„Auga“ su vaiku

Kartu su rūpestingais tėveliais į mokyklą ruošiasi „eiti“ ir prekybininkai: parduotuvėse gausu skirtingų spalvų ir įvairiausių modelių kuprinių. Pačios spalvingiausios skirtos pradinukams – užsimetus ant pečių mėgiamo animacinio filmo herojaus atvaizdu puoštą kuprinę mokyklon žygiuoti drąsiau ir smagiau. Viduriniųjų klasių mokiniams patinka santūresnių spalvų, ne itin kontrastingai margintos kuprinės, o būsimieji abiturien­tai, žinoma, jei dar nešioja kuprines, renkasi populiarią ir universalią juodą spalvą.

Madingos šio sezono kuprinės funkcionalios: turi kelias patogias ir bent vieną talpią kišenę išorėje, žavi išskirtine apdaila. Naujiena – tamsoje švytintys užtrauktukai, puikiai pakeičiantys atšvaitus. Prekyboje galima rasti ir tokių kuprinių, kurios nelygu šviesos intensyvumas, keičia savo spalvą.

Kuprinių kaina svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų – kiekvienam pagal poreikius ir pagal kišenę. Sveikatos centro darbuotojai perspėja, kad vaikui augant, keičiantis jo sudėjimui reikia keisti ir kuprinę. Ar verta itin daug investuoti į šį pirkinį, spręsti tėveliams.

Patarimas. Vieniems tėveliams pirkti kuprinę nepatartina: ji turi ir patikti jų atžalai, ir dar tikti!

Pagal paskirtį

„Ką išmoksi – ant pečių nenešiosi!“ – tikina liaudies patarlė, tačiau kol mūsų atžalos mokosi, visą žinių bagažą turi tampyti būtent ant nugaros.

Šeimos gydytoja Aurelija Proscevičienė sako, kad portfeliai, krepšeliai ar kuprinės, nešiojamos persimetus per vieną petį, mokyklai netinkamos: vienoje pusėje sukoncentruotas svoris skatina stuburo iškrypimus į šonus. Deja, taip pat kenkia ir nepatogūs, dažnai visai netinkantys vaiko ūgiui mokykliniai stalai („suolais“ jų jau nebegalima vadinti), ilgas, neteisingas sėdėjimas prie kompiuterio, televizoriaus.

„Vaiko stuburas išlinksta, nes jis ilgai sėdėdamas nejučia susikūprina tarsi beždžioniukas. Mokyklinio stalo mes negalime pakeisti, tai bent jau pasirūpinkime kuprine, – sako gydytoja ir perspėja, kad ne kiekviena kuprinė, nors ir atrodo labai tinkama, skirta mokyklai. – Yra kuprinių sporto reikmėms susidėti skubant į sporto klubą, susiruošus iškylauti, kuprinės-rankinės ar tiesiog skirtos laisvalaikiui.“

Patarimas. Kuprinės paskirtį teisingiausia būtų pasitikrinti pirkinio etiketėje, jei tokios nuorodos nėra, pasiteiraukite pardavėjo.

Ne sunkesnė už mokinį

„Pagrindinis kriterijus renkantis mokyklinę kuprinę yra jos svoris: tuščia kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio svorio, – perspėja A. Proscevičienė. – Dažnai būna taip, kad sudėjus visus mokyklai skirtus daiktus ji sveria apie 10 kg, o pats moksleivis vos dvigubai trigubai už ją sunkesnis. O kur dar sportinės aprangos krepšys? Neseniai didžiuosiuose Lietuvos miestuose atlikti tyrimai parodė, kad mūsų moksleivių kuprinės yra neleistinai sunkios. O pradinuko kuprinė turi sverti ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleivio – ne daugiau nei 1 kg.“

Pasak gydytojos, būtų idealu, jei moksleiviai, ypač pradinių klasių, mokykloje galėtų laikyti dalį mokslui reikalingų priemonių.

Mokytojai turėtų būti akylesni ir stebėti, kaip vaikai nešioja kuprines, o tėvai bent jau pirmais mėnesiais kasdien patikrinti savo atžalos kuprinės turinį – vaikai dažnai mėgsta į jas susikrauti ne tik tai, kas būtina, bet ir mėgstamus žaislus, žaidimus ir pan.
Patarimas. Ne tik pirmaklasių, bet ir vyresnių moksleivių tėveliai turėtų nuolat pasiteirauti savo atžalų, ar jiems neskauda nugaros, šono, pečių, ar kuprinė jiems patogi, nėra per sunki.

Investuokite į kokybę

„Deja, kokybiška kuprinė gana retai atitinka svorio reikalavimus – matyt, kitaip jos padaryti negalima“, – spėja šeimos gydytoja ir vardija visas kokybiškos kuprinės savybes.

1. Kuprinė turi būti konkrečios formos ir nesideformuoti kiekvieną kartą įdėjus skirtingo dydžio ir formos daiktus. Kaip tik todėl jos viduje prie nugarėlės turėtų būti įtvirtintas plonas aliuminio rėmas.

2. Kuprinės viršus turi būti vaiko pečių linijoje, o apačia – liemens aukštyje.

3. Kuprinės nugarėlė turi būti kieta ir susiformuoti pagal vaiko nugarą. Dėl jos kuprinėje esantis svoris optimaliai pasiskirsto ant viso stuburo. Gamintojai etiketėje dažniausiai pažymi „ortopedinė“.

4. Nugarėlė turi būti aptraukta tinkline medžiaga, kuri neleidžia vaiko nugarai prakaituoti.

5. Įtakos kuprinės lengvumui turi ir audinys, iš kurio šis aksesuaras pasiūtas. Vinilas arba kiti šiuolaikiniai audiniai (pavyzdžiui, nailonas) dabar tokie pat tvirti kaip oda, tačiau kur kas lengvesni.

Be to, jie turi nepraleisti vandens, būti atsparūs temperatūros pokyčiams (juk kuprinė dėvima ir žvarbią žiemą, ir šiltą pavasarį), pralaidūs orui: nuo sintetinio audinio dažnai suprakaituoja nugara, o nusiėmus nuo pečių kuprinę galima ir peršalti. Pageidautina, kad audinys būtų praktiškas – kuprinę būtų galima išskalbti.

6. Kokybiškose kuprinėse turi būti bent pora skyrių viduje, kišenaitės išorėje – tai leidžia visus mokslo reikmenis joje paskirstyti tolygiai, užtikrina, kad kuprinės turinys nesukris į vieną vietą.

7. Kuprinės rankena turi tilpti vaiko delne, būti patogi, petnešos – reguliuojamos, nesmukti ir neveržti. Idealus petnešų storis – apie 8 cm.

8. Kuprinė turi turėti atšvaitus: juostų, užtrauktukų, kitų detalių, kad moksleivį būtų nesunku pastebėti tamsiuoju paros metu.

9. Verta įsitikinti, ar visi užsegimai, užtrauktukai funkcionuoja ir įveikiami vaikui, ypač pradinukui: lengvai atsisega ir užsisega.

10. Perkant pigesnius gaminius verta atidžiau apžiūrėti visas siūles.
Patarimas. Bene svarbiausias kokybiškos kurpinės pirkimo etapas – jos pasimatavimas. Nesidrovėkite paprašyti pardavėjo prikrauti į kuprinę svorio: taip įsitikinsite, kad ji tinka jūsų vaikui, yra patogi, be to, iš karto pamatysite visus kuprinės trūkumus (nelygias siūles, neteisingą svorio pasiskirstymą, netinkamo pločio petnešas).

Tvarka kaip spintoje

Pradinukų tėveliai turi paaiškinti, o dar geriau – parodyti, kaip protingai išdėlioti daiktus kuprinėje.

1. Dideles, kietais viršeliais knygas dėkite į prie kuprinės nugarėlės esantį skyrių, sunkius daiktus – kuprinės apačioje. Šiame skyriuje negalima dėti aštrių, dūžtančių ir kitų daiktų, kurie gali pakenkti vaiko sveikatai.

2. Priekinis skyrius skirtas sąsiuviniams, minkštiems aplankams.
3. Kokybiškoje kuprinėje turėtų atsirasti skyrelis liniuotei, penalui, dažams, pieštukams.

4. Išorėje esančiose kišenaitėse patogu laikyti buteliuką su vandeniu (jei jis išsipils, kuprinės turinys liks švarus), sumuštinius, kitus smulkius daiktus.

Kuprinėje teisingai sudėjus visus mokiniui reikalingus daiktus jos svoris vienodai pasiskirstys ant abiejų petnešų ir tolygiai guls ant nugaros. Kuprinę uždėkite mokinukui ant pečių ir sureguliuokite jos petnešas: kuprinė negali kabėti žemiau juosmens – svoris vers jį atgal, ypač bus nesveika stuburui ir vaikui nepatogu ją nešti, jei daiktai bus netaisyklingai sudėti.

Patarimas. Pradinukui vaizdžiai parodykite ir paaiškinkite, kodėl kuprinėje turi būti tvarka ir kaip reikia nešioti kuprinę. Itin efektyviai veikia pavyzdys: imkite ir patys ją užsidėkite ant pečių. Pabrėžkite, kad kuprinės jokiu būdu negalima vilkti rankoje ar nešioti persimetus per vieną petį.

Kiek gali sverti?

Skirtingam mokinio amžiui higienos normos nustato konkretų kuprinės svorį. Su kiekvieną dieną reikalingomis mokslo knygomis ir priemonėmis kuprinė turi sverti:

1–2 klasė – 1,5 kg
3–4 klasė – 2,5 kg
5–6 klasė – 3 kg
7–8 klasė – 3,5 kg
9–12 klasė – iki 4 kg