Jeigu neišgalite vaikui duoti tiek kišenpinigių, kiek gauna kiti jo bendraamžiai, paaiškinkite jam savo finansinę situaciją. Vaikas turi suprasti, kad mažiau pinigų gauna ne dėl to, kad jo tėvai yra šykštūs, o dėl to, kad tam egzistuoja objektyvios priežastys. Kišenpinigiai, mažesni už vidutinę sumą, dar ne pasaulio pabaiga. Galiausiai apie žmogų sprendžiama iš jo asmeninių savybių, o ne piniginės storio.

Pabrėžkite, kad kišenpinigių suma niekaip nesusijusi su jo finansine ateitimi. Jeigu vaikas mokysis ir sieks tikslo atkakliu darbu, jį lydės sėkmė. Pateikite Johno Rockefellerio pavyzdį: šio amerikiečių milijardieriaus tėvai gyveno labai skurdžiai ir jis dar vaikystėje pažadėjo sau išsikapstyti iš skurdo. Savo pirmuosius pinigus jis, beje, uždirbo dar mokykloje, kai paskolino draugui 50 dolerių už 7 proc. metinių palūkanų.

Taip pat nebloga išeitis per klasės tėvų susirinkimą iš anksto aptarti, kiek tėvai yra pasirengę duoti savo vaikams kišenpinigių. Žinoma, vienų tėvų finansinės galimybės bus didesnės, kitų – mažesnės, tačiau svarbu nustatyti vidutinę sumą. Tokiu atveju pavyks išvengti socialinės atskirties ir ją lydinčio pavydo problemos.

Ko negalima daryti duodant kišenpinigių?

Pinigų įteikimas neturi tapti iškilmingu įvykiu. Tai turi būti kasdienis veiksmas. Kišenpinigius visai savaitei geriausia duoti ne savaitgalį, o savaitės viduryje – tokiu atveju jie nesisies su darbų pabaiga ir rezultatų suvedimu. Maža to, psichologai perspėja, kad:

...negalima pinigų duoti kaip atlygio už išplautus indus, gerą elgesį ar aukštą pažymį. Kišenpinigiai yra viena iš auklėjimo priemonių vystyti vaiko savarankiškumą, o ne jį apdovanoti. Lygiai taip pat negalima nurėžti jo kišenpinigių, jeigu jis neišnešė šiukšlių ar buvo prastai įvertintas mokykloje.

...negalima barti vaiko, jeigu jis iš karto išleido visą sumą ir papildomai prašo pinigų. Būkite supratingi: vaikas dar tik mokosi, kaip reikia elgtis su pinigais, todėl klaidos yra neišvengiamos. Jeigu tokia situacija kartojasi, duokite vaikui mažesnes sumas, bet dažniau. Kompensuoti greitai išleistus pinigus nerekomenduojama – tegu vaikas laukia eilinės „išmokos“.

...negalima finansuoti vaiko atsižvelgiant į savo nuotaiką ar savijautą. Tuo pačiu stenkitės, kad jam netektų virsti pinigų prašytoju – toks vaidmuo yra žeminantis. Vaiko troškimas papildyti savo biudžetą yra teisėtas. Jei jau nustatėte konkrečią kišenpinigių sumą, laikykitės duoto žodžio. Išimtį galima padaryti tik tada, jei iš tikrųjų neturite atliekamų lėšų. Tokiu atveju geriau sumažinti „materialinę pagalbą“, negu visiškai ją nubraukti.

...negalima duoti kišenpinigių asmeninėms reikmėms ir tuo pačiu sakyti: „Žinoma, gali nusipirkti kramtomosios gumos, bet iš šios sumos turi atidėti pinigų mėnesiniam autobuso bilietui“. Kišenpinigiai numato pasirinkimo laisvę, tačiau tokiu atveju vaikas ją praranda.

...negalima padidinti kišenpinigių sumos, jeigu vaikas baigė trimestrą gerais pažymiais ar laimėjo varžybas. Tokiu atveju kišenpinigius pririštumėt prie jo pasiekimų, o šios sferos neturėtų maišytis. Jeigu norite jį pamaloninti, nupirkite dovaną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)