Jeigu kasmet bandote išgramdyti samanas ir piktžoles iš trinkelių tarpų vien apsiginklavę kauptuku ar kitais tradiciniais sodo įrankiais – gali būti, kad jums praverstų keletas išbandytų triukų, kaip palengvinti šią užduotį. Juk yra būdų ne tik pašalinti įgrisusias piktžoles, bet ir neleisti išplisti jų sėkloms, kurios tuoj pat pridaigina naujų piktžolių.

Piktžolėmis svarbu atsikratyti, nes jos iš mūsų mylimų vaismedžių, daržovių ir kitų sodo augalų atima vietą šaknims, šviesą ir maistines medžiagas. Negana to, piktžolės gali platinti įvairius kenkėjus, ligas ir virusus. Nieko keisto, kad piktžolėms nuolat skelbiame karą. Tačiau kaip jas įveikti be chemikalų?

Yra daugybė priežasčių, kodėl vertėtų atsisakyti cheminių priemonių kovoje su piktžolėmis. Tai tampa ypač aktualu, jei turite vaikų ar augintinių ir norite saugios aplinkos, nedarydami jai jokios žalos. Štai keletas natūralių būdų, kuriuos vertina žurnalo apie sodininkystę „Homes and Gardens“ ekspertai.
Terasa

1. Naudokite kauptuką arba ravėjimo peilį

Piktžolių šalinimas pasitelkus sodo įrankius yra efektyvus ir draugiškas aplinkai. Svarbu užtikrinti, kad ravint piktžoles žemė būtų pakankamai sausa – priešingu atveju, piktžolių šaknys gali nutrūkti užuot pilnai išsirovusios, o nutrūkusios šaknys gali greitai atgyti ir išauginti naujas piktžoles.

Giliai įsišaknijusias piktžoles, tokias kaip pienės ir dirviniai vijokliai, išrauti yra sudėtingiau, tačiau tam galima pasitelkti specialius siauraašmenius įrankius – tai būtų vertinga investicija, jei jūsų kieme dažnai pasirodo šios piktžolės.

2. Piktžoles perliekite verdančiu vandeniu

Iš trinkelių tarpų tenka šalinti ne tik piktžoles, bet ir samanas, nuo kurių jūsų kiemas ar terasa tampa slidūs. Norint išvengti nelaimingų atsitikimų, svarbu užtikrinti, kad jūsų terasa švari, o joje nėra piktžolių. Jeigu turite aukšto slėgio plovimo įrenginį, jis puikiai tiks pašalinti piktžolėms ir samanoms.

Kita vertus, jei nesiruošiate investuoti į aukšto slėgio plovimo įrenginį, vietoje jo „Homes and Gardens“ siūlo paprasčiausiai naudoti karštą vandenį. Tiesiog liekite karštą vandenį tiesiai iš savo arbatinio ant nepageidaujamų žolių. Būkite atsargūs – dėvėkite tinkamus batus ir aprangą, kad išvengtumėte nudegimų.

Verdantis vanduo ne tik naikina piktžoles, bet ir vabzdžius. Nors tai efektyvi priemonė, leidžianti greitai pašalinti piktžoles iš trinkelių tarpų, tačiau ji nedraugiška ne tik augmenijai, bet ir gyvūnijai.
Trinkelės

3. Nudeginkite piktžoles ugnimi

„Homes and Gardens“ skelbia, kad dujiniai degikliai yra plačiai paplitę piktžolių naikinimo įrankiai, kurie nukreipia liepsną tiesiai į nepageidaujamas žoles. Tai puikiai sprendžia piktžolių atsiradimo problemą privažiavimuose, takuose ir kiemuose.

Elektriniai piktžolių degintuvai neturi liepsnos, vietoje jos jie sukuria maždaug 600oC karščio smūgį. Būkite atsargūs ir nedeginkite nuodingų piktžolių, nes tokiu būdu ore gali pasklisti toksinės medžiagos.

Nepaisant saugumo aspekto, turėkite omenyje, kad tiek karštas oras, tiek karštas vanduo tuo pačiu kenkia ir tiems augalams, kuriuos jūs prižiūrite – todėl tokios priemonės nėra tinkamos vejai.

4. Piktžolėms naikinti išbandykite actą

Daugybė žmonių tvirtina, kad jiems pavyko atsikratyti piktžolių naudojant actą (sumaišytą su muilu ar druska) iš trinkelių, gėlynų ir terasų, tačiau šis metodas vertinamas prieštaringai. Nors actas gali būti veiksmingas naikinant vienmetes ir ankstyvas daugiametes piktžoles, jis nėra veiksmingas naikinant kitas daugiametes piktžoles.
Actas

Acto ir druskos geriau nenaudoti gėlynuose, nes rūgštis gali pakeisti dirvos PH ir pražudyti jos gyventojus. Tačiau ši priemonė išties veiksminga norint atsikratyti piktžolių iš tarpelių trinkelėse. Rekomenduojame pašalinti viršuje esančią lapiją, o tuomet pilti skiestą actą (perpus vanduo, perpus actas) į trinkelių tarpelius. Tačiau atsargiai rinkitės acto spalvą – raudonasis actas gali nudažyti jūsų trinkeles.

5. Išvenkite piktžolių pasirūpindami geromis trinkelių siūlėmis ir užpildais

Geriausias būdas išvengti piktžolių, kaip pastebi „Homes and Gardens“ ekspertai – ne jų naikinimas, o tinkama prevencija. Kad piktžolės neprasiskverbtų, pirmiausia svarbu pasirūpinti, kad trinkelės būtų tinkamai išklotos. Polimerinis smėlis, skirtas trinkelių siūlių užpildymui, yra puiki ilgalaikė priemonė trinkelėms sutvirtinti, tuo pačiu užkertantį kelią piktžolėms.

Esamos susidėvėjusios trinkelių siūlės įprastai nesunkiai išimamos su plonu, tvirtu įrankiu. Tačiau niekuomet nenaudokite mechaninių šlifuoklių – jie gali nepataisomai sugadinti trinkeles.

Parengta pagal „Homes and Gardens“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją