Užlipus ant Gedimino kalno ar pakilus dar aukščiau – ant Gedimino bokšto apžvalgos aikštelės – galima saugiai pasižvalgyti, kas dedasi kalno papėdėje ir kaip šurmuliuoja gyvenimas sostinėje. Apžvalgos aikštelę juosia akmeninė tvora, skirta lankytojų saugumui užtikrinti. Visgi čia reikalingas ir žmonių sąmoningumas. Suaugę asmenys fiziškai gali ant jos užlipti ar užkelti vaikus.

„Su dukra vaikštinėjome po Gedimino pilies apžvalgos aikštelę, kai priėjusi prie krašto net išsižiojau. Pamačiau, kad tėvai kūdikį padėjo ant tvoros, o patys kuo ramiausiai atsitraukę nuo vaiko, nelaikydami jo, telefonu fiksuoja, kaip mažylis ropoja. Tiek aš, tiek iš kitos pusės stovėjęs vyras atsistojome iš šonų, kad galėtume vaiką sugriebti. Įtampa buvo didžiulė“, – situaciją apibūdina skaitytoja Vilija.

Pasak moters, tiek ji, tiek aplinkiniai jautė didžiulę įtampą ir kreipėsi į tėvus, norėdami įspėti dėl jų vaikui akivaizdžiai gresiančio pavojaus. „Jau netrukus paaiškėjo, kad tai – užsieniečių šeima. Visgi nustebino tai, kad, jausdami aplinkinių nerimą, jie leido vaikui ropoti gana ilgą tvoros borto atkarpą. Kai porelė baigė ekstremalią fotosesiją ir vaiką nukėlė, visi lengviau atsikvėpė“, – apie nemalonią situaciją Vilniuje kalbėjo moteris.

Skaitytoja Vilija redakcijai atsiuntė ir šį įvykį įrodančią nuotrauką, kurioje matoma grupė žmonių ir vienas ant tvoros ropojantis vaikas. Suaugusiųjų ranka pasiekiamu atstumu, kaip atrodo nuotraukoje, nėra.

Vilniaus miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius sako, kad nuotrauka verčia sunerimti dėl tėvų neatsargumo: „Iš pateiktų kadrų matyti, kad galėjo įvykti labai skaudi nelaimė. Primename, kad už vaikų gerovę, sveikatą, poreikių patenkinimą atsako tėveliai, lygiai taip pat jie tampa atsakingi sudarę netinkamas sąlygas savo atžalų saugumui, sudarę pavojingas situacijas, kurios gali baigtis tragiškai. Vaiko saugumas turi būti svarbiau nei noras padaryti gražių nuotraukų.“

Visgi specialistas mano, kad tai nebuvo tyčinis noras pakenkti savo vaiko sveikatai ar sukelti pavojų jo gyvybei.

„Esame įsitikinę, kad tėveliai nenorėjo pakenkti savo mažyliui, tačiau neatsargus elgesys gali sukelti sunkių pasekmių. Primename ir prašome tėvų bei globėjų, žmonių, besirūpinančių vaikais, – nepasiduokite akimirkos impulsui, nenuleiskite akių nuo didžiausio turto – vaikų, juk nelaimė ateina netikėtai“, – įspėja pašnekovas.

Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas prašo visų aplinkinių, matančių panašias situacijas, nebūti abejingiems ir kreiptis į vaiko teisių gynėjus – jie noriai bei greitai padės išspręsti kilusius nesklandumus.

G. Batulevičius informavo, kad, remiantis „Delfi“ skaitytojos pateiktomis nuotraukomis, Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriuje buvo užregistruotas pranešimas dėl galimo vaiko teisių pažeidimo. Su policijos pagalba bus bandoma nustatyti į pavojingą situaciją pakliuvusio vaiko tėvų tapatybes, o jas nustačius bus vertinama vaiko situacija, atliekami kiti būtini veiksmai.
„Vaiko teisių gynėjai dėkoja atsakingiems ir pilietiškiems žmonėms, atkreipusiems dėmesį į mažyliui gresiantį pavojų, jį užfiksavusiems ir apie tai panešusiems vaiko teisių gynėjams“, – sako specialistas.