2022 m. kovo mėnesį, Prancūzijos bendrovės „Vinci Autoroutes“ užsakymu, buvo atlikta 12 400 europiečių apklausa. Ją atliko apklausų bendrovė „Ipsos“, kuri kiekvienoje iš 11 šalių paklausė mažiausiai 1000 žmonių apie jų pačių ir kitų vairuotojų vairavimo įpročius gimtinėje ir užsienyje.

Apklaustųjų rezultatai gali kiek nustebinti. 42 % apklaustųjų lenkų teigė, kad vairavimo metu vadovaujasi principu „kiekvienas už save“ (kai tuo metu ispanų tik 7 %), o ketvirtadalis britų teigė, kad būdami už vairo tampa visai kitais žmonėmis.

Apklausa taip pat remiasi nacionaliniais stereotipais, kurie dažnai pasitvirtina. Tik 16 % italų vairuotojų teigė, kad italų vairuotojai yra mandagūs, o 14 % prancūzų vairuotojų mano, kad prancūzai patiria stresą vairuojant.

Tiesa, britai atrodė patys kukliausi, manant, kad tik 68 % jų šalies vairuotojų sutelkia dėmesį vairuojant, o mažiau nei pusė būna ramūs ir mandagūs.

Tačiau vertinant kitas tautas viskas atrodė kiek kitaip. Vokiečiai, žinomi dėl savo itin greitų greitkelių, nusprendė, kad tik 30 % kitų šalių vairuotojų yra agresyvūs, o neatsakingų dar mažiau.
Mažiausiai smerkia ispanai ir britai, iš kurių 70 % turėjo ką nors neigiamo pasakyti apie savo draugus Europoje. Tai atrodo kaip didelis skaičius, kol nematai kitų šalių rezultatų, rašo CNN.

Graikija užėmė pirmąją vietą tarp vairuotojų, kurie vairuodami naudoja telefonus

Jei šią vasarą vykstate į Graikiją, pasistenkite gerai išsimiegoti ir išgerti kavos prieš išvykdami, kad įsitikintumėte, jog esate geriausioje vairavimo formoje. Kadangi graikai kritiškiausiai vertino kitų tautų vairavimo įpročius – 91 % jų neigiamai apibūdina europiečių vairuotojus.

Jie taip pat buvo tarp aukščiausių pozicijų už savo „nepilietišką elgesį“, maždaug pusė pranešė, kad vairuodami keikiasi, lenkia ne ta kelio puse arba iššoka iš automobilio, norėdami pasikalbėti su kitu vairuotoju. Graikija taip pat bus ta šalis, kurios vairuotojai nesilaikys saugaus atstumo su automobiliais, kurie važiuoja lėčiau. Taigi, jei šią vasarą planuojate kelionę į Graikiją, žiūrėkite į galinio vaizdo veidrodį arba pagalvokite apie Slovakiją, kuri šiuo klausimu atsidūrė žemiausioje lentelės pozicijoje, praneša CNN.

Graikija taip pat užėmė pirmąją vietą tarp vairuotojų, kurie vairuodami naudoja telefonus: 77% pripažino, kad skambina, o 83 % patvirtino, kad prie vairo naudojasi išmaniuoju telefonu. Ispanija atsidūrė šios lentelės apačioje – 62 % išmaniaisiais telefonais naudojasi vairuodami.

Graikija taip pat surinko aukščiausią įvertinimą už pavojingą vairavimą – maždaug trečdalis vairuotojų prisipažino, kad viršijo leistiną greitį, važiavo degant raudonam šviesoforo signalui, nesulėtino greičio vietose, kur buvo atliekami kelio darbai ir nesilaikė saugaus atstumo tarp automobilių.

Tik 20 % graikų galėjo ką nors teigiamo pasakyti apie kitų šalių vairuotojus, šiame klausime Jungtinės Karalystės užėmė aukštą vietą, 50 % apklaustųjų dalinosi teigiama nuomone apie vairuotojus iš kitų šalių.

Parengta pagal CNN:

https://edition.cnn.com/travel/article/europe-driving-habits-worst-country/index.html

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją