Šiais laikais vaikai kur kas labiau infantilūs, nei prieš du ar tris dešimtmečius. Tada visi tėvai dirbo, o vaikai neretai rūpinosi patys savimi. Raktas ant kaklo, kišenėje autobusui skirti pinigai – įprastas anų laikų miesto vaiko gyvenimo vaizdas. Dauguma to meto pirmokų mokėjo ne tik kiaušinienę išsikepti, bet ir sriubą visai šeimai išvirti...

Kaime viskas buvo dar paprasčiau – tėvas laukuose, mama fermoje, o namuose viena kitą prižiūri trys ar keturios skirtingo amžiaus atžalos. Kaimo vaikai nuo mažų dienų buvo savarankiški ir mokėjo naudotis ne tik dujine virykle, bet ir pečių užkurti.

Viso to nesunku išmokti savaime, kai natūraliai iškyla tokia būtinybė. Vaikui negalima pareikšti, kad nuo rytdienos jam teks maistą gamintis pačiam. Vis dėlto po truputį mokyti savarankiškumo – galima ir netgi reikia.

Dauguma normalių vaikų galėtų sau kažką pasiruošti, tiesiog jų niekas to nemoko. O veltui. Jau nuo dvejų ar trejų metų vaiką galima įtraukti į maisto gamybos procesą. Jie gali lupti virtus kiaušinius, plastikiniu peiliu pjaustyti virtas bulves ar burokėlius, į salotas įdėti grietinę, o ūgtelėję ir mamos prižiūrimi gali netgi suberti į puodą makaronus ar supjaustytas daržoves.

Jeigu nuo tokio amžiaus vaiką mokysite šeimininkauti, sulaukęs septynerių jis puikiai supras, ką galima daryti, o kas pavojinga, todėl neeksperimentuos su dujine virykle ir degtukais.

Jeigu viso to nedarėte, verčiau nerizikuokite ir iš pradžių įsitikinkite, kad jūsų atžala žino saugumo taisykles ir pasirengęs jų laikytis. O paprasčiausia tokiu atveju įsigyti mikrobangų krosnelę ir išmokyti vaiką teisingai spaudyti jos mygtukus. Nei viena mikrobangų krosnelė, kaip bebūtų su ja elgiamasi, nesukels tokių niokojančių padarinių, kokius gali padaryti buitinių dujų sprogimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)