Pastaruoju metu ekologiškas ūkininkavimas ir ekologiniai produktai tampa ne mados reikalu, o neatsiejama kasdienio gyvenimo dalimi. „Vartotojai jau spėjo įsitikinti, kad geriau mažesnė porcija sveikatai palankesnio maisto, nei trys – bet kokio. Juolab, kad ekologiški maisto produktai yra skanesni. Tą atspindi ir paskutiniai žmonių mitybos įpročių tyrimai“, – pasakojo produktų vystymo technologė Asta Urnienė, įmonėje „Žemaitijos pienas“ dirbanti nuo 1984 metų.

„Žemaitijos pienas“ ekologiškų produktų liniją „Dobilas" sukūrė vartotojams, kurie vertina ne tik puikų skonį, bet ir ypač kokybiškus, sveikus ekologiškus produktus.

„Dobilas" jogurte, jogurtinėje grietinėje, varškės sūreliuose, varškėje ir piene nėra sintetinių maisto priedų, genetiškai modifikuotų produktų, jie neužteršti cheminėmis medžiagomis. Jogurto ir sūrelių sudėtyje esantys vaisiai, uogos – ekologiški, užauginti nenaudojant cheminių trąšų ir pesticidų. Šiems produktams pagaminti naudojamas pienas yra tik iš ekologiškų Lietuvos ūkių – laisvai besiganančių karvių. Nors tokio gyvulio produktyvumas yra apie 20% mažesnis, ekologinė žaliava – net 20% brangesnė, tačiau ypatingai vertinga ir tausojanti gamtą.

Mat pirmosios ekologiškų produktų linijos Baltijos šalyse gamintojai rūpinasi ir gamta, ir žmogumi. Mokslo įrodyta, kad ekologiški maisto produktai yra maistingesni. Linijai „Dobilas" naudojamas pienas yra atskirai surenkamas, transportuojamas, o gamybos procesas griežtai kontroliuojamas sertifikuotos laboratorijos ir VšĮ „Ekoagros“. Ekologiški produktai pažymimi visame pasaulyje žinomais ekologinį išskirtinumą rodančiais ženklais.


VU MF profesorius, studijų prodekanas, Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas Rimantas Stukas pastebi, kad ekologiškų produktų asortimentas Lietuvos rinkoje plečiasi ir tuo džiaugiasi. „Sveikata yra didžiausia vertybė. Gerai, kad vis daugiau žmonių tai ima suprasti“, – sako jis.

– Ar galite pasakyti, kad žmonės jau prisijaukino ekologišką produkciją?

Pagal Lietuvos gyventojų mitybos tyrimus, prieš dešimt metų pasigesdavo ekologiškų maisto produktų asortimento. Jų rinkoje būdavo vos vienas kitas. Apklausos rodydavo, kad žmonės juos rinktųsi, bet pasirinkimo galimybės nebuvo. Tuo tarpu šiandien rinkoje matoje kur kas didesnę pasirinkimo galimybę. Gamintojai suinteresuoti, kad vartotojai gautų ne tik įvairesnį, bet ir kokybiškesnį maistą.

– Kuo ekologiški produktai išsiskiria iš kitų tos pačios grupės produktų?

Jie yra pagaminti iš ekologiškų žaliavų, kuriose nėra jokių cheminių medžiagų, sintetinių maisto priedų, genetiškai modifikuotų produktų. Ekologiškas produktas - tai yra natūralus, labai geras, kokybiškas, švarus maisto produktas, kurį vartojant į žmogaus organizmą nepatenka nereikalingų medžiagų. Vadinasi, kalbant apie sveikatą, kuo daugiau žmogus vartos ekologiškų produktų, tuo jo organizmas bus sveikesnis.

Svarbus momentas – jeigu koks nors produktas atsiranda rinkoje, vadinasi, jau jis yra saugus. Neekologiškuose produktuose nereikalingų organizmui priemaišų kiekis neviršija leistinos normos, tačiau žymiai geriau, kai jų visai nėra.

Ar jūs rekomenduotumėte dažniau rinktis ekologiškus nei įprastus maisto produktus?
Tokios rekomendacijos yra visos valstybės mastu. Mokinių maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose apraše, kurio paskutinė redakcija įsigaliojo nuo 2016 metų sausio 1 dienos, yra išvardinti rekomenduojami produktai. Tarp jų yra pienas, pieno produktai, rauginto pieno produktai. Taip pat juos rekomenduojama tiekti iš ekologinės gamybos ūkių ar išskirtinės kokybės gamintojų.

Jei ši produktų grupė yra rekomenduojama, vadinasi, ji yra sveiktai palanki. O aš pridurčiau, kad ne tik vaikams, bet ir suaugusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms.

– Kai kurie pieno produktų visiškai atsisako. Ką apie tai manote?

Tai klaida. Viešoje erdvėje plinta įvairių mitybos teorijų. Aišku, dalis žmonių netoleruoja pieno, dėl laktozę skaldančio fermento sumažėjimo arba jo nebuvimo. Tačiau didžioji dalis mūsų tokių problemų neturi, tad tos teorijos negali būti taikomos visiškai visiems.

Kitas dalykas - dalis žmonių netoleruojančių saldaus pieno produktų, gali valgyti rūgtaus pieno produktus. Galiausiai, jei žmogaus organizmas sveikas, pieno produktus toleruoja, nėra jiems alergiškas, atsisakyti nereikėtų. Nes pieno produktai yra vertingų baltymų, mineralinių medžiagų šaltinis. Juose yra gausu kalcio, kuris reikalingas tiek augančiam organizmui, tiek suaugusiems.

„Dobilas" produkcija

– Kaip siūlytumėte pratinti vaikus prie ekologiškų produktų?

Labai svarbu ugdyti vaikų supratimą. Norėčiau atkreipti tėvų dėmesį, kad kai jie perka vaikams jogurtus tegul jų atžalos mato pakuotę, ant kurios yra ekologišką prekę išskiriantis ženklas. Galima mažus vaikus vestis į parduotuvę ir renkantis maistą atkreipti jų dėmesį, sakant, kad štai yra ekologiškas jogurtas, kodėl mes jį perkame. Svarbu, kad vaikai išmoktų rinktis sveikesnius produktus.

– Ekologiški produktai yra brangesni. Kodėl juos verta pirkti?

Prieš penkerius metus atliktas tyrimas parodė, kad didesnė dalis žmonių produktus rinkdavosi pagal kainą, pirkdavo pigesnius. Tačiau pagal paskutinį tyrimą, svarbesnis kriterijus žmonėms tapo skonis. O ekologiškas produkcija, taip pat vartotojų apklausų duomenimis, yra skanesnė.

Gaminant ekologišką produkciją iš tiesų įdedama daugiau pastangų, daugiau darbo ir natūraliai išauga kaina. Bet kainos skirtumas tarp tos pačios grupės tarp ekologiškų ir neekologiškų produktų, galima sakyti, yra sveikatos sąskaita. O sveikata yra didžiausia vertybė. Vis daugiau žmonių ima tai suprasti.
Ne veltui vaikams rekomenduojama ekologiška produkcija, nors ji ir brangesnė. Idealu būtų, kad vaikai nuolat maitintųsi ekologišku maistu.

Žvelgiant plačiai - kuo daugiau ekologiškos produkcijos gaminama, tuo mažiau cheminių medžiagų naudojama ūkiuose, tuo mažiau teršalų patenka į aplinką. O tai jau pridėtinė vertė - ir žmogui, ir aplinkai. Turėtų būti siekiamybė, kad visa produkcija taptų ekologiška.

Geriau suvalgyti mažesnę porciją ekologiško, kokybiško, sveikesnio maisto, negu prisivalgyti daug bet kokio.

Jeigu žmogus valgo maistą, kuriame nėra organizmui nereikalingų medžiagų, galima pastebėti, kad jo ir oda gražesnė, ir bėrimų mažiau, ir plaukai stipresni, ir žvilgsnis linksmesnis.

O kokią įtaką konkrečiai jogurtai turi išvaizdai? Jie padeda palaikyti reikalingą gerųjų bakterijų kiekį, jų gyvybingumą. Ir jei šis procesas organizme nėra sutrikęs, tai atsispindi ir išoriškai – paakiai nebūna pajuodę, odos spalva gražesnė, senėjimo procesas lėtesnis. Jogurtas turėtų tapti kasdieninės mitybos dalimi.

– Kodėl akcentuojate raugintus pieno produktus?

Jie padeda palaikyti žarnyne gyvenančių gerųjų bakterijų gyvybingumą. Pastaruoju metu moksliniuose straipsniuose akcentuojama tų gerųjų bakterijų reikšmė žmogaus sveikatai, netgi siejama su intelekto koficientu, bendru organizmo bei imuniteto vystymusi. Būtent rauginti pieno produktai sudaro palankią toms bakterijos būti gyvybingoms bei daugintis terpę.

Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms reikalingi rauginti pieno produktai, nes vyresniame amžiuje natūraliai sumažėja fermentų aktyvumas. Tampa sunkiau virškinti saldų pieną, tuo tarpu rūgštūs pieno produktai virškinimo proceso neapsunkina.

– Kokius pieno produktus renkatės jūs pats?

Mano mityboje jogurtas yra atradęs savo vietą. Kadangi dabar yra tikrai platus jogurtų pasirinkimas, o pagal rekomendacijas, pieno produktai tinka vakare, aš mėgstu jogurtą valgyti vakarienei. Jogurtas tinka ir užkandžiams. Kartais juos perku jau pagamintus su vaisių įvairių vaisių skoniais. Bet kartais pats darausi pikantišką patiekalą – į natūralų jogurtą įdedu česnako, tarkuoto agurko ir įberiu juodųjų pipirų. Sukurtas skonis man labai patinka!

Džiugu, kad pikantiškesnio skonio jogurto galima ir nusipirkti – pavyzdžiui, su citrina ir imbieru.
Remdamasis savo patirtimi ir kitiems rekomenduoju vakarienę paįvairinti jogurtu. Jis gana švelnus ir nesukelia rėmens graužimo.

Straipsnis paruoštas kartu su lrytas.lt.

Užsakymo nr.: PT_78503345