Sparčiai daugėja vairuojančio jaunimo

Šių metų sausio 1 d. duomenimis, iš viso asmenų, turinčių teisę vairuoti AM kategorijos transporto priemones, yra 1 498 954 žmonės.

2020 metais iki 18 metų pirmą kartą AM kategorijos teorijos egzaminą laikė, t. y. siekė įgyti teisę vairuoti šios kategorijos transporto priemones, iš viso 2136 jaunuoliai. O 2021 metais – jau 2702. Tarp kitų amžiaus kategorijų nėra tokių didelių skaičių, svyruoja nuo 1 asmens 68–78 metų grupėje iki 72 asmenų 18–27 metų grupėje.

Teisė vairuoti mopedus suteikiama nuo 15 metų

„Mopedai patenka į AM transporto priemonių kategoriją, kuri apima ir lengvuosius keturračius. Teisę vairuoti šios kategorijos transporto priemones gali įgyti asmenys, ne jaunesni kaip 15 metų. Beje, mopedus gali vairuoti asmenys, kurie turi vairuotojo pažymėjimą, suteikiantį teisę vairuoti bet kokią kitą transporto priemonę, pavyzdžiui, B kategorijos“, – sako Emilija Bardauskienė, „Regitros“ atstovė spaudai.

Pasak atstovės, asmenims, kurie dar nėra įgiję jokios kitos kategorijos, norint vairuoti mopedus, reikės išlaikyti tik teorijos egzaminą. Jis susideda iš 35 testinių klausimų apie kelių eismo taisykles bei saugų eismą: 30 jų yra bendrieji klausimai ir 5 – specifiniai, skirti konkrečiai kategorijai. Egzamino rezultatas laikomas teigiamas, kai asmuo atsako teisingai į ne mažiau kaip 80 proc. klausimų.

AM kategorijos teorijos egzaminui galima pasiruošti savarankiškai arba, jei asmuo pageidauja, gali pabaigti mokymo kursą vairavimo mokykloje. E. Bardauskienė primena, kad į teorijos egzaminą galima užsiregistruoti tiesiog internetu, o atvykus į egzaminą su savimi reikia turėti asmens tapatybės dokumentą, galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo pažymą ir sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą, kuris patvirtina, jog yra baigti mokymai pagal privalomojo pirmosios pagalbos mokymo programą.

Turint AM kategorijos vairuotojo pažymėjimą, leidžiama vairuoti mopedus ir lengvuosius keturračius, atitinkančius nustatytus techninius parametrus. Jei transporto priemonės techniniai parametrai viršija AM kategorijos parametrus, tuomet ji patenka į kitas kategorijas.

Pažeidimų nemažai, tėvai kviečiami būti atsakingi

„Kaip pastebi mūsų kelių policijos tarnybos pareigūnai, dažniausiai daromi pažeidimai – važiavimas be šalmų, be valstybinio numerio ženklų, manevravimas, posūkių nerodymas. Kartais tenka matyti važiuojant šaligatviu ar pėsčiųjų takais. Tokia transporto priemonė turi būti įregistruota, apdrausta privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, turi būti laiku atlikta jos techninė apžiūra; pasitaiko ir tokių pažeidimų“, – sako Jorūnė Liutkienė, Lietuvos kelių policijos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė.

Pasak Kelių policijos atstovės, itin svarbu priminti ir tėveliams, suaugusiesiems, kad jie atsako už savo atžalas, t. y. nepilnamečius vaikus. Transporto priemonę nepilnamečiui dažniausiai nuperka suaugę asmenys – tėvai, seneliai. Tai, pirmiausia, jie ir turi suteikti pagrindinius (svarbiausius) saugaus elgesio kelyje pagrindus. Įdiegti, kad reikia laikytis Kelių eismo taisyklių, kreipti dėmesį į jų laikymosi svarbą, akcentuoti pavojus bei nuolat priminti nepilnamečiui, jog tinkamai elgtųsi kelyje (dalyvavimas viešajame eisme, ypač vairuojant transporto priemonę, neturi būti laikomas pramoga).

„Vairavimo įgūdis neatsiranda iš karto, jis susiformuoja per ilgesnį laiką, ir vos pradėjus vairuoti savo meistriškumo dar neparodysi – tik pakenksi sau ir net kitiems. Svarbu tai suprasti pradedantiesiems vairuotojams. Kelyje, dalyvaudami viešajame eisme, turite būti atsakingi, budrūs, svarbiausia, galvoti ir saugoti save bei kitus“, – atkreipia dėmesį J. Liutkienė.

Baudos už pažeidimus siekia tūkstančius eurų

Vilniaus apskrities policijos komisariato pareigūnai pastebi, kad tai yra sezoninės transporto priemonės, tad, kaip įprasta, vasarą jų atsiranda kiek daugiau, bet teigti, jog stipriai daugėja pažeidimų, negali.

Nuo sausio mėnesio užregistruoti 35 įvairūs pažeidimai turint AM kategoriją: 14 vairuotojų (nepilnamečių) vairavo be vairuotojo pažymėjimo, 7 padarė įvairialypių pažeidimų: vairavo be techninės apžiūros, neturinčią draudimo transporto priemonę, 2 keturračiai dalyvavo eismo įvykiuose, 4 vairavo be vairuotojo pažymėjimo. Taip pat užregistruoti 8 kiti pažeidimai, kuomet nedegė gabaritinės lempos, ir užfiksuoti kiti panašūs smulkūs nusižengimai.

Iš visų buvo du neblaivūs asmenys: vienam nustatyta 0,32 proc., kitam – 1,28 proc. promilių girtumas.

„AM kategorija suteikiama nuo 15 metų, iki 16 metų atsakomybės vairuotojui nėra, o nuo 16 m. taikoma ne daugiau kaip pusė minimalios baudos, nuo 18 metų jau skiriama atitinkama bauda, kuri numatyta Administracinių nusižengimų kodekse. Pavyzdžiui, be šalmo – nuo 30 iki 50 eurų, neįregistruota ar be techninės apžiūros – nuo 30 iki 40 eurų, be numerių – nuo 60 iki 120 eurų, nedrausta – nuo 50 iki 100 eurų“, – informuoja J. Liutkienė.

Pasak Kelių policijos atstovės, neturintiems vairuotojo pažymėjimo ir vairuojantiems mopedus gresia 300–450 eurų bauda, neblaiviems ar (ir) apsvaigusiems nuo narkotinių medžiagų – 230–300 eurų bauda (jei tai pradedantysis vairuotojas ir neviršija 0,4 promilės), kitiems – nuo 800 iki 1 100 eurų, jei iki 1,5 promilės. Jeigu daugiau – jau gresia baudžiamoji atsakomybė. Jei baudos pakartotinės – sumos siekia iki 2 tūkstančių eurų.

Mopedų ir lengvųjų keturračių techninė charakteristika

Regitra“ primena, kad nuo 15 metų galima vairuoti kelias transporto priemones, kurios turi savo specifinę charakteristiką. Tai mopedas – dviratė motorinė transporto priemonė, jos didžiausias projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h ir ne didesnis kaip 45 km/h, variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant vidaus degimo varikliui). Didžiausia naudingoji galia – ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Tai gali būti ir triratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausias projektinis greitis ne mažesnis kaip 25 km/h bei ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausia naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), didžiausia naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).

Galima vairuoti lengvąjį keturratį – keturratę motorinę transporto priemonę, kurios masė (be akumuliatorių baterijų, jeigu tai elektros varikliu varoma transporto priemonė) be krovinio ne didesnė kaip 350 kg, didžiausias projektinis greitis ne didesnis kaip 45 km/h ir kurios variklio darbinis tūris ne didesnis kaip 50 cm3 (esant kibirkštinio (priverstinio) uždegimo varikliui), didžiausia naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant kitokio tipo vidaus degimo varikliui), didžiausia nominalioji galia ne didesnė kaip 4 kW (esant elektros varikliui).