aA
Kai kalbame apie sveikatą, ilgaamžiškumą ir mitybą, dažnai kaip pavyzdį imame japonus. Sunku pasakyti, kas lemia tai, kad jų gyvenimo trukmė viena ilgiausių pasaulyje: gyvenimo būdas, aplinka ar mityba? O gal viskas drauge? Dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ ir tinklaraščio sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė sako, kad yra, ko galėtume pasimokyti iš japonų mitybos. Ir tai ne tik tinkamai pasirinkti produktai.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas

Svarbu ne tik produktai

Japonai neįsivaizduoja savo vakarienės be jūros gėrybių, dumblių, kurie turi daug naudingų medžiagų, augalinio maisto. Nors gyvūninių produktų jie vartoja, bet labai mažais kiekiais. „Svarbu ne tik tai, kad jie pasirenka sveikatai palankius produktus, bet ir tai, kaip jie juos paruošia. Dažniausiai japonai gamina labai tausojančiu būdu. Valgo šviežius produktus, virtus, garintus ar troškintus. Rečiau – keptus, skrudintus. Taigi matome, kad ne tik patys produktai yra sveikatai palankūs, bet ir jų paruošimo būdai“, – sakė V. Kurpienė.

Kitas svarbus dalykas, susijęs su maisto kultūra – maisto kiekis. „Jei kalbėsime apie nutukimą, Japonijoje šios bėdos beveik nėra, nes jie neturi persivalgymo tradicijų. Yra aiškus valgymo režimas, porcijos nėra didelės“, – teigė dietistė.

Matyt, daugeliui japoniška virtuvė siejasi su sušiais, bet iš tiesų pasirinkimas daug platesnis. „Jei kalbėsime apie sušius, tai sveikatai vertinga jų dalis yra nori lapai (jūros dumbliai) ir tai, kas įdedama į vidurį – žuvis, avokadai, krevetės, agurkas ir kt. Jei kalbėsime apie ryžius, rekomenduojama valgyti rudus ryžius. Balti ryžiai yra gana greitai pasisavinami angliavandeniai. Be to, į sušiuose naudojamus ryžius dedamas cukrus. Bet jei vietoj sušių rinksitės, tarkime, sašimi – jūsų organizmas tikrai padėkos. Tai vienareikšmiškai vertingas patiekalas. Tik be abejo, reikia naudoti labai gerą, šviežią žuvį“, – pasakojo specialistė.

Dar vienas vertingas patiekalas – japoniškos sriubos. „Daugelyje jų naudojama miso pasta, kas yra fermentuotas produktas. Miso pasta gaminama iš fermentuotų sojos pupelių ir grūdinių kultūrų, joje yra daugybė gerųjų bakterijų. Miso turi daug būtinų mineralų ir geras įvairių B grupės vitaminų, vitaminų E, K ir folio rūgšties šaltinis. Kaip fermentuotas maistas, miso suteikia žarnynui naudingų bakterijų, kurios padeda mums išlikti sveikiems, gyvybingiems ir laimingiems. O gera žarnyno sveikata gi yra susijusi su mūsų bendra psichikos ir fizine sveikata. Sojų padažas taip pat yra vertingas, bet labai priklauso nuo to, kaip jis pagamintas. Reikia žiūrėti, kad būtų natūraliai fermentuotas“, – teigė V. Kurpienė.

Japonų maistas
Japonų maistas
© Shutterstock

Nors ji pati namie sušių negamina, bet nėra abejinga japoniškam maistui. „Aš ir mano dukra labai mėgstame miso sriubą su tofu, taip pat ir sašimi. Sušių namie negaminu, bet dažnai valgome sulietuvintus jų variantus. Namie visada turime nori lapų. Jei vaikams ar man pačiai ryte būna košės nevalgadienis, palepinu save tokiu ypatingu suktinuku. Išverdu kokių nors smulkių kruopų, pavyzdžiui, puikiai tinka bolivinė balanda ar grikiai. Jų reikia nepervirti. Tada dedame kruopų ant nori lapo ir pagardiname jas tuo, ką turime: lašiša, avokadu, agurku, morkomis, o kartais ir be nieko. Susukame ir valgome. Vaikai ypatingai mėgsta šiuos suktinukus su sojos padažu ir košės suvalgo du kartus daugiau, nei įprastai. Labai skanus patiekalas išeina. Tai nėra sušiai, bet labai vertingas maistas, kupinas gerų angliavandenių ir jodo, kurio dažnam trūksta“, – šypsojosi pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad lietuviams labai trūksta jodo, ko japonams – ne dėl mitybos skirtumų. „Jodas susijęs su skydliauke, o skydliaukė – su mūsų hormonais. Vienas iš būdų, kaip gauti jodo, valgyti jūros dumblius bei žuvį“, – sakė dietistė.

Ji džiaugėsi, kad didelėse parduotuvėse dabar tikrai galima rasti įvairių rūšių dumblių, miso pastos, sojų padažų. „Gerai, kad asortimentas didėja. Mano namuose beveik visada yra tofu, sojos padažo ir nori lapų“, – šypsojosi V. Kurpienė.

Asortimente – ne tik sušiai

Kaip sakė prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, Tolimųjų Rytų maisto kultūra mūsų šalyje vis labiau prigyja, o be sušių ar kinų virtuvei būdingų patiekalų, dažnas savo mitybos jau neįsivaizduoja. „Šio regiono virtuvėje karaliauja ryžiai, raudonosios, žaliosios, ryžių bei sojų pupelės, žuvis, grybai, jūros gėrybės, žolės. Taip pat Tolimųjų Rytų – Kinijos, Japonijos, Korėjos – gyventojai valgo daug kiaulienos ir paukštienos, daržovių, kurios gardinamos ryžių actu, sezamų sėklų aliejumi“, – pasakojo vadovė.

Dietistė Vaida Kurpienė pasakė, ko galėtume pasimokyti iš japonų mitybos įpročių: įtraukite šiuos produktus į savo kasdienį racioną
© Corbis / Scanpix

Anot jos, pačių įvairiausių Tolimųjų Rytų virtuvėms priskiriamų, ypač daugiau specifinių produktų galima įsigyti didesnėse ir didžiausiose „Maximos“ parduotuvėse. Asortimente – saldžiarūgščiai padažai, actas, aliejai, kiaušiniai, ryžių, ramenams skirti makaronai, konservuotos ar kitaip apdorotos daržovės, taip pat ingredientai gaminti sušiams ir sušių priedai: sušių ryžiai, marinuoti imbierai, vasabių pasta.

„Šiemet, kai turime daug mažiau galimybių keliauti, ypač populiarūs tailandietiški prieskoniai, kokoso pienas ir kokosų pieno gėrimai bei kremai, tailandietiški ir japoniški makaronai, jūržolių užkandžiai. Populiarumo nepraranda jau pagaminti sušiai, ypač skirtingų sušių rinkiniai“, – teigė E. Dapkienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
3.3889

Top naujienos

Ukrainos pasienyje – ženkliai pasikeitusi situacija: kitas Rusijos žingsnis gali būti lemiamas (15)

Augant įtampai aplink Ukrainos sienas, politikai Lietuvoje svarsto, kad šiuo atveju yra tikimybė,...

Dulkys nurodė, kada būtų galima kalbėti apie karantiną: siunčia žinutę dėl naujos atmainos (71)

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį Kaune vakcinavosi sustiprinančią vakcinos...

Lukašenka: pasiūlysiu Putinui sugrąžinti branduolinį ginklą į Baltarusiją (1)

Baltarusija pasiūlys Rusijai dislokuoti šalies teritorijoje branduolinį ginklą, jei analogiškų...

Už Kazį: į rinktinę grįžo tvarka ir ramybė – grįš ir didelės pergalės?

Dvi pergalės iš dviejų galimų. Kazio Maksvyčio diriguojamos Lietuvos krepšinio rinktinės...

Dėl migracijos krizės VRM siūlo dar mėnesiui pasienyje pratęsti nepaprastąją padėtį papildyta (2)

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo dar mėnesiui pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje su...

Sartų ežere užfiksavo nepaprastą ir itin retą reiškinį: vos prieš kelias dienas jis stebėtas ir Kanadoje

Dusetose gyvenanti Vilija antradienį nufilmavo itin neįprastą reiškinį – Sartų ežere...

Keičiasi pluoštas eismo taisyklių: kai kurios naujovės keliuose vairuotojus privers įpročius keisti iš esmės (364)

Nuo pirmosios ateinančių metų dienos įsigalioja Kelių eismo taisyklių pakeitimai, ir dalis...

Prekybos vietose niekaip nepavyko sumokėti mokesčių: pardavėjos atsisakė priimti 200 eurų banknotus (113)

Vilnietė Rasa susidūrė su neįprasta situacija. Paskutinę dieną norėjusi susimokėti mokesčius,...

Kalėdinis konkursas: dalinkitės, kaip pasipuošė jūsų miestas, gatvė, namas, ir laimėkite daug vertingų prizų (1)

„ Kalėdos ! Jau pats žodis džiugina širdį. Nesvarbu kad mes galime bijoti to skubėjimo, ilgų...