Mityba turi būti subalansuota

„Jei maisto „nuo stalo“ gyvūnui duodate mažais kiekiais ir tik kaip paskatinimą, nerizikuojate niekuo. Išskyrus šokoladą. Jis šunis veikia toksiškai. Bet jei mes kalbame apie visavertį maitinimą ir nuolatinį maitinimą nuo stalo, specialistai jo nepripažįsta visaverčiu. Jis nėra subalansuotas pagal kiekvieno gyvūno poreikius“, – teigė veterinaras.

Anot jo, nuo seno daugelis įpratę šunims atiduoti nuo maisto likusius kaulus, bet šį įprotį reikėtų keisti. „Man, kaip specialistui, po to tenka tuos kaulus traukti iš šunų stemplės, žarnyno... Maistinė kaulo vertė yra labai žema, o problemos, kurias jis gali sukelti, labai didelės ir rimtos. Ne tik vištienos kaulų negalima, kurie gali skilti ir pradurti žarnyną, bet ir visų kitų, nes didelių kaulų, kurių šunys nesugraužia, bando juos praryti, taip pridarydami bėdų“, – pasakojo specialistas.

Jis patarė vengti šunims duoti labai rūkytų gaminių, kai kurie neigiamai reaguoja ir į pieno produktus, sūrį. Šie produktai gali sukelti viduriavimą, maisto netoleravimą. „Tai nereiškia, kad išvis negalima duoti nuo stalo, bet reikia subalansuoti racioną. Sausas ar šlapias ėdalas viską už mus išsprendė, ten būna parašyta stambiaveisliams šunims, ar mažiems. Sutikite, yra skirtingi poreikiai, priklausomai nuo šuns. O jei maitinsite naminiu maistu, reikia skaičiuoti, kiek augintinis gaus baltymų, reikia pirkti priedus, kad būtų užtikrinta vitaminų ir mineralų pusiausvyra“, – pasakojo veterinaras.

Taip pat atsargiai reikėtų elgtis ir su katėmis. „Nerekomenduočiau joms duoti termiškai neapdoroto maisto, nes didelė tikimybė, kad jame gali būti įvairių parazitų, kurie sukels ligas. Be to, reikėtų vengti vieno ir to paties produkto. Tarkime, kačiuką maitina vien kepenėlėmis, jos sudaro 90 proc. raciono, o jose yra labai daug vitamino A, tada ištinka hipervitaminozė, kuri kartais priveda ir prie labai sunkių pažeidimų. Reikia įsiminti, kad viskas, kas yra paskatinimas, nedidelėmis dozėmis, gerai. Mes juk norime su savo draugu pasidalinti kuo nors skanaus, bet persistengti nereikia“, – patarė specialistas.

Anot jo, šuniui galima duoti ir gabalėlį pyrago, bet jei tai darys visi 30 žmonių, kurie susirinko prie šventinio stalo, kelionė pas veterinarą – beveik garantuota. „Po visų švenčių mes turime krūvas vemiančių ir viduriuojančių gyvūnų. Pirkti gyvūnams skirtą maistą yra paprasčiau. Mes visada turime prisiminti, kad subalansuota mityba yra svarbi tiek jiems, tiek mums. Trumpą laiką nebalansuota mityba prie nieko nepriveda, bet jei ji tęsiasi ilgą laiką, tuomet gali privesti prie tam tikrų susirgimų“, – teigė veterinaras.

Daugiausiai perka katėms

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, analizuodama pardavimų tendencijas, pastebi, kad daugiausiai klientai įsigyja katėms skirto maisto. „Siūlome pačių įvairiausių jo rūšių: šlapio ar sauso ėdalo kačiukams ir jau suaugusioms katėms, sterilizuotoms, laikomoms namuose, taip pat pieno pakaitalų ir įvairių skanėstų – kačių priežiūrai ir palepinimui“, – pasakojo vadovė.

Kita ypatingai plati kategorija – ėdalas šunims. „Klientai gali rasti šlapio ir sauso ėdalo šunims ir mažiems šuneliams, dešrų šunims, šunų skanėstų ilgam kramtymui, dantų priežiūrai, šunų palepinimui ir dresūrai“, – vardijo pašnekovė.

Nors katės ir šunys populiariausi naminiai gyvūnai, nepamiršti ir kiti, dažnai namuose auginami gyvūnėliai. „Specializuoto maisto, o taip pat ir skanėstų parduotuvėse tikrai ras graužikų – triušių, jūrų kiaulyčių, žiurkėnų ir žiurkių, šinšilų – augintojai. Taip pat paukščių savininkai – įvairių rūšių kanarėlių, papūgų, net ir laukinių paukščių bei akvariumuose ir terariumuose laikomų žuvų ir gyvūnėlių augintojai“, – sakė E. Dapkienė.

Anot jos, klientai vis daugiau perka ir gyvūnų priežiūrai skirtų prekių. „Gyvūnams, kaip ir žmonėms, gali būti reikalingos higienos priemonės: šampūnai, kondicionieriai, palos, sauskelnės, be abejo, kraikas ir smėlis. Taip pat ne reta problema auginant vieną ar kitą gyvūnėlį – pašalinis kvapas, todėl siūlome įsigyti specialių priemonių, skirtų kvapų naikinimui. Pastebimai auga gyvūnams skirtų aksesuarų paklausa. Šią prekių kategoriją sudaro gyvūnų apranga, guoliai, šėrimo indai, antkakliai, pavadėliai, žaislai ir kitos prekės“, – pasakojo pašnekovė.

Prisideda ir prie pagalbos gyvūnams

„Bendradarbiaujame su įvairiomis gyvūnus globojančiomis organizacijomis – reguliariai gelbstime aukodami maistą gyvūnams ir gyvūnų priežiūrai reikalingas priemones. Kartu su organizacijomis, ypač, smulkiomis, įsikūrusiomis nedideliuose mūsų šalies miestuose ir miesteliuose, organizuojame paramos renginius mūsų parduotuvėse“, – pasakojo E. Dapkienė.

Ji pamena, kai rugsėjo mėnesį viešoje erdvėje pasirodė informacija apie nelegalias gyvūnų veisyklas, visi buvo sukrėsti. „Paprašėme organizacijų, šiuo laikotarpiu priėmusių gyvūnus, kreiptis į mus dėl paramos suteikimo. Negalėdami išskirti nei vienos organizacijos indėlio, finansinę paramą, 4,5 tūkst. eurų, skyrėme devynioms organizacijoms. Šias lėšas organizacijos galės panaudoti reikalingoms priemonėms įsigyti bei būtinoms procedūroms atlikti. Taip pat ir toliau ieškome būdų prisidėti prie gyvūnų gerovės“, – pasakojo vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)