„Dzūkijoje žemės prastos, smėlynai. Suvalkijoje bagotos, jie gali užsiauginti javų. O čia – bulvės antra duona. Reikėdavo gausias šeimas sočiai ir pigiai pamaitinti, mėsos neužtekdavo“, – sako Regina Zabitienė ir toliau ant kopūsto lapo formuoja bulvinę dzūkišką bandą.

Dzūkiškų bandų medžioklė

Tikslas paragauti tikros dzūkiškos bandos atvedė į Radžiūnų kaime esančią sodybą „Dzūkijos dvaras“. Nukulniavus į vidų mus pasitinka edukaciniam bandos gaminimo procesui pasiruošusi Regina. Akį patraukia jos apranga. Ji iškart nukelia bent jau šimtmečiu atgal ir suprantame, kad priešais stovi tikra dzūkų gaspadinė.

„Šiandien jums parodysiu, kaip pasigaminti dzūkišką bandą“, – su šypsena veide pareiškia Regina ir greitai priduria, kad ji nėra kulinarė. Viską išmoko iš močiutės, o tokie edukaciniai užsiėmimai dzūkei yra hobis.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Anot jos, retam banda nepatinka. Bandą, pasak Reginos, mėgsta net japonai ir šrilankiečiai. Dažniausiai, pasakoja dzūkė, žmonės stebisi, kad tokį skanų patiekalą galima pagaminti iš bulvių.

Bulvės, grybai, uogos ir grikiai – štai kuo šimtmečiais gyveno dzūkai. Patiekalai iš bulvių itin pamėgti šiame krašte. „Verdame net bandeles iš bulvių tarkių: išvirus cepelinams lieka tirštas, krakmolingas vanduo. Jei liko tarkių, galima padaryti kukuliukus, įleisti juos į vandenį. Jie paverda ir tada kukuliukus reikia užpilti pienu ar grietinėle. Išeina dar vienas patiekalas“, – moko Regina.

Paruoškite vietos skrandyje

Bet dabar ne apie bandeles iš tarkių – grįžkime prie bandos. Kepant tikrą bandą svarbiausi du dalykai – kopūsto lapas ir pečius. „Dzūkai sako ne krosnis, o pečius. Močiutė kepdavo bandas arba savaitgaliais, arba laukdama svečių. Dzūkiškos bandos yra svečio pagerbimas. Man atrodo, kad toks paprotys ir šiandien dar išlikęs“, – tikina kulinarinio paveldo puoselėtoja.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Pasiteiravus, ar bandą galima išsikepti ir orkaitėje, moteris nuramina – taip, galima. Ir ji pati taip namuose kepa.

Tačiau, jei dar turite seną duonkepį pečių, banda gausis itin skani, sako Regina. „Kaip žinoti, kad pečius jau išsikūreno? Atidarome pečių, žarijas patraukiame į kraštus ir žiūrime, ar viršus ir šonai pečiaus balti. Jei balti, vadinasi, pečius išsikūrenęs. Dar galima įmesti ir skiautę laikraščio. Jei ji greit užsiliepsnoja, tai tada galima kepti. Bandos kepa valandą, pusantros. O kai kepa – aromatas nenusakomas“, – teigia pašnekovė.

Šį kvapą, tvirtina Regina, suteikia ne kas kitas, o kopūsto lapas. „Jis suteikia tokį gerą kvapą, kad visi kaime žino, kurioje sodyboj kepama banda. Senovėje nebūdavo žiemą kur nusipirkti šviežių kopūsto lapų, tad gaspadinės juos džiovindavo. Jų prisirinkti stengdavosi iki Žolinių. Buvo sakoma, kad iki rugpjūčio 15 dienos surinkti ir sudžiovinti lapai lengvai atšoka nuo bandos pado.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Kaip džiovinti? Nuskynus lapus, nupjovus storas gyslas, reikia padžiovinti lapus, pavartant, ant pievelės, ar kur kitur. Tada lapus nešdavo į daržinę, ant šieno, pavartydavo, kad nesupelytų. Kai lapai išdžiūdavo juos sudėdavo vieną ant kito ir uždėdavo ką nors sunkesnio, kad lapai būtų lygus. Tada ir banda graži“, – dzūkų gaspadinių paslaptį atskleidžia moteris.

Bandai kažkokių specialių, išskirtinių produktų nereikia, tačiau skrandyje vietos tikrai prireiks – patiekalas yra sotus. Tikslų reikalingų produktų sąrašą rasite straipsnio pabaigoje, o kepimo instrukcijas sužinosite peržiūrėję vaizdo įrašą viršuje.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Dzūkų tarmė: ne visos d virsta dz

Tačiau Dzūkija garsi ne tik savo bandomis. Tad kol banda kepa, susėdame pakalbėti apie Dzūkijos kraštą. „Dzūkai išsiskiria savo betarpiškumu, nuoširdumu. Jie niekada ilgai nepyks, nelaikys užantyje akmens. Dzūkai yra draugiški. Yra patarlė: dzūkui svečias į namus, tai Dievas į namus. Už stalo sodina, kuo turi vaišina, kad ir biednai gyvena“, – apie savo krašto vaišingumą pasakoja Regina.

„Mano močiutė kepdavo duoną. Būdavo dideli kepalai. Pamenu, kad duona keisdavosi su kaimynais. Kai kaimynams baigdavosi duona, močiutė skolindavo. O kaimynė, kai išsikepdavo savo kepalą, atnešdavo atgal skolą. Buvo kaimyniškas ryšys. Dabar žmonės susvetimėję“, – pamąsto moteris. Tačiau tokiam bendruomeniškumui įtakos turėjo, anot Reginos, ir tai, kad pečių iškūrenti užtrukdavo 4-5 valandas.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Taip šis kraštas turi ir išskirtinę tarmę, tačiau Regina juokdamasi sako, kad ne kiekviena d tampa dvigarsiu dz.

Dzūkai, pastebi Regina, išsiskiria ir savo garsiu šnekėjimui. Beveik visi dzūkai, tikina ji, dainuoja, groja. „Ne veltui Dzūkija dar vadinama Dainava“, – šypteli Regina ir priduria, kad pati gyventi be šokių ir dainų negalėtų.

„Esu technologė. Bet, matyt, mane Dievas vedė į kultūrą. Aš jau gražiame amžiuje ryžausi avantiūrai ir atėjau dirbti į kultūros sritį“, – pasakoja Regina. Moteris jau 12 metų dirba Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Kultūrinių renginių organizatore. Ji taip pat vadovauja folkloro ansambliui „Rūta“ ir liaudiškos muzikos kapelai „Ūdra“.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Stilizuoti tautiniai kostiumai arba: reikia kažką daryti

Anot jos, kultūros puoselėjimas, tokios edukacinės programos yra itin reikalingos ir moterį neramina jaunimo abejingumas. „Kalba ir liaudies dainos yra du perlai, kuriuos turime išsaugoti. Jei mūsų seneliai išsaugojo per šimtmečius, tai, manau, kad kažkaip turime ir mes susiimti. Kiekviena tauta įdomi kitiems savo savitumu, papročiais. Kol mes turėsime papročius – tol gyvensime", – sako Regina.

Prakalbus apie kultūrą, moters balsas iškart surimtėja. Regina tikina, kad vaikus reikėtų su etnokultūra supažindinti dar darželyje. Pasiteirauju Reginos, ką ji mano apie tautinius kostiumus, kuriuos, Ramūno Karbauskio iniciatyva, gavo darželinukai. „Sunku vertinti. Iš vienos pusės, tai neblogas sprendimas. Gal kažkiek suveikė čia ir politika. Žmonės mėgsta politiką neigti. Tačiau reikėtų atskirti, kas yra gerai ir kas yra blogai.

Tie kostiumai yra stilizuoti, man jie atrodo keistai. Bet, jei norime išsaugoti senovinius pavyzdžius, tai tada gal taip ir reikėtų daryti", – svarsto etnokultūros puoselėtoja.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas
© DELFI / Andrius Ufartas

Regina sukryžiuoja rankas ant krūtinės ir po kelių sekundžių pauzės sako: „Kai nuvažiuojame į Ameriką ir norime pamatyti indėnus, kur keliaujame? Jie rezervatuose. Ar mes norime išgirsti lietuviškas dainas ir išvysti papročius tik pas saviveiklininkus?"

Bet kultūrininkė nepraranda vilties. Anot jos, etnokultūra dar gyvuos. „Jaunimas išvažiuoja. Bet matau tendenciją: jie ten ieško savo šaknų, jie nori švęsti užsienyje lietuviškas šventes. Jie laukia Joninių, Užgavėnių, įkuria bendruomenes. Žmogus turi žinoti savo šaknis, o šaknys yra papročiai, maistas, šventės, dainos, šokiai", – tikina Regina. Po šių žodžių moteris atsistoja – bandos jau turėtų būti iškepusios.

Tiems, kurie mano, kad banda tai prašmatnus kugelis, Regina sako, kad banda nuo kūgelio skiriasi ne tik gaminimo procesu, bet ir skoniu.

Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Dzūkiją: dėl jo net japonai pametė galvas

Dzūkiškai bandai jums reikės:

  • Tarkuotų bulvių;
  • Šutytų bulviukių (virtų bulvių);
  • Svogūno;
  • Druskos pagal skonį.

Mirkalui:

  • Sviesto;
  • Grietinės;
  • Pieno;
  • Miltų.

Spirgučių užpilui:

  • Sūdytų lašinukų (tikras dzūkas, anot Reginos, valgo tik sūdytus lašinius);
  • Svogūno;
  • Grietinės.

Daryciniui:

  • Varškės;
  • Pieno arba grietinėlės;
  • Prieskonių (druskos, pipirų, krapų) pagal skonį.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Naujas projektas sukėlė audrą: gyventojai savivaldybę kaltina korupcija (152)

Jau netrukus Senosios Šeškinės dalyje, Siesikų gatvėje, išdygs naujas daugiabučių kvartalas...

Sunkios būklės moters artimieji įsižeidė nugirdę gydytojos repliką (218)

„Kai mirs, palaidosit ir pabūsit“, – tarė Kauno klinikinės ligoninės gydytoja sunkios...

Apie olimpiadą pasvajojantis Motiejūnas: Lietuva yra mano šalis, o mano širdis – su rinktine interviu (46)

„Tai labai gabus žaidėjas. Negaliu prilyginti, kad jis toks kaip Sabonis, nes Sabonis yra toks...

Šiluma ir lietus dar nesitrauks

Ties Rusija įsitvirtinęs ciklonas ir artimiausiomis dienomis lems mūsų orus .

Pasimatyme su „Alfa vyru“ Airinu buvusi mergina: iki šiol atsimenu, kaip jis uostė mano plaukus (408)

Prieš ketverius metus buvau pasimatyme su „Alfa vyru“ Airinu Arutiunianu. Ne kaip eilinė...

Sostinėje įvyko avarija, pareikalavusi 34-erių motociklininko gyvybės (73)

Trečiadienio vakarą Vilniuje įvyko motociklininko mirtimi pasibaigusi avarija.

Garsus erotikos modelis Katie Price apgavo lietuvių dizainerę Elvyrą Monginienę: skandalas nuskambėjo užsienio spaudoje (48)

Visame pasaulyje nuogybėmis ir skandalais išgarsėjusi Katie Price , dar žinoma Jordan pseudonimu,...

Iš urvo Tailande išgelbėti berniukai turi netikėtą planą (25)

Berniukai kartu su savo futbolo treneriu kelias savaites įkalinti potvynio praleido požeminiame...

Tragiškas vakaras Prienų rajone: nukrito parasparnis, pilotas neišgyveno (48)

Trečiadienį 20.58 val. Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Anglijos paplūdimiuose – būrys girtų kirų: paukščiai svaiginosi šiukšlėse (13)

Pietvakarių Anglijoje paplūdimiuose buvo rasta dešimtys kirų, kurie „nesiorientavo ir buvo...