Dizainerė D. Mauricaitė-Kalinauskienė pastaruoju metu gilinasi į buities sąvoką ir jos poveikį žmonėms. Kartu su vyru juodu iškėlė klausimą: „Negi XXI amžiuje, kai nesudėtingai galime perskristi Atlantą, nėra jokio būdo išsigelbėti nuo buities žudikės.“

„Dizainas susideda iš trijų svarbių dalykų: technologijos, funkcijos ir estetikos. Patys labai skatiname tą dizaino atsiradimą Lietuvoje su mintimi, kad dizainas pakeis pasaulį – ne ta prasme, kad jis bus gražesnis, o ta prasme, kad tu gyvensi kokybiškiau. Bet supratome, kad nutiko toks keistas dalykas: iš to dizaino svarbos buvo eliminuoti du faktai ir liko tik vienas – grožis“, – tikina pašnekovė.

Nestandartinių, tačiau patogesnių buities sprendimų Dalia su vyru Nauriu ieško pirmiausia kurdami savo namus. Prieš kurį laiką laidoje „Stilius“ buvo rodytas jųdviejų būstas, įrengtas buvusioje gamykloje, kuriame sutuoktiniai neigė vieną stereotipą po kito. Pavyzdžiui, įsikūrė daugelio nemėgstamame pirmame aukšte ir sakė, kad čia daug patogiau, jei tenka nešti sunkius daiktus. Jie nesirinko, kaip dažniausiai naujakuriai pageidauja, langų į pietus, nes saulė per daug neprikaitina ir nereikia papildomai investuoti į vėdinimo sistemas, o šviesos ir taip užtenka.

Pora paneigė ir tai, kad didelę patalpą prišildyti sunku. Pasak jų, tai sudėtinga, jei erdvė suskaidyta į daug mažų kambarių, o vientisoje erdvėje šiluma pasiskirsto po visą tūrį ir milžiniškų sąskaitų už šildymą mokėti netenka.

D. Mauricaitė-Kalinauskienė
Daugybės klaidų, kurios vėliau paverčia buitį savotiška žudike, galima išvengti tinkamai suplanavus būsto schemą ir pirmiausia atsižvelgus į funkcines zonas. Jei norisi konkretaus pavyzdžio, dizainerė kviečia pasižiūrėti kad ir į vonios kambarį. Ką tik įrengtas ir tuščias jis būna gražus, tačiau visa estetika išgaruoja apsigyvenus ir pradėjus šioje patalpoje džiauti viską, ką tik įmanoma. O paskambinus į duris netikėtam svečiui, neretai tenka bėgti slėpti visus buities išdavikus pakampėse.

Viso to priežastis, pasak Dalios, yra ta, kad neretai interjerai kuriami spaudžiant terminams ir dėl grožio. Taip, kad atrodytų lyg iš nuotraukos, tačiau neplanuojant juose buities.

„Esmė yra pradėti visą buities projektavimą nuo antro galo, kiekvienas daiktas turi turėti savo vietą ir kiekvienas daiktas turi būti pasirinktas. Ne šiaip įsigytas, o pasirinktas. „Google“ viską gali. Jeigu jūs turite laisvą savaitgalį kelionei, juk neskambinate močiutei, draugei ir neduriate bet kur žemėlapyje. Ne, jūs atsidarote „Google“ ir ieškote pigiausio bilieto, žiūrite prognozes, jūs labai daug dalykų patikrinate važiuodami dviem dienoms. O kai įsirenginėjate būstą, darote tai atsitiktinai vaikščiodami prekybos centre“, – pastebi reportažo herojė ir priduria, kad, kai atidžiai renkamės daiktus, jų galiausiai reikia visai nedaug.

Šiais laikais daug kalbama apie sveiką mitybą, sveiką gyvenimo būdą, todėl pats laikas susirūpinti ir sveika neblaškančia aplinka. Dizainerė net įvardija sąvoką – „vaizdo triukšmas“. Receptas, kaip jo išvengti, yra toks – kiekvienas daiktas turi ne tik turėti savo vietą, bet ir būtent jam skirtą erdvę. Pasak Dalios, namai – ne muziejus, tai yra vienintelė vieta, kur jūs galite jaustis taip, kaip norite.

Visas pokalbis su D. Mauricaite-Kalinauskiene – laidos „Stilius“ reportaže.