„Gėlyną savo namų kieme puikai susiplanuoti gali patys gyventojai. Vis tik, nėra viskas taip paprasta. Rekomenduočiau vos įsigijus sklypą išsiaiškinti, koks jo reljefas, dirvožemis yra rūgštus ar šarminis. Būtina atkreipti dėmesį, kaip keičiasi apšvietimas dienos eigoje, ar sklype daugiau pavėsio, o gal atvirkščiai – vasarą didžiąją dalį dienos kaitins saulė. Tik įvertinus šiuos dalykus reikėtų rinktis sodinamus augalus. Juk gėlė, kuri nuostabiai atsiskleistų bei džiugintų savo žiedais pavėsyje, gali visai sunykti augdama nuolatinėje kaitroje“, – sako Lietuvos gėlininkų sąjungos tarybos pirmininkė Daiva Gasiūnienė.

Augalų ekspertė sutiko pasidalinti itin vertingais patarimais, kurių dėka dar šią vasarą galėsite džiaugtis nuostabaus grožio gėlynu savo namų kieme.

Pakruojo dvaras Dvaro nuotr.

Paprasčiausia – prie esamų sąlygų derinti ir augalus

Nutarus savo sklype įrengti gėlyną, D. Gasiūnienė rekomenduoja aiškiai išsigryninti jo viziją. Galima apsilankyti vietose, kuriose itin daug gėlių. Tai – pats paprasčiausias būdas apžiūrėti skirtingus augalus, pamatyti juos ne tik internete, tačiau ir realybėje.

„Pavyzdžiui, net ir šiuo metu Pakruojo dvare galima išvysti itin daug skirtingų gėlių. Vienos – svogūninės, kitos – daugiametės, augančios čia itin ilgai. Besilankant šioje vietoje galima pasisemti idėjų, kaip skoningai suderinti gėles, kaip sukomponuoti augalų spalvas, aukščius, atstumus“, – sako gėlininkė.

Anot jos, svarbu žinoti, koks būsimo gėlyno tikslas. Vieniems jis reikalingas tik dėl grožio, kitiems – norint atsiriboti nuo kaimynų, siekiant privatumo. Planuojant gėlyną, vertėtų numatyti jo vietą taip, kad jis neužstotų ir taip gražaus vaizdo, pavyzdžiui, į mišką ar ežerą. Vertėtų stengtis sukurti vientisumo pojūtį.

Pakruojo dvaras Dvaro nuotr.

„Lietuvos klimatas – labai palankus auginti daugelį daugiamečių gėlių. Gėlyną visada papuoš šluotelinės hortenzijos, bijūnai. Pastaraisiais metais labai populiaru gėlynuose kombinuoti baltą ir rožinę, baltą ir mėlyną spalvas, arba apskritai rinktis vien baltas gėles. 2023 metais „Pantone spalvų institutas“ iškilmingai paskelbė, kad šiųmetė spalva – raudonai purpurinė. Tad galima rinktis ir augalus, kurie pražydi būtent šia spalva“, – pataria pašnekovė.

Jei būsimas gėlynas pavėsyje

Nutarusiems gėlyną įsirengti pavėsyje D. Gasiūnienė rekomenduoja išsigryninti, koks tai pavėsis. Anot jos, egzistuoja dviejų tipų pavėsiai – visiškas bei šviesusis.

Daiva Gasiūnienė

„Jei gėlynas bus įrengtas šiaurinėje sklypo pusėje, kurioje saulės spinduliai augalų visiškai nepasieks, būtina kruopščiai atsirinkti gėles, kurios čia augs. Tokioje vietoje rekomenduočiau sodinti aktinidijas, vijoklines hortenzijas, rododendrus, paparčius, bruneras, eleborus, žiemes“, – vardija ji ir priduria, kad būtent šie augalai gali puikai augti, net jei visiškai „nemato“ saulės šviesos, yra pavėsyje. Šiems augalams tokia vieta net patiks – jų lapai nenudegs, jie mėgausis drėgme.

Kiek lengviau, jei gėlynas numatytas antrojo tipo pavėsyje. Čia galėtų puikai augti melsvės, kurios šiuo metu itin populiarios dėl didžiulio savo veislių bei spalvų pasirinkimo. D. Gasiūnienė teigia, kad beprotiškai gražiai atrodytų gėlynas, kuriame pasodintos 15–20 skirtingų veislių melsvės, džiuginančios skirtingomis spalvomis, bei žydėjimo periodais. Taip, anot jos, visą vasarą gėlynas atrodys išskirtinai, puošniai. Tokioje vietoje esančiame gėlyne puikai prigis ir žydės astilbės, astrancijos, blakėžudės, alūnės, kemerai, rasakilos, epimedžiai. Gėlininkė sako, kad vieni šių augalų žydi pavasarį, kiti – ankstyvą vasarą ar net rudeniop. Gėlynuose puikai atrodo ir smilginiai augalai: pavėsiui tiks viksvos, lendrūnai, kiškiagrikiai.

Pakruojo dvaras Dvaro nuotr.

Kaitrą „pakenčia“ daugelis daugiamečių augalų

Jei būsimas gėlynas numatytas pietinėje sklypo pusėje, kurioje itin daug saulės, augalų ekspertė patikina, kad sodinti čia galima bene viską.

„Tokioje vietoje puikai augs sauleniai, saulakiai, diktonai, veronikos, šalavijai, ramunės, katilėliai, bijūnai, girmėtės, rykštenės, dirvuolės, melesai, pentiniai. Jei tokioje vietoje yra auginamos ne tik daugiametės gėlės, o dirvožemis – smėlingas, vertėtų įsirengti ir laistymo sistemą. Jos pagalba bus užtikrinama nuolatinė reikiama drėgmė, augalai bus pamaitinti“, – sako pašnekovė.

Jei laistymo sistemos įsirengti nepavyksta, o laistyti gėlių labai dažnai nesinori, D. Gasiūnienė pataria tokioje vietoje esančiame gėlyne sodinti tik daugiametes gėles. Jos – ištvermingesnės. Jei čia bus pasodintos vienmetės gėlės, nelaistomos jos praras visą savo grožį, nežydės ir sunyks.

Kai norisi papuošti terasą

Nors gėlynas ir papuošia kiekvienų namų lauko erdvę, ne visi žmonės turi jam vietos. Šiuo metu itin populiaru gyventi kotedžuose ar butuose, kurių savininkai neturi didelio kiemo, tačiau gali pasidžiaugti nuosava terasa.

„Daugelis žmonių kiekvienais metais terasą papuošia vienmečių gėlių kompozicijomis, pasodintomis vazonuose. Vis tik, vazonuose galima sodinti ir daugiametes gėles, įvairius medelius. Tačiau jei augalai vazonuose, vertėtų juos rinktis apšiltintus. Taip augalai tikrai peržiemos“, – pasakoja pašnekovė.

Ji sako, kad vazonuose, esančiuose terasoje, galima kombinuoti daugiamečius augalus su vienmetėmis gėlėmis. Pavyzdžiui, labai gražiai atrodo kompozicija vazone, kurią sudaro palminė viksva ir alūnė. Prie šių augalų pavasarį galima įsodinti našlaičių, o joms nužydėjus – petunijų, surfinijų. Rudenį, nužydėjus vasariniams augalams, šioje kompozicijoje puikiai atrodytų viržiai.

Pakruojo dvaras Dvaro nuotr.

Augalais svarbu rūpintis

Jei norisi, kad augalai atsiskleistų visu savo grožiu, jais būtina rūpintis – laistyti, tręšti, sodinti į jiems tinkamą dirvą. D. Gasiūnienė teigia, kad pavasarį, kuomet oras sušyla iki pliusinės temperatūros, gėles ir kitus augalus vertėtų patręšti mikroelementais prisotintomis trąšomis. Augalams svarbu gauti fosforo, kalio. Šios medžiagos reikalingos augimui.

Daiva Gasiūnienė

„Kuomet oras labiau sušyla, galima pradėti tręšti azotinėmis trąšomis. Vis tik, azotas skatina augalų augimą, tad nereikėtų šiomis trąšomis augalų „lepinti“ ankstyvą pavasarį, mat galimos šalnos gali pakenkti greit sužaliavusiam augalui. Taip pat reikėtų prisiminti, kad daugiamečių augalų nereikia pertręšti. Tačiau tai negalioja vienmetėms gėlėms. Norint, kad jos džiugintų gražiais žiedais, jas tręšti vertėtų kiekvieną savaitę“, – pataria augalų ekspertė.

Ji primena, kad tręšiant augalus reikia atkreipti dėmesį į naudojamas trąšas. Vienokios medžiagos augalams reikalingos vasarą, o visai kitokios – rudenį.