Pasirinkimas didžiulis

Virtuvės šefas neslepia, kad ši vasara buvo tokia užimta, kad namuose retai kada begamindavo. Bet kadangi gyvena su antrąja puse ir jųdviejų vienerių metų vaikučiu, dažniausiai ant kasdienio stalo vyrauja tiek lietuviški, tiek šrilankietiški patiekalai. „Šrilankietišką maistą mėgstu tiek aš, tiek mano gyvenimo draugė, todėl kai turiu laiko, būtinai ką nors pagaminu. Tada pakviečiame ir draugus vakarienei“, – pasakojo Dilan.

Eksperimentuoti virtuvėje mėgstantis vyras nevengia išlaisvinti savo fantazijos ir kokios nors šalies etninį patiekalą pritaikyti esamai situacijai. „Tarkime, paimkime šiltuose kraštuose ypač mėgiamą salsą. Klasikinė salsa yra daroma iš pomidorų. Bet, jei aš kepu antieną, pomidorai prie jos nelabai dera. Todėl gaminu moliūgų salsą su burokėliais, pagardinu spanguolėmis, būna labai skanu“, – pasakojo vyras.

Vis dėl to tam, kad pagamintų tradicinį šrilankietišką patiekalą, neišvengiami tradiciniai prieskoniai. „Dažniausiai mūsų virtuvėje yra naudojami kario lapai. Jų Lietuvoje sunku rasti, todėl mano tėvai atsiunčia. Mano mama juos pati džiovina ir naudoja“, – pasakojo Dilan. Tiesa, jis pridūrė, kad per dešimt metų egzotinių produktų pasirinkimas Lietuvos parduotuvėse gerokai pasikeitė. „Dabar situacija tikrai kitokia nei buvo anksčiau. Parduotuvėse yra tiek egzotinių produktų, tiek vaisių. Be to, pasikeitė ir pati maisto kultūra. Ji užaugo. Žmonės nori paragauti ko nors įdomesnio, ko nors naujo. Jie eksperimentuoja namuose, gamina egzotinių virtuvių patiekalus ir taip „keliauja“, – sakė šrilankietis.

Dilan Dampella Gamage

Kad lietuviai vis labiau domisi egzotinėmis virtuvėmis, patvirtina ir prekybos tinklo „Maxima“ atstovai. „Keliauti aplink pasaulį tiesiog savo virtuvėje – tai galime padaryti kiekvienas iš mūsų. Tolimieji ir Artimieji Rytai, Amerika, Meksikas, Viduržiemio jūros baseino šalys – tai tik keli regionai ir valstybės, kurioms būdingus produktus ir patiekalus kasdien visus metus iš eilės galima įsigyti „Maximos“ parduotuvėse“, – teigia šio prekybos tinklo komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Anot jos, kol kas labiausiai pamėgta – Meksikos virtuvė. Tarp populiariausių ingredientų – tortilijų ir kukurūzų traškučiai, tortilijos su įvairiais priedais, padažai, prieskonių mišiniai. „Klientai taip pat jau atrado ingredientų Tolimuosiuose rytuose – Japonijoje, Kinijoje, Tailande – gaminamiems patiekalams. Ingredientai sušiams, japoniški makaronai bei prieskoniai, Kinijos virtuvei būdingos konservuotos daržovės, soja, saldžiarūgščiai padažai, taip pat tailandietiški prieskoniai, kokosų pienas, kiaušininiai ar ryžių makaronai, konservuotos daržovės ir vaisiai bei kiti produktai vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Tarp pačių populiariausiųjų taip pat patenka Turkijos virtuvės skanėstai: sezamų pasta, lęšiai, avinžirniai, bulgur kruopos bei Indijos, Gruzijos, Maroko šalių prieskoniai“, – pasakojo E. Dapkienė.

„Atsižvelgdami į klientų pageidavimus, pastaruoju metu išplėtėme užkandžių su jūros dumbliais pasirinkimą, taip pat įvairių šaldytų gaminių: žuvies kepsnelių, daržovių mišinių, rizoto, šaldytų kruasanų. Klientų pasirinkimui – daugiau ir įvairesnių užkandžių: įvairių skonių humuso, greitai paruošiamų makaronų, kurių skoniai leis nukeliauti tiesiai į Azijos šalis, sveikesnių traškučių, pavyzdžiui, pagamintų iš raudonųjų lęšių“, – sakė komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Skirtumų nemažai

Šrilankietis Dilan, paprašytas palyginti lietuvišką ir šrilankietišką virtuves, sako, kad skirtumų nemažai, bet jis pats mėgsta tiek vieną, tiek kitą. „Pavyzdžiui, jūs naudojate daug konservuotų, marinuotų daržovių. Šri Lankoje viską naudojame šviežio, nes visus metus turime šviežių vaisių ir daržovių“, – šypsojosi virtuvės šefas.

Dar vienas skirtumas – aštrumas. Tiesa, pats Dilan nuo aštraus maisto per šitiek metų šiek tiek atprato, bet tikroji šrilankietiška virtuvė degina gomurį. „Dabar kasdien nevalgau labai aštriai, bet kai grįžtu į Tėvynę, maistas man atrodo aštrus. Mes daug kur naudojame čili pipirus. Pavyzdžiui, mano dėdė juos grauždavo kaip kokius obuolius“, – pasakojo virtuvės šefas.

Paprašytas išskirti vienos šalies virtuvę, Dilan to daryti nesiryžo. „Esu universalus, man patinka įvairių šalių patiekalai. Be to, patinka derinti. Tarkime, gaminu šrilankietišką patiekalą, bet patiekiu jį europietiškai. Nes maistas Šri Lankoje yra labai skanus, bet trūksta europietiškos estetikos jį patiekiant“, – pasakojo vyras.

Kalbant apie jo šalies maistą, Dilan pabrėžė, kad jie dažniau valgo žuvį ir jūros gerybes, o ne mėsą. „Kadangi Šri Lanką supa jūra, neturime daug mėsos. Valgome daug jūros gėrybių. Žmonės nori mėsos, bet ji mūsų šalyje pakankamai brangi, be to, visada klausimas, kiek ji šviežia. Todėl daug valgome jūros gerybių: kalmarų, tuno. Jei jau renkamės mėsą, labai retai valgome jautieną ir kiaulieną, dažniau – vištieną“, – pasakojo Dilan. Jis pridūrė, kad Šri Lankos nereikėtų painioti su Indija, kur karvė yra laikoma šventu gyvuliu. Šri Lankoje taip nėra, bet jautiena vis tiek nėra populiari.

O kaip dėl desertų? „Desertai mano šalyje dažniausiai gaminami iš palmių sirupo ir kokosų pieno. Mes nenaudojame grietinėlės. Ją visur keičiame kokosų pienu. Vieną mėgstamiausią desertą sunku išsirinkti – nesvarbu, ar kalbėsime apie Šri Lankos kulinariją, ar Lietuvos. Be to, Lietuvoje saldumynų pasirinkimas yra labai didelis. Šri Lankoje gerokai mažesnis“, – šypsojosi virtuvės šefas.

Šefas dalijasi receptais, kurie patiks egzotikos mėgėjams

Vištienos karis

Vištienos karis

Reikės:

500 g vištienos krūtinėlės

500 g svogūnų

100 g česnakų

30 g cinamono

10 g kario lapų

5 g kario priekonių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Aliejaus

Gaminimas

Mėsą supjaustykite gabaliukais. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite kubeliais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Superkite prieskonius, kario lapus. Sudėkite mėsą, įpilkite truputį vandens ir troškinkite apie 20 min.

Patiekite su ryžiais.

Žuvis

Žuvies karis

500 g sviestažuvės

100 g česnako

100 g svogūnų

100 g imbiero

50 g Austrių padažo

Pomidorų kečupo

Pusė žaliosios citrinos

200 g sviesto

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas

Žuvį paprieskoniuokite druska ir pipirais. Apkepinkite keptuvėje arba griliuje. Daržoves susmulkinkite. Pakepinkite su sviestu, įpilkite austrių padažo, pomidorų kečupo. Išspauskite žaliosios citrinos sulčių. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Žuvį dėkite į daržoves ir patiekite. Skanaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)