Kriptorinka išgyvena didelį pakilimą

Kokius laikus šiandien išgyvena investavimas į kriptovaliutas – ar susidomėjimas jomis ir toliau auga?Kaip teigia kriptoekonomikos rinkos dalyvių asociacijos vadovas Vytautas Kašėta, kripto rinka šiandien išgyvena didelį pakilimą.

„Drąsiai galiu pasakyti, kad susidomėjimas blokų grandinės technologija, kriptovaliutomis ir, žinoma, investavimu į jas, yra labai išaugęs. Kripto rinka apskritai dabar išgyvena didelį pakilimą, nes blokų grandinių įtaka verslui yra milžiniška – „Gartner“ analitikai prognozuoja, kad blokų grandinių kuriama vertė verslui iki 2030 metų pasieks 3,1 trilijoną JAV dolerių. Įvairūs fondai ir investuotojai taip pat kuo toliau, tuo dažniau pasirenka kriptovaliutas kaip galimybę diversifikuoti bendrą savo investicijų krepšelį“, – teigia V. Kašėta.

Anot jo, plačiai naudojamą kriptovaliutų sąvoką reiktų suprasti kaip įvairų kripto turtą, o ne tik valiutas – tuomet investavimas tampa labiau suprantamas. Investuojame ne tik į pačias valiutas, bet ir su projektais, startuoliais susietus žetonus, o tai labai panašu, kaip investuoti į įmonių akcijas, obligacijas ar fondus.

Tačiau kriptoekonomikos rinkos dalyvių asociacijos vadovas pripažįsta, kad neretai tenka susidurti su nuomone, jog investavimas į kriptovaliutas yra vienas rizikingiausių. V. Kašėtos manymu, tai yra susiję su sąlyginiu šios investicijų rūšies „jaunumu“.
Vytautas Kašėta

„Rinka yra pakankamai jauna, ji neturi ilgametės istorijos, ir todėl natūralu, jog tai, kas nauja, žmones gąsdina. Mano nuomone, bet kuri investicijų rūšis yra rizikinga. Staigų pokytį kriptovaliutų rinkoje gali lemti viena Elono Musko „Twitter“ žinutė, tačiau taip gali nutikti bet kokiai investicijų rūšiai, todėl kriptovaliutų tikrai neišskirčiau. Vieši garsių žmonių pasisakymai dažnai sukelia kainų svyravimus įvairiose rinkose tiek kriptovaliutų, tiek ir akcijų“, – sako V. Kašėta.

Didesnės uždarbio galimybės – didesnė rizika

Pasak jo, išvestinių investicinių instrumentų rinkos dažniau siejamos su padidinta rizika, kadangi čia yra galimybė investuoti naudojant finansinį svertą, kuris padidina uždarbio galimybes ir riziką. Taigi, išvestinių instrumentų turime ir kriptorinkose.

O ką svarbiausia žinoti norintiems investuoti į kriptovaliutas, kad netektų skaudžiai nudegti? Ar įmanoma į jas investuoti saugiai, ir kaip tas saugus investavimas turėtų atrodyti? Atsakydamas į šiuos klausimus, V. Kašėta pabrėžia: investuojant į kriptovaliutas, kaip ir pasirinkus bet kurią kitą investicijų rūšį, reikia stebėti rinką.

„Pradžioje galima investuoti saugiau, pasirinkus didesnės kapitalizacijos kriptovaliutas, kurių kainos svyruoja sąlyginai mažiau. Tačiau, norint gauti didesnę investicinę grąžą, reikia apsvarstyti ir investavimą į naujus kripto projektus. Norint investuoti saugiau, mano patarimas būtų diversifikuoti savo kriptovaliutų krepšelį: rinktis tiek labiau žinomas kripto valiutas, tiek ir naujas – jų rinkos vertė bus žemesnė, tačiau su potencialu augti. Turbūt visi dabar yra girdėję pamąstymus ir skaičiavimus, sklandančius internete, kokia dabar būtų investicinė grąža, jei prieš dešimt metų būtum nusipirkęs „Bitcoin“ už kelis šimtus dolerių“, – sako kriptoekonomikos rinkos dalyvių asociacijos vadovas.
Bitkoinai

Jis pabrėžia, jog investuoti „saugiai“ galima tik į stabilias kriptovaliutas, susietas su kitais instrumentais, tokiais kaip JAV doleris, tačiau tikėtis grąžos iš tokios investicijos tikrai nevertėtų.

Tad V. Kašėtos patarimas – investuoti nuolat ir skaičiuoti realią grąžą. Žinoma, tam reiktų susidėlioti investavimo planą ir grąžos tikėtis 5-10 metų perspektyvoje.

Eksperto manymu, investuotojo kelią dabar pradėti lengva

Kaip ir kitose investicijų rūšyse, investavimas į kriptovaliutas pareikalaus dažno rinkos stebėjimo ir įsigilinimo į tai, kas ir kaip joje vyksta. V. Kašėtos teigimu, investuojant į kriptovaliutas, kaip ir investuojant į bet kurią kitą sritį, viskas labai priklauso nuo strategijos ir plano.

„Viena yra, jei ruošiesi ilgalaikei investicijai, giliai domiesi kripto valiuta, jos istorija, kūrėjais, technologine verte ir kitais aspektais, kita, jei planuoji veikti rinkoje žaibiškai – pirkti ir parduoti. Stebėti rinką tikrai reikia, bet dar kartą pasikartosiu – tas pats galioja visoms investicijų rūšims. Svarbu žmogui turėti rizikos toleravimą ir strategiškai apgalvoti, kuriuo metu verta pirkti, o kuriuo metu jau reikėtų parduoti nepasiduodant emocijoms“, – pabrėžia jis.

Pasak V. Kašėtos, taip pat reikėtų aiškiai skirti aktyvų investicinio portfelio valdymą ir dieninę prekybą nuo ilgalaikio investavimo.
Investavimas

„Aktyvus investicijų valdymas reikalauja pasiruošimo ir laiko. Ilgalaikiam investavimui tereikės šiek tiek pasidomėti kriptovaliutų piniginių apsauga, užsiregistruoti vienoje ar kitoje keitykloje ir naudoti tik tuos investicinius produktus, kurie jums yra suprantami. Dabar tikrai jau įmanoma labai lengvai nusipirkti vienos ar kitos labiau žinomos kriptovaliutos ir nuo to pradėti investuotojo kelią. Vis tik pradėjus, patarčiau domėtis ir toliau, pasimokyti ir pradėti suprasti kriptoekonomikos kuriamas vertes ir siūlomus sprendimus ateities internetui“, – pataria V. Kašėta.

Blogiausia – leisti santaupoms nuvertėti

Ekspertas įsitikinęs, jog investuoti verta visada – taip gali arba užsidirbti, arba išmokti vertingas pamokas. Pasak jo, blogiausia yra laikyti santaupas klasikinėmis valiutomis, kurios laikui bėgant stipriai nuvertėja. Nedrįstantiems pradėti investuoti, jis pataria susirasti mentorius, kurie padėtų lengviau susigaudyti rinkoje – anot jo, tokių entuziastų tikrai netrūksta, tik, žinoma, reiktų pasitarti su jūsų finansų valdymo konsultantu.

Taip pat yra galimybė savo investicinio kriptovaliutų portfelio valdymą patikėti labiau patyrusiam investuotojui, kuris gali skirti daugiau laiko rinkos stebėjimui. Jau yra platformų siūlančių investuoti į kripto turto krepšelius, kur investuotojas renkasi investicinę strategiją pagal jos grąžą, valdytoją ar kitus dalykus, pavyzdį galite rasti čia.

„Svarbiausia neužkibti ant telefoninių sukčių siūlomų pinklių, kurių rinkoje matome tikrai daug. Jeigu jums siūlo didžiulius pelnus per trumpą laiką arba prašo iškeisti pinigus į kriptovaliutas ir jas kažkur persiųsti – tai tikrai sukčiai. Jeigu investicinis pasiūlymas skamba neįtikimai gerai – pasitikrinkite kelis kartus“, – pataria V. Kašėta.

Dar daugiau turinio apie asmeninių finansų valdymą, taupymą, investavimą, rizikas ir kitas aktualias temas bus galima išgirsti nuotolinėje nemokamoje asmeninių finansų konferencijoje „Mano investicija“. Konferencija vyks lapkričio 23–25 d. tiesiogiai portale „Delfi“. Su pranešėjais ir visa konferencijos programa galima susipažinti

Konferencijos dalyviai galės susidėlioti programą, pagal juos dominančias temas: bus galimybė kiekvieno pranešimo laiką atskirai įsidėti į savo asmeninį kalendorių, o jeigu nespės pamatyti dominančių temų, tai po konferencijos visus vaizdo įrašus ras „Delfi Plius“ platformoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)