aA
Daugelis lietuvių sutiks, kad Kūčios be silkės – ne Kūčios. Jei pabodo silkė „pataluose“, šeimininkės raitojasi rankoves ir gamina silkę su avokadais, silkę su mangais, bet silkė turi būti ant šventinio stalo. Apie tai, kokią silkę dažniausiai renkasi lietuviai ir kuo ji naudinga, papasakojo G. Kanaševičiaus įmonės „Desė“ pardavimų vadovė Lina Pilkienė.
Švenčių stalo karalienė – silkė: išvardijo sveikatos problemas, kurias gali padėti išspręsti lietuvių taip mėgstama žuvis
© Shutterstock nuotr.

Populiariausios klasikinės silkės

Anot moters, švenčių nuotaika įmonėje pradedama justi jau spalio mėnesį. „Lapkričio mėnesį pradedame gauti padidintus užsakymus į užsienio rinką, taip pat sulaukiame padidėjusių klientų srautų bei tiekėjų užklausų dėl žaliavų apimčių šventiniam laikotarpiui. Tuomet pradedame su tiekėjais derinti žaliavų poreikį, planuojame gamybos apimtis, darbuotojų srautus, su prekybos tinklais ir kitais pirkėjais deriname šventines akcijas, kiekius bei periodus“, – apie prieššventinius darbus pasakojo vadovė.

Įmonė gamina daugiau nei 100 įvairių gaminių. Iš jų virš 40 gaminių gaminama su privačiais ženklais. Įmonės gamybinėse patalpose žuvis sūdoma, marinuojama, kepama, ruošiami kulinariniai gaminiai.

Nors lietuviai ištikimi tradiciniams silkės gaminiams, įmonė kasmet stengiasi savo klientams pateikti naujovių. „Šiemet viena iš naujienų – kepta menkė, itin patogioje 350 g pakuotėje, trijų rūšių: su daržovėmis, su grybais ir pomidorų padažu. Taip pat šiais metais silkių gurmanams pateikėme – silkių filė su kaparėliais ir alyvuogėmis“, – pasakojo pašnekovė.

Vis dėl to labiausiai prieš šventes, anot jos, žmonės perka silkę, kuri jau eilę metų paženklinta kaip populiariausia prekė Lietuvoje – „Silpnai sūdyta silkių filė aliejuje”, taip pat – silkių filė su džiovintais pomidorais aliejuje „Šventinė”, kuri taip pat yra pelniusi populiariausios prekės Lietuvoje ženklą, ir žinomiausią įmonės produktą – silkių filė „Eglutė”.

„Kiekviena šeima švenčių metu turi savo tradicijas, tačiau, net neabejoju, kad kiekvieno šventinį stalą papuošia silkė“, – šypsojosi L. Pilkienė.

Neišmatuojama vertė

Anot jos, kiekvienas, bent truputį maisto verte besidomintis žmogus, žino, jog žuvį ir kitas jūros gerybes valgyti sveika. „Per pastaruosius dešimt metų gerokai išaugo jūros produktų vartojimas. Tačiau net neabejoju, kad silkė nuo Lietuvių stalo niekada nedings“, – sakė vadovė.

Švenčių stalo karalienė – silkė: išvardijo sveikatos problemas, kurias gali padėti išspręsti lietuvių taip mėgstama žuvis
© DELFI / Andrius Ufartas

Anot jos, silkė labai vertingas maisto produktas, nekaloringas, lengvai virškinamas. „Silkė – subalansuotas mineralų šaltinis. Ši žuvis aprūpina organizmą selenu, jodu, fosforu, kalciu, magniu, fluoru, cinku, vitaminais A, D, B12, E. Selenas mažina riziką susirgti vėžiu, gerina smegenų veiklą ir stiprina kaulus. Silkėje gausu omega 3 riebalų rūgščiu, oleino rūgšties, baltymų. Žuvies riebalai pasisavinami lengvai, jų apykaita kitokia nei gyvulinių riebalų, todėl nereikia baimintis priaugti svorio. Omega 3 gerina kraujo apytaką smegenyse ir visos širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Šios rūgštys šalina iš organizmo kenksmingą cholesterolį. Be to silkė yra nebrangi, palyginus su kitomis žuvimis“, – teigė įmonės pardavimų vadovė L. Pilkienė.

Paklausta, kiek klientams svarbu ekologiškos pakuotės ir tvarumo idėjos, moteris sakė pastebinti, kad tuo daugiau rūpinasi jaunoji karta. „Mūsų tikslinė auditorija – vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės, tačiau, tai nereiškia, jog galėtume nesirūpinti ekologiškumu ir tvarumu. Įvairūs maži pasirinkimai gali kiekvieną verslą, o taip pat produktą paversti draugiškesniu gamtai ir pirkėjui: mažiau druskos, mažiau E ženklų, atsisakoma kelių sluoksnių pakuotės ir t.t.“, – sakė pašnekovė.

Švenčių stalo karalienė – silkė: išvardijo sveikatos problemas, kurias gali padėti išspręsti lietuvių taip mėgstama žuvis
© DELFI / Andrius Ufartas

Jau daugiau nei 20 metų įmonė bendradarbiauja su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“. „Šie ilgalaikiai santykiai bei pasitikėjimas yra didžiausia mūsų partnerystės vertybė, kuri duoda abipusę naudą. Įmonėje gaminami gaminiai yra unikalaus skonio ir aukščiausios kokybės, kurie atitinka keliamus „Maximos“ reikalavimus ir įdiegtas kokybės valdymo sistemas. Produktas, patekęs į šio prekybos tinklo lentyną, yra saugus, patikrintas ir aukščiausios kokybės. „Maxima” parduotuvėse prekiaujame daugiau nei 30 mūsų įmonėje pagamintų gaminių“, – sakė vadovė.

Gausus pasirinkimas

Anot „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, tikriausiai nėra tokio stalo, ant kurio per didžiausias metų šventes nebūtų patiekta silkė – vienas iš tradicinių šventinių patiekalų. „Statistika rodo, kad gruodžio mėnesį skirtingų silkės gaminių šalyje parduodama beveik dukart daugiau nei kitais mėnesiais. Patiekalų su silke gaminama pačių įvairiausių: nuo tradicinių mišrainių iki įmantrių užkandėlių. Mūsų duomenys rodo, kad gruodį klientai įsigyja apie 500 tonų silkės gaminių ir patiekalų, kurių sudėtyje yra silkės. Palyginimui, kitais mėnesiais silkės vidutiniškai parduodama apie 230 tonų“, – pasakojo direktorė.

Švenčių stalo karalienė – silkė: išvardijo sveikatos problemas, kurias gali padėti išspręsti lietuvių taip mėgstama žuvis
© DELFI / Andrius Ufartas

Silkė „Maxima“ parduotuvėse patiekiama ir parduodama pačiomis įvairiausiomis formomis: aliejuje, sūdyta, rūkyta ar marinuota. „Taip pat klientams siūlome įvairias silkių mišraines, pavyzdžiui, su daržovėmis ir kepintomis saulėgrąžomis, salotas, silkę drebučiuose ir kita“, – sakė E. Dapkienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
4.3103

Top naujienos

Šimašius skambina pavojaus varpais: situaciją regione vadina gana rimta papildyta 14:40 (189)

Vilnius jau kurį laiką aktyviai kviečia prioritetines gyventojų grupes patiems registruotis ir...

Grįžta subsidijos gyventojams, perkantiems elektromobilius: kas ir kokia parama galės pasinaudoti (1)

Aplinkos ministerija parengė ministro įsakymą, kuriuo gyventojai skatinami įsigyti...

Vilniuje, Konstitucijos prospekte, nugriaudėjo sprogimas – ant kojų sukelta policija ir ugniagesiai evakuojami žmonės (56)

Pirmadienį, 14.26 val., Vilniuje, Konstitucijos pr. 7A esančio daugiaaukščio apsaugos darbuotojas...

Navalnui – grasinimas pradėti priverstinį maitinimą neteko 15 kg svorio (11)

2-ojoje pataisos kolonijoje Pokrovo mieste bado streiką paskelbusį Aleksejų Navalną iš...

Santaros klinikose miręs nepilnametis savaitgalį išgelbėjo dviejų žmonių gyvybes (39)

Vilniaus Santaros klinikos e mirus nepilnamečiui, atliktos sudėtingos organų transplantacijos,...

Užfiksavo pavojingą motociklo ir „Audi“ dvikovą: akistata baigėsi muštynėmis (35)

Atėjus šiltiems orams, keliuose vis dažniau gaudžia motociklų varikliai, tačiau ne visi...

Ukraina: Putinas nesutinka kalbėtis su Zelenskiu JAV perspėja apie pasekmes (301)

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui kol kas nepavyko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu...

Seimas spaudžia dėl prekybos centrų, turgaviečių atvėrimo: tik konservatoriai prašo truputėlio kantrybės (138)

Dalis parduotuvių šiemet dar nebuvo atvėrusios durų – Seime dėl prekybos ribojimų vis...

Raumenų atmintyje medalio formulę išskaičiusios irkluotojos: stebiname pačios save

Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė pasimetė ant prizininkų pakylos, kuomet pagal...