Įvairiausių idėjų, kaip susikurti svajonių sodą, internautai semiasi socialiniuose tinkluose, o viena iš labiausiai pamėgtų sodininkystės paskyrų – A. Januškaitės kuriamas sodo_blogas. Šįkart jame autorė sureagavo į kylančias augalų kainas ir pasidalino auksiniais patarimais, kaip taupiai susikurti svajonių gėlyną.

„Kai norisi didelių gėlynų, tačiau augalų kainos kyla vis aukštyn – yra būdų, kaip sutaupyti“, – skelbia autorė ir dalinasi 5 būdais sutaupyti sodinant gėlyną.

1. Augalus auginti iš sėklų.

Patiems susidaiginti ir užsiauginti galima tiek vienmečius, tiek daugiamečius augalus. Sėklos, lyginant su jau užaugintu augalu, kainuoja žymiai mažiau. Žinoma, teks pasirūpinti tinkamomis sąlygomis, daigyklomis, žemėmis, tačiau įdėjus šiek tiek pastangų galima užauginti daug augalų.

2. Dalinkite naujai įsigytus augalus.

Jei perkate jau užaugintus augalus, rinkitės kuo didesnius kerus, kuriuos prieš sodinant galima padalinti ir iš vieno augalo turėti kelis. Dalinkite švelniai papurtydami, plėšdami šaknis, būtų gerai, kad augalai būtų neseniai pradėję augti, o ne žydintys. Būtinai pasidomėkite, ar augalą galima dalinti, nes ne visi augalai gali būti dalinami.

3. Dalinkite augalus, kurie auga jūsų kieme.

Turite augalų, kurie puikiai jaučiasi kieme, užaugo didesni – padalinkite juos! Didelius kerus galima padalinti į daug dalių, na o jei neramu, kad iškasto augalo vieta atrodys tuščia – į buvusio augalo vietą pasodinkite tris mažesnius su tarpeliais, ūgtelėję augalai atrodys kaip vienas didelis augalas. Dalinti augalus geriausia anksti pavasarį, kai augalai pradeda vegetaciją, arba rudenį.

4. Dauginkite augalus auginiais.

Jei pavėlavote pasėti sėklas, krūmeliai dar per maži dalinti – augalus galima dauginti auginiais. Tai nėra sudėtinga, o rezultatai dažniausiai tikrai džiugina. Pasidomėkite, ar augalas gali būti taip dauginamas, jei taip – drąsiai pabandykite. Tokiu būdu galima pasidauginti ne tik žolinius augalus, bet ir krūmus, kai kuriuos medžius.

5. Išsikasti savaime pasisėjusius gėlynuose augalus.

Jei jūsų gėlynai nėra preciziškai išravėti, tikriausiai esate pastebėję, kad kai kurie augalai mėgsta pasisėti, tad tai puikus būdas turėti daugiau augalų. Leiskite paaugti šiek tiek, o paskui persodinkite į nuolatinę naują vietą. Jei sunku suprasti ar naujai išdygęs augalas yra piktžolė – paauginkite šiek tiek, kol bus aiškiau kas per augalas, pažinti net ir mažyčius sėjinukus gali padėti augalų atpažinimo programėlės.

6. (Papildomas) Dalinkitės, mainykitės augalais su draugais, kaimynais, šeimos nariais. Dalyvaukite socialinių tinklų grupėse, kur dovanojami augalai ar parduodami ženkliai pigiau nei prekybos centruose.

Na, o sutaupytus pinigus visuomet galite išleisti naujiems augalams!