Daug pomėgių išbandęs ir naujų vis atrandantis A. Samavičius atvirauja – ir jo kelias į virtuvę nebuvo tiesus. Po mokyklos įstojo į Informacines technologijas, bet kai po pusmečio prasidėjo aukštosios matematikos kursas, suprato, kad šios studijos – ne jam. Metęs mokslus kaip ir daugelis tuo metu išvyko padirbėti į Airiją. Ten įsidarbino viename restorane, dirbo virtuvės pagalbiniu darbuotoju. Ir taip prasidėjo dar viena, jau ne kartą girdėta sėkmės istorija. Netrukus restorano šeimininkas pastebėjo lietuvio talentą ir pakvietė virtuvėje išbandyti savo jėgas gaminant pačius patiekalus.

Dabar Nacionalinei šefų rinktinei priklausančio A. Samavičiaus biografijoje – ne vienas kulinarinis laimėjimas. 2014 m. Baltijos šalių kulinarinės taurės konkurse Sankt Peterburge komandinėje nominacijoje šefas laimėjo sidabrą, 2014 m. pasaulio kulinarijos čempionate „Expogast Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014“ – bronzos ir sidabro medalius, o 2016 m. pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympic 2016“ – bronzos medalį. Tačiau labiausiai pats A. Samavičius didžiuojasi kartu su kolega Tadu Gailiūnu iškovota pergale šiais metais Italijoje vykusiame tarptautiniame tuno festivalyje „Girotonno“.

2014 m. pasaulio kulinarijos čempionate „Expogast Villeroy & Boch Culinary World Cup 2014“.

Šis laimėjimas lietuviams buvo visiškai netikėtas. Juokdamasis A. Samavičius prisipažįsta, kad pagrindinį ingredientą jiedu pamatė tik nuvykę į konkurso vietą.

„Tai buvo pirma mano kelionė į Italiją, o mėlynpelekio tuno, kurio garbei ir surengtas festivalis, nebuvome matę net akyse. Ši žuvis gaudoma tik kartą metuose prie nedidelės Karlofortės salos, netoli Sardinijos. Mėlynpelekis tunas išsiskiria savo spalva, tekstūra ir intensyvesniu skoniu. Besiruošdami Lietuvoje to nebuvome numatę, tad jau stovėdami virtuvėje supratome, kad kai kurie ingredientai visai nederės, teko paimprovizuoti. Džiaugiamės, kad intuicija pasiteisino“, – smagiai prisimena profesionalas.

Festivalio komisijai lietuviai pateikė savo sumanytą patiekalą „Tuno trio“ – tris skirtingų tekstūrų vieno kąsnio užkandžius: ant grilio keptą tuną su mango ir obuolių čatniu bei klasikinio itališko padažo „bagna cauda“ puta, greitai sūdytą tuną su „pico de gallo“ padažu salotoms, juodos lietuviškos duonos traškučiu ir austrių bei krapų padažu ir tuno kapotinį (tartarą) su meksikietišku načos traškučiu ir gvakamolės padažu.

Artūras Samavičius

„Nors rungėmės su tikrai patyrusiais profesionalais, festivalyje dalyvavo ir patys italai, komisijai mūsų sugalvotas meniu pasirodė įdomiausias, nors jį kūrėme savo galvose. Tikėjomės, kad būsime pastebėti, bet kad pavyks iškovoti pirmą vietą – nieku gyvu!“ – aplankyta sėkme iki šiol sunkiai patiki A. Samavičius.

Pergalę nuskynę lietuviai oficialiai pakviesti tuno festivalyje dalyvauti ir kitąmet. O iki tol A. Samavičiaus laukia dar vienas svarbus iššūkis – rudens pabaigoje Liuksemburge vyksiantis pasaulio kulinarijos čempionatas „Culinary World CUP“, kuriame Lietuvos profesionalų komanda sieks iškovoti aukštą poziciją ir gauti pakvietimą į pasaulio kulinarijos olimpiadą.

Konkurso ART stalo rungtyje A. Samavičius ruoš patiekalus, keturių rūšių vieno kąsnio užkandžius šešiems žmonėms, o karštosios virtuvės rungtyje kartu su restorano „Amandus“ konditere Toma Piskarskaite bus atsakingas už desertą.

Artūras Samavičius

Kaip ir kiti Nacionalinės šefų rinktinės nariai A. Samavičius apie pasiruošimą paskirtai rungčiai pasakoja dar mįslingai, atskleidžia tik tiek, kad gamins karamelizuotų obuolių ir kalvadoso pyragaitį su citrinų šerbetu. Vis dėlto vieną įdomybę pavyksta išpešti. Šefas papasakoja, kad konkurse ketina pasitelki iki šiol nematytą technologiją – specialiu prietaisu, sudėtingai skambančiu refraktometru, matuos cukraus kiekį ir taip bandys pagaminti tobulo saldumo desertą.

„Jau esu dalyvavęs šiame čempionate, tuomet ringe buvau padėjėjas, o dabar būsiu jau vienas iš pagrindinių dalyvių. Deserto rungtyje aš atsakingas už techninę dalį, juk jau žinau visas taisykles, o kolegė Toma vadovaus visam darbui. Nors ji neturi patirties dalyvaujant tokio masto konkursuose, visiškai ja pasitikiu, juk ji visada būna šalia Deivydo Praspaliausko (restorano „Amandus“ virtuvės šefas – red.), gali nuolat iš jo mokytis“, – kalba jis ir neabejoja, kad lietuviai šiame pasauliniame kulinarijos šou sužibės ir vėl.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)