1. Ieškokite vienodos formos ir be įpjovimų arbūzo

Arbūzai būna įvairių dydžių ir formų – nuo apvalių, ovalių iki pailgų. Jie visi gali būti geras pasirinkimas. Kad ir kurį pasirinktumėte, laikykitės tvirtos ir simetriškos formos ir venkite tų, kurių netaisyklingi iškilimai, įlenkimai ar įpjovimai. Nelygumai gali rodyti, kad arbūzas gavo nenuoseklų vandens kiekį arba buvo netinkamai pasėtas, jam trūko saulės. Kita vertus, įpjovimai ar įdubimai gali rodyti, kad yra vabzdžių ar grybelio.

2. Pakelkite

91 proc. arbūzo sudaro vanduo. Saldus ir prinokęs arbūzas turėtų jaustis sunkus dėl savo dydžio. Paprastai tai reiškia, kad jis pilnas vandens ir todėl sultingesnis. Vandens ir skaidulų kiekis lemia sveiką vaisių, įskaitant arbūzą, svorį.

3. Patikrinkite lauko vietą

Jei apverstumėte arbūzą aukštyn kojomis, turėtumėte rasti gelsvą dėmę, kuri taip pat žinoma kaip lauko arba žemės dėmė. Ši vieta rodo, kur arbūzas buvo ant žemės prieš nuimant derlių.

Didelė gelsva dėmė rodo, kad jis buvo brandinamas ilgiau ir turėtų būti saldesnis. Priešingai, baltesnė dėmė rodo, kad jis buvo nuskintas per anksti ir nepasiekė didžiausio sunokimo.

4. Bakstelkite

Kitas būdas patikrinti prinokimą yra garsas, kurį skleidžia arbūzas, kai jį baksteli arba pliaukšteli.
Nors šis metodas yra subjektyvus, jis labai populiarus tarp arbūzų entuziastų. Dėl jo populiarumo mokslininkai sukūrė vibracijos analizę, padedančią nustatyti jo brandą.

Prinokęs arbūzas turi skambėti skardžiai, kai jį daužote ranka ar kumščiu, šiek tiek primenantį tenorą. Jei paspaudus arbūzą iš viršaus jis ima traškėti, vadinasi, vaisius tikrai sunokęs.

5. Įvertinkite jo tvirtumą

Arbūzo tvirtumo tikrinimas reiškia žievės arba odos atsparumą. Prinokęs arbūzas turi turėti storą žievelę, kuri spaudžiant lengvai nepasiduoda. Jei pasiduoda, paprastai tai yra pernokęs arbūzas. Taip pat arbūzo žievė turi būti su aiškiai matomomis juostomis.

6. Patikrinkite uodegą

Arbūzo uodega – tai stiebo gabalėlis, kuris lieka pritvirtintas po vaisių derliaus nuėmimo. Transportuodamas vandenį ir maistines medžiagas, kurios leidžia jam augti, stiebas sujungia augalo lapus, žiedus ir vaisius su šaknimis. Žalias stiebas dažniausiai rodo, kad arbūzas buvo nuimtas per anksti ir bus neprinokęs, nes jis dar augo. Priešingai, išdžiūvęs stiebas rodo prinokusį arbūzą.

7. Atkreipkite dėmesį į arbūzo spalvą

Sunokęs arbūzas turi būti tamsiai žalias, matinės žievės. Blizgančios žievės arbūzai įprastai būna neprinokę.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Nepraleisk vasaros“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją