Jau šį lapkritį Liuksemburge vyksiančiame „virėjų olimpiada“ vadinamame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World CUP“ dešimties lietuvių komanda su kapitonu Deivydu Praspaliausku priešakyje, mėgins savo pagamintais patiekalais priblokšti komisiją ir dar ryškiau įžiebti Lietuvos vardą pasauliniame kulinarijos ir restoraninio maisto žemėlapyje. Todėl ką tik iš Prancūzijos atskriejusi žinia apie Jaroslavui Orševskiui patvirtintą pasaulinės „World Chef“ asociacijos tarptautinio teisėjo licenciją gali tapti dar vienu koziriu kelyje į pergales.
Jaroslavas Orševskis
© DELFI / Karolina Pansevič

„Esame vedini degančių širdžių ir begalinio entuziazmo“, – kalbėdamas apie entuziastus, susibūrusius į Nacionalinę šefų rinktinę, sako Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, restorano „Siesta“ šefas Jaroslavas Orševskis.

Galimybė žvilgtelėti į užkulisius

Čempionatas, kuriame dalyvauja keliasdešimt komandų iš viso pasaulio, garsėja itin griežtomis sąlygomis, o sėkmę čia lemia net menkiausios detalės: teisėjai stebi besivaržančias komandas nuo pat to momento, kai šios įžengia į ringą – aprangą, judesius, ruošiamo produkto temperatūrą, kokiais įrankiais dirbama, ar komanda tinkamai pasidalija darbais.
Esminius niuansus, į kuriuos bus kreipiamas dėmesys konkretaus tų metų čempionato metu, lemia teisėjų sprendimas, todėl rinktinės tų šalių, kurios turi tarptautinės kategorijos teisėjus, automatiškai gauna daugiau užkulisinės informacijos ir žino, į ką šiemet vertėtų atkreipti daugiau dėmesio.

Todėl Lietuvos nacionalinę virėjų rinktinę itin pradžiugino ką tik iš Prancūzijos atkeliavusi žinia: rinktinės narys J. Orševskis tapo pirmuoju lietuviu, gavusiu „World Chef“ asociacijos B kategorijos tarptautinio teisėjo licenciją.

Jaroslavas Orševskis
Jaroslavas Orševskis
© Robertas Daskevičius

Pretendentai į teisėjus privalo išpildyti nemažai sąlygų: tarkime, teisėjauti gali tik dirbantis šefas, dalyvavęs tarptautiniuose konkursuose ir laimėjęs bent bronzą, taip pat privalu priklausyti šalies asociacijai, dalyvauti seminaruose ir mokymuose.

„Beje, vieno tokio teisėjų seminaro metu buvo įdomus jausmas tarp demonstruojamų blogųjų pavyzdžių pamatyti savo kažkada ruoštą patiekalą, jį išanalizuoti ir prisiimti kritiką – na, bet iš klaidų juk mokomės“, – juokiasi šefas.

Vis dėlto, pasak J. Orševskio, noras tapti pasauliniu šefų konkursų teisėju pirmiausia kilo iš smalsumo: „Myliu savo darbą, o ši licencija man atveria daugiau durų į konkursus ir jų užkulisius. Tai reiškia dar didesnes galimybes mokytis, pažinti, tobulėti pačiam ir suteikti tautiečiams naudingos informacijos bei vertingų patarimų. Jau dabar esu pakviestas teisėjauti labai įdomiuose renginiuose – geriausio Latvijos virėjo rinkimuose ir prestižiškiausiame Lenkijos virėjų konkurse. Tad rudens sezonas bus kupinas įspūdžių, kuriuos, tikiuosi, vainikuos puikus Lietuvos nacionalinės šefų rinktinės pasirodymas Liuksemburge, pasauliniame čempionate.“

Pasiruošimas trunka visus metus

Šešios valandos, trys patiekalai po 110 porcijų ir tik šešių šefų komanda. Per trisdešimt geriausių šefų komandų iš viso pasaulio, kiekvieną detalę akylai vertinantis pulkas teisėjų ir galimybė iš arti pažvelgti į naujausias, geriausių iš geriausių diktuojamas tendencijas ir įsivertinti save pasauliniame kontekste – maždaug taip atrodo „Culinary World CUP“ čempionatas jo dalyviams, Lietuvos nacionalinei šefų rinktinei.

Lietuvos virtuvės šefų rinktinė pasauliniame čempionate
Lietuvos virtuvės šefų rinktinė pasauliniame čempionate
© Asmeninio albumas

Pasiruošimas tokio lygio čempionatui prasideda kone prieš metus, visa komanda tam atiduoda gausybę savo laisvalaikio, darbo ir lėšų.

„Tarkime, jei švedai ar norvegai yra dalinai finansuojami valstybės ir už dalyvavimą bei šalies vardo garsinimą gauna dotacijas, mes teturime savo asmenines ir dar iš rėmėjų surinktas lėšas. Na, bet tai ne krepšinis – todėl nesitikime masinio tautiečių palaikymo, – šypsosi J. Orševskis. – Užtat tikimės uždegti jaunąją savo profesijos kartą, kad ir jie vieną dieną perimtų šią vėliavą ir deramai atstovautų Lietuvai virėjų olimpiadoje.“

O perimti išties yra ką: į geriausiųjų olimpą lietuviai įsiveržė su trenksmu, 2014 metais „Culinary World Cup“ kulinarinėje ir konditerinėje ART programoje iškovoję bronzos, o „3 patiekalai po 110 porcijų“ rungtyje – sidabro medalius.

Būsimo čempionato patiekalus jau išbandė per 200 žmonių

Vienas iš svarbių pasiruošimo čempionatui etapų – degustacinės vakarienės, kurių metu rinktinės nariai patiekia būsimus konkursinius patiekalus, įsiklauso į vakarienės dalyvių nuomones, tobulina receptus, atlikimo techniką ir mokosi efektyvaus ir greito komandinio darbo.

Vakariene restorane Siesta
Vakariene restorane Siesta
© Organizatorių nuotr.

„Vakarienių tikslas: ne tik treniruotis, bet ir pristatyti save, rinkti lėšas kelionei bei renginiui ir kartu skleisti gurmanišką kultūrą. Nors pristatome tris, pagal griežtas konkurso sąlygas sukurtus patiekalus – šaltą žuvies ir jūrų gėrybių, karštą jautienos ir desertą, – tačiau visos vakarienės skiriasi, mat keičiame tiek ruošiamų patiekalų smulkias detales, tiek esminius akcentus“, – sako J. Orševskis.

Šiemet Nacionalinės šefų rinktinės nariai jau organizavo keturias tokias vakarienes įvairiuose Lietuvos kampeliuose – Vilniuje, Birštone, Kaune, kur būsimus čempionato patiekalus jau degustavo per 200 žmonių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Chodorkovskis apie „Vagner“ veiklą tyrusių žurnalistų nužudymą: tai kruopščiai suplanuota operacija (51)

Trijų Rusijos žurnalistų, tyrusių samdytų Rusijos karių veiklą Centrinės Afrikos Respublikoje,...

Sužinoti, ką veikia Seimo nariai, darosi vis sunkiau: įžvelgia slaptus valdančiųjų interesus (47)

Sekti Seimo narių aktyvumą nuo šiol bus kur kas sudėtingiau: Seimo valdybos priimtu sprendimu...

Po kelionės į Graikiją suprato, kodėl Lietuvai reikia mokamų paplūdimių (131)

Mokami paplūdimiai yra viso pasaulio ateitis, nes juose yra visko, apie ką svajoja poilsiautojai....

Emigrantų šeimos tragedijos dalyviai paprašė išklausyti ir kitą pusę: prabilo apie girtavimus ir palaidą gyvenimą (88)

Po to, kai Lietuvoje atostogavęs vienuolikametis berniukas buvo slapta išgabentas į Vokietiją,...

Klaipėdiečių kantrybė trūko: juodos dulkės skverbiasi į būstus, vaikai ėmė kosėti (216)

Šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai nori uždrausti vienai didžiausių...

12 garsiausių visų laikų Madonnos skandalų: masturbavosi prieš kameras, viešumoje apnuogino spenelį, išleido erotinių fotografijų albumą (3)

Popkaralienė Madonna, kuriai rugpjūčio 16 dieną sukako 60 metų, visą savo gyvenimą nesibodėjo...

Kodėl smerkiame didelį poros amžiaus skirtumą? (18)

Amžiaus skirtumas poroje žeidžia mūsų moralinius įsitikinimus – dažnai manome, kad tokie...

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Emilio Vėlyvio rengtos provokacijos bažnyčioje (438)

Neįprastu būdu Žolinių šventę sugalvojusiam paminėti režisieriui Emiliui Vėlyviui ir jo...

„DELFI dėmesio centre“ taip pat galės matyti BTV ir „Info TV“ žiūrovai (197)

Nuo rugpjūčio 27 d. DELFI TV eteryje pradedama rodyti laida „DELFI dėmesio centre“, kurią ves...

Per žingsnį nuo tragedijos: sustojęs išgelbėjo moters gyvybę (17)

Tai nutiko rugpjūčio pradžioje. Grįžinėjau iš Vilniaus, buvo maždaug vidurnaktis, kai staiga...