Savo istorija, kuomet rado apgadintą automobilį stovėjimo aikštelėje, pasidalino Delfi skaitytoja Laura (vardas redakcijai žinomas). Grįžus iš restorano, prie merginos priėjo vyras, kuris pranešė, kad matė, kaip kitas automobilis išvažiuodamas įbrėžė jos automobilį, tačiau trumpai pastovėjęs nusprendė pasišalinti iš įvykio vietos.

„Su močiute nusprendėme apžiūrėti apgadintas vietas, buvo smulkus įbrėžimas. Vyras patikino, jog įsiminė automobilio numerį, todėl galima išsiaiškinti, kas buvo kaltininkas. Bet kadangi mes skubėjome, o automobilis jau buvo senas ir subraižytas, nusprendėme to nedaryti”, – kalbėjo mergina.

Pasak jos, nors automobilio negaila, tačiau nemalonu, kad vairuotojas pasišalino iš įvykio vietos.

„Abejoju, kad nepastebėjo. Tiesiog kartais norėtųsi tokius žmones pamokyti, nes kiek įsivaizduoju, pasekmės būtų nemenkos. Galėjo bent raštelį palikti”, – priduria Laura.

Policijos atstovai spaudai komentuoja, kad šiais metais per pirmąjį pusmetį užregistruota 2 850 atvejų, kai automobilių vairuotojai pasišalino iš eismo įvykio vietos. O 2021 m. per tą patį pusmetį – 2 500 tokių atvejų.

Nemažiau svarbu, kokių veiksmų reikia imtis, įvykus eismo įvykiui. Tai reglamentuota Kelių eismo taisyklių XXIX skyriuje:

„Jei per eismo įvykį nukentėjo žmogus (žuvo ar buvo sužeistas), skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112, klausyti operatoriaus nurodymų. Imtis priemonių, kad būtų suteikta pirmoji pagalba nukentėjusiajam (-iesiems) ir t. t.

Jeigu eismo įvykio metu žmonės nenukentėjo, o su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai sutaria dėl eismo įvykio aplinkybių ir nekviečia policijos į eismo įvykio vietą, su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai privalo užpildyti eismo įvykio deklaraciją (nubraižyti eismo įvykio schemą, aprašyti jo aplinkybes, pasirašyti).

Jeigu dėl eismo įvykio aplinkybių nesutariama, su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai kviečia policiją į eismo įvykio vietą.

Jeigu padaryta tik turtinė žala ir nukentėjusio asmens eismo įvykio vietoje nėra, su eismo įvykiu susijęs eismo dalyvis privalo nedelsdamas pranešti apie eismo įvykį nukentėjusiajam, o jeigu tai neįmanoma, – policijai”, – rašo policijos atstovai spaudai.

Nemažos baudos ir teisių praradimas

Visa atsakomybė, už pasitraukimą iš įvykio vietos, numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 426 straipsnyje. 1-oji dalis skelbia, kad pasitraukimas iš eismo įvykio, su kuriuo vairuotojas yra susijęs, vietos pažeidžiant Kelių eismo taisykles (toliau – KET), kai padaryta žala neviršija penkiolikos bazinių bausmių ir nuobaudų dydžių, užtraukia baudą vairuotojams nuo 600 iki 1 100 Eur. Neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 850 iki 2 000 Eur.

2-oji dalis skelbia, kad pasitraukimas iš eismo įvykio, su kuriuo vairuotojas yra susijęs, vietos pažeidžiant KET, kai padaryta žala viršija penkiolika bazinių bausmių ir nuobaudų dydžių, užtraukia baudą vairuotojams nuo 1 100 iki 2 000 Eur. Neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 2 000 iki 2 600 Eur. 3 dalis.

Kitų eismo dalyvių, išskyrus vairuotoją, pasitraukimas iš eismo įvykio, su kuriuo jie yra susiję, vietos pažeidžiant KET, užtraukia baudą nuo 150 iki 230 Eur. Už šio straipsnio 1, 2 dalyse numatytus administracinius nusižengimus vairuotojams gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 1 iki 3 metų. O asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Nežvairuok“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją