D. Praspaliauskas geriausio šalies virėjo titulą bandys iškovoti jau trečiąjį kartą: „Pirmą kartą dalyvavau 2010 m. ir man tai buvo pagrindinė priežastis grįžti iš Danijos į Lietuvą. O laimėjimas atnešė žinomumą ir suteikė daugiau pasitikėjimo. Antrą kartą dalyvavau po ketverių metų. Ir štai, kaip olimpiadoje, dar po ketverių – vėl grįžtu“, – žaismingai komentuoja konkursui besiruošiantis D. Praspaliauskas.

Dabar jau gerai žinomas šefas sako, kad turi planą, kaip pasirodyti konkurse: „Šis konkursas yra itin konceptualus ir kaskart norisi pasirodyti vis kitaip. Esu skandinaviškos virtuvės mėgėjas, tačiau šįkart pasitelksiu ir lietuviškos virtuvės motyvus. Tikiuosi, tai padės man sugrįžti ant tos nugalėtojo pakylos.“

Justinas Misius

Praėjusio konkurso laimėtojas konkurse nedalyvaus

Prieš dvejus metus nugalėjęs Jevgenijus Volkovas sako, kad šiais metais titulo apginti neplanuoja, nes dalyvauja LRVVKA Tarybos veikloje ir tai būtų nesąžininga kitų dalyvių atžvilgiu.

„Tikiu, kad bus tikrai įdomi kova. Dalyviai stiprūs ir kiekvienas turi savitą braižą. Linkiu laimėti kiekvienam. Nesvarbu, pirmą, antrą ar trečią vietą – dalyvavimas jau yra laimėjimas. Man šis laimėjimas suteikė daugiau tikėjimo savimi ir tuo, ką darau“, – sako J. Volkovas, konkurso metu atstovavęs „Apvalaus stalo klubui“, o šiuo metu vadovaujantis restoranui „Solt Dining“.

Jevgenijus Volkovas

Ką gamins šefai rungdamiesi dėl geriausio vardo?

„Kaip ir panašiuose pasaulinio lygio konkursuose vertinsime virėjo pasiruošimą: kaip jis atrodo, ką atsineša su savimi, kaip paruošti produktai konkursui, kaip jis moka ir gali organizuoti darbą ir kokią švarą palaiko ringe darbo metu. Labai svarbus faktorius – tvarumas. Žiūrėsime, kiek produktų dalyvis sunaudoja, o kiek išmeta“, – akcentuoja LRVVKA prezidentas Jaroslavas Orševskis.

Per 3 val. 30 min. konkurso dalyviai turės pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: šaltą užkandį iš šukučių; karštąjį (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant „Reaton“ putpelės sudėtines dalis ir demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant miško spanguoles, „Minordija“ migdolų miltus ir midų.

2016 m. titulo nugalėtojas J. Volkovas prisimena, kad sunkiausia jam buvo suvaldyti stresą ir tai, kad yra įspraustas į laiko rėmus. „Iš anksto nerepetavau ir nežinojau, kiek tiksliai užtruksiu gamindamas kiekvieną patiekalą. Laiko mažai, jaudulys, o šalia stovintis ir indus plaunantis žmogus dar netyčia išpila tavo jau pagamintą produktą – visa tai tik sukelia dar daugiau įtampos. Bet jei jau įeini į ringą – nėra kur trauktis, tenka suvaldyti tą jaudulį“, – šiandien jau su šypsena prisimena J. Volkovas.

Vertinimo komisija

Visas šių metų konkurso dalyvių sąrašas:

Bernardas Anužis, restoranas „Onorė“, Palanga
Kęstutis Bartkus, restoranas „Karpynė“, Raseinių r.
Justinas Misius, restoranas „Sweet Root“, Vilnius
Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius
Tomas Rybakovas, restoranas „Esperanza Resort“, Trakų r.
Vilius Ručinskas, restoranas „Trinity“, Vilnius
Gabrielius Zajacas, restoranas „4“, Palanga
Ernestas Žitkauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius

Vertins tarptautinė žiuri

Šiais metais geriausią Lietuvos virėją rinks tarptautinė žiuri, sudaryta iš Švedijos, Latvijos ir Estijos profesionalų. Iš Švedijos atvyksta šefų asociacijos narys Jari Karlssonas ir konditerijos meistrė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja Franciane Tartari. Abu šie profesionalai jau ne kartą yra atstovavę savo šaliai tarptautiniuose konkursuose.

Latvijai atstovaus Latvijos šefų klubo narė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja Svetlana Riškova. Estijai – šalies šefų asociacijos prezidentas Taigo Lepikas ir asociacijos narys Rudolfas Visnapuu. Techniniu konkurso teisėju šiemet yra paskirtas LRVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

Parodos lankytojai galės gyvai stebėti, kaip gimsta sudėtingi patiekalai ir kaip dirba šefai. Tiesa, parodos metu vyks ir daugiau konkursų: „Virėjo ir barmeno komandos“ rinkimai ir „Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo“ konkursas. Taip pat bus vedama apvalaus stalo diskusija ir vyks pranešimai kulinarinėmis temomis.

Stanislavas Kizenevičius

„Siekiame atrasti kuo daugiau naujų talentų, pritraukti jaunąją kartą rinktis šią specialybę. Šie konkursai – tai tramplinas jauniesiems šefams tapti žinomais ir įgyti patirties“, – sako LRVVKA prezidentas J. Orševskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)