Gaudys gatvėje pažeidėjus

Pats kūrybos vadovas atvirauja, kad ir pačiam kartais tenka pasinaudoti telefonu vairuojant. Nors, neslepia jis, įprotis tikrai slopsta.

„Netgi kolegoms teko prisipažinti per vieną vakarėlį, kad jauti spaudimą, kai dažnai kalbi viešai apie tai ir esi susijęs su „NežVairuok“ – aplinkinių žvilgsniai šiek tiek spaudžia. Tačiau pačiam sąmoningumas didėja, ypač, kai skaitau statistiką, kalbuosi su pareigūnais ir suprantu, kad avarijos iš niekur neatsiranda. Tas daiktas mums vis dar kelia rūpesčių kelyje“, – pasakoja jis.

S. Žvirgždas teigia, kad kiekvienais metais šią socialinę iniciatyvą stengiamasi pateikti įdomiai ir patraukliai, kad vairuotojai išties atkreiptų dėmesį ir imtųsi elgesio pokyčių. Kūrybos vadovas pasakoja, kad šįkart įvaizdiniame vaizdo klipe nėra jokių dūžtančių automobilių ar rūkstančių dūmų.

„Šiemet į situaciją pažiūrėjome šiek tiek iš kitos pusės ir klausiame žinutėje, o kartu ir atsakome – telefonas trukdo eiti? Vairuoti tuo labiau. Tai akivaizdu, kad jeigu jau eiti mums yra sunku, kaip matome situacijoje – įkrenta žmogus į fontaną, atsitrenkia į stiklines duris kažkur biure, į liftą, tai ką kalbėti apie vairavimą? Vairuojant automobilį tai daryti dar sunkiau. Tad manome, kad tokia komunikacija turėtų priversti susimąstyti ir paliesti tiek žiūrovą, tiek kiekvieną žmogų, kuris naudojasi telefonu. Akcijos vaizdai visą vasarą mus persekios internete.

Be to, kartu su Lietuvos kelių policija jau kitą savaitę vykdysime reidą. Negaliu atskleisti, kurioje vietoje, bet mes vėl matysime mūsų personažą – telefoną, pareigūnus ir žurnalistus, kurie kalbins sustabdytus vairuotojus ir bandys jiems geranoriškai ir draugiškai paaiškinti šią problemą. Tai kaip ir kiekvienais metais nesistengiame šaukti, grasinti, o bandome įvairiais ir kartais šmaikščiais būdais edukuoti, priminti žmonėms apie šią socialinę problemą“, – tikina S. Žvirgždas.

Saulius Žvirgždas

Siūlys laimėti prizų

Kai kuriems vairuotojams vis dar atrodo, kad stovint kamščiuose telefono naudoti tiesiog neįmanoma, o ir nedraudžiama. Vis dėlto, S. Žvirgždas grūmoja pirštu – nuo gegužės 1 pasikeitė įstatymai – anksčiau stovinčiame automobilyje, kai variklis yra išjungtas, telefonu naudotis buvo galima, dabar tokios galimybės nebeliko.

„Pasirodo, pareigūnai pastebėjo, kad yra gudručių, kurie sako: automobilis stovi, variklis išjungtas, mes kamštyje, pavyzdžiui, Geležinio vilko gatvėje. Ne, pasirodo, įstatymas yra patikslintas ir galima turbūt tą daryti saugiai tik parkavimo aikštelėse, namų kiemuose, jokiu būdu ne dalyvaujant eisme. Kamštyje tu jau dalyvauji eisme, esi potencialus pažeidėjas“, – sako vienas iš akcijos organizatorių.

Nežvairuok.lt birželio viduryje pasirodys ir žaidimas, kuris, kaip sako Delfi kūrybos vadovas, praėjusiais metais sulaukė didžiulio populiarumo.

„Esmė tokia, kad reikia valdyti pirštais automobilį, kuris važiuoja keliu ir tuo pat metu rašyti tekstą. Kitaip tariant, atkartoti situaciją kelyje, kurią daro pažeidėjai ir už tai rinkti taškus. Šis žaidimas truks iki vasaros pabaigos. Bus galima laimėti puikių prizų“, – šypteli S. Žvirgždas.