasirinkus reikiamą eismo juostą galima to išvengti, – pastebi vairavimo instruktorius. – Norint pakeisti eismo juostą jau įvažiavus į sankryžą, būtina atkreipti dėmesį į kelio ženklinimą. Griežtai draudžiama rikiuotis per ištisinę eismo juostą, tad jei nespėjote persirikiuoti leidžiamoje vietoje, reikėtų dar kartą apvažiuoti žiedinę sankryžą ir saugius veiksmus atlikti tik tam skirtoje vietoje, nepamirštant rodyti posūkio signalo.“

Atsipalaiduoti, anot V. Petrulio, nereikėtų ir išvažiuojant iš žiedinės sankryžos. Čia galioja tos pačios, jau minėtos taisyklės – laikytis saugaus atstumo nuo kitų transporto priemonių, pasirinkti saugų greitį, stebėti ne tik transporto priemonių, bet ir pėsčiųjų srautą.

„Pasitaiko, kad visai prie pat sankryžų yra įrengtos pėsčiųjų perėjos, o matomumą vairuotojui mažina transporto priemonės, važiuojančios greta esančiose eismo juostose. Todėl visuomet stebėkite kelio ženklus, kurie įspėja apie pėsčiųjų perėjas, laikykitės kitų saugaus eismo taisyklių“ – primena specialistas.

Šviesoforais nereguliuojamų sankryžų pavojai

Nors daugiau baimių vairuotojams kelia žiedinės intensyvaus eismo sankryžos, skaudžių autoįvykių netrūksta ir nereguliuojamose bei eismo pirmumą nurodančiais ženklais nepaženklintose sankryžose. Tokių sankryžų gausu mažesniuose miestuose ir miesteliuose.

„Važiuojant tokio tipo sankryža tenka prisiminti vieną paprasčiausių Kelių eismo taisyklių, pagal kurią turime duoti pirmumą transporto priemonei, esančiai mūsų dešinėje. Nors, atrodytų, viskas paprasta ir aišku, realiose situacijose vairuotojai neretai pasimeta“, – sako V. Petrulis ir primena dešinės rankos taisyklę: važiuojant nereguliuojama, eismo pirmumą nurodančiais ženklais nepaženklinta sankryža, turite praleisti iš dešinės atvažiuojančią transporto priemonę.

Pavojingų situacijų netrūksta ir intensyvaus eismo didmiesčių sankryžose, ypatingai dėl vienokių ar kitokių priežasčių neveikiant šviesoforo signalams. Nors tokiose sankryžose įprastai būna nurodyti pagrindinio ir šalutinio kelio ženklai, skaudžių nelaimių netrūksta.

„Vairuotojai privalo suprasti, kad jie nėra vieninteliai eismo dalyviai keliuose. Neretai skaudžios nelaimės atsitinka pervertinus savo įgūdžius bei pernelyg skubant“ – atkreipia dėmesį saugaus vairavimo instruktorius ir primena, kad vadovautis kelių ženklų suteikiama pirmumo teise aklai nereikėtų. Būtina atidžiai įvertinti galimus pavojus kelyje, artėjant prie šviesoforu nereguliuojamos sankryžos, visais atvejais sumažinti greitį ir įsitikinti, kad važiuoti tikrai saugu. Iš šalutinio kelio į sankryžą įvažiuojantys vairuotojai taip pat turėtų neskubėti: tinkamai įvertinti pagrindiniu keliu važiuojančių automobilių greitį, atstumą iki jų transporto priemonės ir prisiminti svarbiausią saugaus eismo taisyklę – geriau lėčiau, bet užtikrintai ir saugiai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.